Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Projekti vrijedni 300 miliona eura podstakli rast i razvoj Crne Gore

Premijer Duško Marković se sastao se predstavnicima KfW-a

Projekti finansirani od strane Njemačke razvojne banke KfW, realizovani u Crnoj Gori i vrijedni oko 300 miliona eura, dali su snažan podsticaj politikama Vlade usmjerenim na razvoj, rast ekonomije i bolji život građana, ocijenjeno je na sastanku premijera Duška Markovića i direktora KfW za jugoistočnu Evropu i Tursku Kristofa Tiskensa.

Sastanak premijera Duška Markovića i direktora KfW za jugoistočnu Evropu i Tursku Kristofa Tiskensa

Glavni sektori u kojima je KfW u protekle dvije decenije realizovala projekte bili su povezani sa zaštitom životne sredine, tačnije vodosnabdijevanjem i prečišćavanjem otpadnih voda, kao i održivim investicijama u oblasti energetike.

“Investicije u iznosu od preko 80 miliona eura u vodosnabdijevanje i infrastrukturu za otpadne vode koje su implementirane u priobalnim opštinama, kao i predstojeće ulaganje od 120 miliona eura snažna su podrška naporima Vlade da ojača održivi razvoj i ekologiju u zemlji“, kazao je Marković.

Tiskens je pohvalio snažnu podršku Vlade realizaciji projekata i upoznao premijera sa tekućim i planiranim projektima u Crnoj Gori, kao i o prevazilaženju postojećih izazova koji se ogladaju u objektivnim ograničenjima na terenu i administrativnim procedurama.

On je dosadašnju saradnju ocijenio uspješnom, a saopštio je da je KfW primio i dodatna grant sredstva iz Zapadnobalkanskog investicionog okvira od oko devet miliona eura koja će biti investirana u Crnu Goru.

Predsjednik Vlade je podsjetio na visok ekonomski rast od oko pet odsto, ostvaren uprkos mjerama fiskalne konsolidacije.

Pozdravio je projekte vezane za postizanje energetske efikasnosti u javnim ustanovama, a u tom kontekstu istakao da je sektor energetike izuzetna šansa za investicije, prije svega u obnovljive izvore energije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve