Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Proizvođačima i ove godine bespovratna podrška za izgradnju sistema za navodnjavanje

U skladu sa Agrobudžetom za 2020. godinu, danas je objavljen Javni poziv za dodjelu podrške investicijama za izgradnju bunara i bistijerni za 2020. godinu

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nastavlja sa bespovratnom podrškom poljoprivrednim proizvođačima za izgradnju sistema za navodnjavanje, čime rješavaju dostupnost vode na gazdinstvu i smanjuju rizike u proizvodnji.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

U skladu sa Agrobudžetom za 2020. godinu, danas je objavljen Javni poziv za dodjelu podrške investicijama za izgradnju bunara i bistijerni za 2020. godinu.

“Podršku mogu ostvariti poljoprivredni proizvođači (fizička i pravna lica), kako iz sektora biljne proizvodnje, tako i iz sektora stočarstva. Potrebno je da u trenutku podnošenja Zahtjeva za odobravanje podrške budu registrovani u Registru poljoprivrednih gazdinstava”, saopšteno je iz Ministarstva.

Kroz objavljeni javni poziv podržava se izgradnja eksploatacionih bunara na otvorenom prostoru, u plastenicima i staklenicima kao i za plantažno gajenje voćaka i vinove loze.

Takođe, uz podršku Ministarstva mogu kupiti i novu opremu za bunare, pumpe, agregate, rezervoare, nove tifone, kao i cijevne linije od bunara do proizvodne parcele.

U cilju obezbjeđivanja napajanja stoke vodom podržava se izgradnja novih, ali i adaptacija postojećih bistijerni.

“Kroz javni poziv proizvođačima je obezbijeđena bespovratna podrška u iznosu do 50 odsto od prihvatljivih troškova investicije, a ne više od 3.000 eura po podnesenom zahtjevu i ne više od 35 eura/m bunarske bušotine. Podrška kod novoizgrađenih bistijerni, ali i kod adaptacije postojećih, je do 50 odsto za nabavku materijala za izgradnju, a ne više od 35 eura/m3 novoizgrađene bistijerne i ne više od 3.000 eura po podnesenom zahtjevu”, saopšteno je iz Ministarstva.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

I za ovu mjeru, dodatnih pet odsto podrške ostvaruju poljoprivredna gazdinstva čiji je nosilac osiguran po osnovu poljoprivrede.

Proizvođači mogu dostavljati zahtjeve do 01. jula 2020. godine.

U slučaju ranijeg utroška sredstava, Javni poziv će biti zaključen, o čemu će proizvođači i javnost biti obaviješteni na vrijeme.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve