Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Projekcija CBCG: Inflacija će se kretati i do četiri odsto

Prema ekspertskoj projekciji Centralne banke (CBCG), inflacija će se tokom 2018. godine kretati u rasponu od 1,9 do 3,9 odsto sa centralnom projekcijom od 2,9 odsto, saopšteno je na sjednici Savjeta te finansijske institucije koja je održana u petak.

Anketa koju je sprovela CBCG pokazuje da najveći broj banaka očekuje inflaciju u rasponu od 2,5 do tri odsto, dok su očekivanja privrednika da će se rast cijena kretati od dva do 2,5 odsto.

“U Izvještaju o kretanju cijena za prvi kvartal konstatovano je da su potrošačke cijene nastavile tendenciju rasta iz prethodne godine. Takav trend je posljedica rasta akciza na duvanske proizvode, rasta cijena nafte na globalnom nivou koje su uticale i na rast cijena goriva u Crnoj Gori, kao i povećanja stope PDVa”, saopšteno je iz nakon sjednice kojom je predsjedavao guverner CBCG Radoje Žugić.

Na sjednici je konstatovano da su nekvalitetni krediti na kraju marta iznosili 200,4 miliona i činili 7,3 odsto ukupnih, dok su na godišnjem nivou pali 19,3 odsto. Savjet je razmatrao i usvojio Izvještaje o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za maj, jun i jul 2018. godine.

Članovi Savjeta su donijeli i Odluku o reprodukciji novčanica. Savjet je donio Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o medaljama i žetonima sličnim kovanicama eura, Odluku o izmjenama Odluke o postupanju sa sumnjivim primjercima euro novčanica i kovanog novca i drugim aktivnostima za zaštitu eura od falsifikovanja.

Donesena je i odluka o izmjenama i dopunama Odluke o provjeri podobnosti i autentičnosti i vraćanju u opticaj euro novčanica i kovanog novca. Savjet je razmatrao i Makroekonomski izvještaj CBCG za prvi kvartal.

izvor: Dnevne novine

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve