Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Profit banaka 46 odsto manji nego lani, loši krediti u porastu

CBCG je, ističu, uspjela da, intenzivnim međunarodnim aktivnostima, po prvi put obezbijedi instrument podrške sistemskoj likvidnosti od strane Evropske centralne banke

Bankarski sektor zadržao je stabilnost i dobru kapitalizovanost i likvidnost. Ipak, pandemija Covid-19 odrazila se i na profitabilnost i nivo nekvalitetnih kredita. Profit banaka za prvih šest mjeseci je, u odnosu na isti period prošle godine, manji za 46 odsto, što je posljedica smanjenja neto prihoda od naknada i rasta troškova obezvređenja aktive. Tokom prvih šest mjeseci ove godine, zabilježen je i rast nekvalitetnih kredita i potraživanja na nivou sistema sa 4,72 na 5,11 odsto, ocijenjeno je na današnjoj sjednici Savjeta Centralne banke Crne Gore.

Kako je saopšteno iz CBCG, na sjednici je usvojen Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za jun i jul 2020. godine.

“Konstatovano je da su aktivnosti Centralne banke tokom ovog perioda realizovane u skladu sa planiranim obavezama. Posebno je istaknuto adekvatno upravljanje međunarodnim rezervama, uprkos pogoršanju eksternih uslova koje je uzrokovano pandemijom Covid-19”, navode u CBCG.

CBCG je, ističu, uspjela da, intenzivnim međunarodnim aktivnostima, po prvi put obezbijedi instrument podrške sistemskoj likvidnosti od strane Evropske centralne banke.

“Naime, odobreno je ugovaranje bilateralne repo linije u iznosu do 250 miliona eura. Ranije je ugovorena linija za likvidnost kod Banke za međunarodna poravnanja u iznosu do 100 miliona eura. Ova dva izvora predstavljaju snažan okvir za podršku sistemskoj likvidnosti”, naglasili su u Centralnoj banci.

Savjet je danas usvojio i Makroekonomski izvještaj CBCG za II kvartal 2020. godine.

“Konstatovano je da će, usljed pandemije korona virusa, 2020. biti godina ne samo velikih zdravstvenih, već i ekonomskih izazova, te da će posljedice pandemije biti prilično snažne i sa produženim rokom uticaja. Iako podaci o ostvarenom BDP-u u drugom kvartalu ove godine još nijesu dostupni, raspoloživi statistički pokazatelji ukazuju na značajan pad u većini sektora”, dodaju u CBCG.

Na osnovu Izvještaja o kretanju cijena za II kvartal 2020. godine, koji je danas usvojio Savjet, konstatovano je da su potrošačke cijene tokom drugog kvartala smanjene za 0,6 odsto, a najveći doprinos padu dale su cijene u kategorijama prevoz, odjeća i obuća i stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva.

“Prosječna stopa potrošačkih cijena (prvih šest mjeseci 2020. godine u odnosu na isti period prethodne godine) iznosila je 0,1 odsto, dok su cijene u junu u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile niže za 0,2 odsto. U Izvještaju se, dalje, navodi da modelska prognoza predviđa da će inflacija u decembru 2020. godine biti u rasponu od -0,9 odsto do 0,4 odsto, sa centralnom tendencijom od -0,3 odsto. Njoj je slična i ekspertska procjena CBCG i ona ukazuje da će na kraju godine inflacija biti u rasponu od -1 odsto do 1 odsto, sa nultom stopom kao centralnom projekcijom. Savjet je na današnjoj sjednici razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti”, zaključuju u CBCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve