Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Projekat Solaris startovao divljom ugradnjom panela?!

Više izvora iz stručnih krugova tvrde, međutim, da je ovaj revolucionarni poduhvat, sa aspekta poštovanja propisanih uslova i procedura izveden upravo – revolucionarno! EPCG, naime, nije imala potvrdu o ispunjenim urbanističko tehničkim uslovima, niti saglasnost CEDIS-a za postavljanje ove male solarne elektrane na krov porodične kuće u Rastovcu!?

Na krovu jedne porodične kuće u nikšićkom prigradskom naselju Rastovac, EPCG je slavodobitno postavila prvi solarni panel u sklopu projekta SOLARI 3000+ i SOLARI 5000+!

Bio je to povod za javno fotografisanje aktuelnog vrha Elektroprivrede i veličanje značaja projekta u koji su uložene desetine miliona eura, a odabrane tv kuće dobile su za njegovu promociju stotine hiljada evropskih novčanica.

U najkraćem, sve je predstavljeno kao budućnost koja je počela, revolucionarni poduhvat koji potrošačima struje njen izvor instalira na krov.

“Naša poslovna filozofija pobijedila je ne samo u Crnoj Gori, nego u Evropi: proizvoditi električnu energiju tamo gdje se troši”, izjavio je prigodno predsjednik Odbora direktora Milutin Đukanović.

Više izvora Antene M iz stručnih krugova tvrde, međutim, da je ovaj revolucionarni poduhvat, sa aspekta poštovanja propisanih uslova i procedura izveden upravo – revolucionarno! EPCG, naime, nije imala potvrdu o ispunjenim urbanističko tehničkim uslovima, niti saglasnost CEDIS-a za postavljanje ove male solarne elektrane na krov porodične kuće u Rastovcu!?

Foto: EPCG

Projekat SOLARIS od početka prate stručne kontroverze i ozbiljne sumnje da je prevashodno motivisan stvaranjem prostora za silna partijska uhljebljenja. Svečano postavljanje prvog solarnog panela, slučajno ili ne, poklopilo se sa svojevrsnim ukazom premijera Dritana Abazovića da Milutina Đukanovića, jastreba u ultradesničarskom DF, postavi u Odbor direktora EPCG, kako bi na predstojećoj Skupštini najveće državne kompanije bio izabran da naslijedi – samoga sebe!

Bahatog velikosrpskog šovinistu, čovjeka koji nikad nije krio netrpeljivost prema Crnogorcima, Bošnjacima i Albancima, niti bespogovornu lojalnost Putinu i Rusiji, čovjeka koji je bio dio rulje što je palila crnogorsku zastavu na Ambasadi naše države u Srbiji, Dritan Abazović predložio je, a Vlada uz samo tri glasa protiv izglasala za člana Odbora direktora EPCG.

Teško je ne zapitati se: da je premijer predložio za taj položaj Milutinovog heroja Ratka Mladića, kako bi glasali ministri koji su juče poslušno podržali izbor opskurnog jurišnika DF?

Vlada kojoj je, da podsjetimo, kad je izglasana u Skupštini CG, kao prioritetan zadatak označena borba za evropske vrijednosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
24.06.2022-09:13 09:13

Oprezno treba postupati sa donošenjem dozvola za izgradnju solarnih elektrana jer najnovija istraživanja pokazuju velike ekološke i druge probleme: 1. Prekriva se velika površina zemlje. 2. Cjelokupne zapośednute površine se moraju stalno tretirati neselektivnim herbicidima. 3. proizvodnja fotopanela je veoma prljava tehnologija. 4. Na kraju radnog vijeka je veliki problem otpada rashodovanih elemenata, zbog veoma komplikovane reciklaže. 5. Tehnologije veoma brzo zastarijevaju tako može biti ugrožena investicija zbog brze tehnološke zastarjelosti. 6. Veoma skupa investicija, a veoma mala dobit i spor povraćaj uloženih sredstava. Ali ko pita struku kad je populuzam na djelu, Struka je samo smetalo kroz čitavi vijek… Pročitaj više »