Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

PROJEKTI OD NACIONALNOG ZNAČAJA DA BUDU IZNAD POLITIKANTSTVA Jedna žičara pretvorila bi čitav sjever u centar zimskog turizma!

''Kolašin već ima impozantnu ski infrastrukturu, a do sljedeće godine ona će se još mnogo proširiti. Ova opština će tada biti prepoznatljiv zimski centar. Sve što je napravljeno u Kolašinu samo jednom žičarom može da bude povezano sa Beranama. Zamislite tu kombinaciju - iskustvo i infrastruktura Kolašina i 80 km staza koje imaju Berane - mogućnosti su praktično neograničene''

Trenutna Vlada Crne Gore ne može se baš pohvaliti dobrim rezultatima svog rada, a disfunkcionalnost vlasti dovela je do nezapamćene krize koja je maltene stopirala gotovo sve političke, finansijske, ekonomske procese i izazvala stagnaciju kada su u pitanju reforme pravosudnog sistema.

Za nedostatak konkretnih rezultata i nazadovanje društva u civilizacijskom smislu, trenutna vlast u stilu pokvarene gramofonske ploče krivi prethodne vlade i kao mantru ponavlja priču o ”sprženoj Crnoj Gori” koja mora da se izvuče iz ”ruševina koju je ostavila prethodna vlast”.

Međutim, da su bivše vlade zacrtale i pokrenule mnoge značajne projekte usmjerene na konkretni razvoj Crne Gore, svjedoči primjer sjevera, prije svega Bjelasice i opštine Kolašin.

Razvojni projekti na sjeveru ostali su iznad politikantske priče. Lako je uočiti da se aktuelna i bivša vlast prosto utrkuju ko će preuzeti zasluge za ono što se već godinama odvija u ovom djelu sjevera Crne Gore – vrijedni infrastrukturni projekti koji će ovaj, dugo godina zapušteni dio države, pretvoriti u veliki renomirani zimski turisticki centar, sa potencijalom da postane središte ekonomskog razvoja države.

Gradnja hotela, infrastrukture,  otvaranje novih ski staza i mnogi drugi projekti pokrenuti prije svega na Bjelasici garant su za stotine radnih mjesta i najava ekonomskog buma, koji će sjever, za početak, staviti u istu ravan sa Podgoricom i primorskim opštinama.

Vlast hvali projekte na Bjelasici

Da su Bjelasica i Kolašin postali čvor ekonomskog razvoja, ne samo sjevera već i cijele države, svjedoči i nedavna izjava ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića koji je u superlativima govorio  o infrastrukturnim projektima na Bjelasici.

”Možemo sa zadovoljstvom konstatovati da će Bjelasica u narednih nekoliko godina postati ski centar za primjer, ali i nosilac zimske sezone. Posvećeni smo izgradnji novih sadržaja, a osposobljavanje dodatnih žičara, pratećih staza i njihovo povezivanje sa postojećim, biće snažan podsticaj za razvoj ovog dijela Crne Gore”, izjavio je Milatović krajem prošlog mjeseca govoreći o zimskoj turističkoj sezoni.

Što se tiče infrastrukturnih projekata stvari stoje ovako – za potrebe zimske 2021/2022 sezone dovršava se izgradnja šestosjedne K7 žičare i devet ski staza u dužini od 10,5 km ukupne vrijednosti oko 11 miliona eura, čijom realizacijom će se izvršiti povezivanje ski centara “Kolašin 1600” i “Kolašin 1450”.  Takođe, u planu je i proširenje parking prostora za nekih 250 mjesta što će dodatno uticati na kvalitet boravka skijaša na Bjelasici.

Swissôtel za svejtski renome

Osam hotela koji se grade na sjeveru, otvoriće minimum 1.200 novih radnih mjesta, jer su hoteli obavezni da rade najmanje deset mjeseci u godini.

Podsjetimo, na sjeveru niču ,,Breza“ i ,,Montis“ u Kolašinu, u gradu, zatim Swissotel K16, Bjelasica 1450, Grand Chalet i kondo hotel Westin na skijalištima.

Budući izgled hotela Westin

Poseban akcenat treba staviti na Accor, vodeću svjetsku ugostiteljsku grupu, koja širi portfolio premijum brendova na jugoistoku Evrope.  Grupa je nedavno potpisala ugovor za novi hotel u Crnoj Gori.

Swissôtel garant prepoznatljivosti ne samo Kolašina, već i Crne Gore

Kondo kompleks sa četiri zvjezdice Swissôtel Kolašin smješten je na Bjelasici, a biće savršeno odredište za ljubitelje zimskih sportova. Hotel će, kako se navodi na zvaničnoj stranici Accor grupe, prve goste primiti do kraja 2022. godine, što će Crnu Goru staviti na svjetsku mapu renomiranih ski destinacija.

Ako imamo u vidu najavljeno povezivanje ski centara, program “ekonomski pasoš” (3/4 aplikacija za sjever Crne Gore) i završetak prioritetne dionice auto-puta, to će bit garant ”eksplozije” sjevera kao, ne samo domaćeg, već i regionalnog, a u bliskoj budućnosti i svjetskog turističkog centra.

Ni snijeg ne ometa radove na Bjelasici

Da se okolnosti kreću u tom pravcu govori i podatak da su za godinu cijene stanova u Kolašinu “skočile” 60 odsto, a očekuje se da će naredne dvije godine kvadrat koštati i 2.000 eura u gradu! Na planini kvadrat se sada kreće   3.500 eura na početku gradnje, a očekuje se dalji rast cijena.

Berane imaju potencijalnih 80 km ski-staza!

Kako su za portal Aktuelno kazali stručnjaci koji su veoma dobro upućeni u prilike na sjeveru, ovakvu situaciju treba iskoristiti za povezivanje sjevera u jedan veliki zimski turistički centar.

”Isto kao što se u Kolašinu i na Bjelasici radi punom parom, Vlada Crne Gore treba da pokrene nešto slično u Beranama i Andrijevici jer postoje svi infrastrukturni uslovi. Za povezivanje sjevera i maksimalnu valorizaciju potencijala, nužno je prije svega ‘umrežiti’ Berane i Andrijevicu, a za to je dovoljno pokrenuti projekat izgradnje jedne žičare, čime bi ove dvije opštine dobile ski centre”, rekao je naš sagovornik dobro upućen u pitanja ekonomske valorizacije potencijala sjevera Crne Gore.

Ski staze ogromni potencijal Crne Gore

Kako nam je rečeno, Berane bi postale najveći ski centar,  i to uvođenjem samo jedne žičare!

”Na osnovu Prostornog plana posebne namjene planina Bjelasice i Komova, predviđen je  ski lift K11/D8G koji spaja Jelovicu sa već spojenim ski centrima Kolašin 1450 i Kolašin 1600. Izgradnjom ovog ski lifta Berane bi dobile 80 km ski-staza”, rekao je naš sagovornik.

Oslanjanje na infrastrukturu Kolašina

Poseban podsticaj, odnosno olakšavajuća okolnost koja bi Beranama omogućila da brzo valorizuju svoje ski-potencijale je to što bi mogli da se oslone na Kolašinsku infrastrukturu.

”Kolašin već ima impozantnu ski infrastrukturu, a do sljedeće godine ona će se još mnogo proširiti. Ova opština će tada biti prepoznatljiv zimski centar. Sve što je napravljeno u Kolašinu samo jednom žičarom može da bude povezano sa Beranama. Zamislite tu kombinaciju – iskustvo i infrastruktura Kolašina i 80 km staza koje imaju Berane – mogućnosti su praktično neograničene”, kazali  su naši sagovornici.

Jedna žičara dovoljna za povezivanje sjevera

Naglašavaju da je nevjerovatno da u dijelu Bjelasice kod Berana nije još investirano u ski infrastrukturu, za razliku od ostalih gradova na toj planini.

”Ako nadležne institucije prepoznaju ove potencijale, to će biti ogroman podsticaj za razvoj nekoliko opština na sjeveru – prije svih za Berane i Andrijevicu. Po automatizmu benefite će imati i sve ostale opštine na sjeveru”, navode naši izvori.

Tunel Kolašin-Jelovica dodatni podsticaj

Dodatni podsticaj umrežavanju sjevera Crne Gore daće i tunel Kolašin 1450 – Jelovica, čiji je završetak planiran sledeće godine.

”Tako bi u Beranama i Andrijevici mogli da se grade smještajni kapaciteti pod uslovom da nadležne institucije ne nasjedaju na razne šarlatanske priče plaćenih nazovi-eksperata za prostorno planiranje. Ako se ne budu slušali diletanti kojima je jedini cilj prikupljanje jeftinih političkih poena, i ako nadležne institucije ne budu nasjedale na naručene ”tekstove” mafijaško-reketaških medija, sjever će konačno moći da iskoristi sve svoje potencijale i postane centar ekonomskog prosperiteta, a ne da bude simbol stagnacije”, rekao je naš izvor.

Čak, našalio se kako vjeruje da će ”konačno doći vrijeme kad će i Gornje Zaostro postati prepoznatljivo po ski-turizmu, a ne po četništvu”.

Dobri projekti prevazilaze politiku

Jasno je da su i ova, kao i sve prethodne vlade posljednjih nekoliko godina konačno prepoznale potencijal sjevera, jer su infrastrukturne projekte koji rapidno na bolje mijenjaju ovaj dio Crne Gore pripremali i prethodna Vlada i one prije nje.

Činjenica da je i aktuelna Vlada prihvatila projekte prethodnih administracija i da naglašava njihov značaj za Crnu Goru, najbolji je dokaz da dobri projekti ne moraju da zavise od političke klime.

To je indikator da ogromni posao koji su za razvoj sjevera uradile prethodne vlade, što je temelj svega ovoga što se sada investira na sjeveru, predstavlja garant neke bolje Crne Gore.

Na kraju treba konstatovati da je sjever posljednjih godina prešao dug put – od regije koja je kroz jeftine politikantske priče predstavljana kao ”slijepo crijevo” Crne Gore osuđeno na vječitu ekonomsku stagnaciju, do nosioca državnog prosperiteta kroz konkretne infrastrukturne projekte.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca sa katunima bez struje
15.11.2021-14:27 14:27

Radujemo se perspektivi naseg Kolasina. Obradovalibise da u nasa sela popravite bezdane puteve i dovrdete i struju i do nasih katuna i jezera. To nije uradila ni prosla ni ova vlas za kojusmo listom glasali. Ako se sto neptomijeni glasacemo za neku trecu partiju. Opet listom.