Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Produžiće ugovor sa A2A

Vlada je u četvrtak na sjednici potvrdila predlog aneksa ugovora o saradnji sa italijanskom kompanijom A2A u Elektroprivredi (EPCG), čime se ugovor produžava za šest mjeseci, odnosno do sredine godine, saznaju Vijesti.

Predlog će poslati na usvajanje Skupštini, a poslanici će se o tome izjašnjavati do 31. marta.

O predlogu aneksa ugovora, koji je istekao 31. decembra, javnost, kako piše list, nije obaviještena, niti je ta tačka najavljena u dnevnom redu za sjednicu Vlade.

Sjednici u četvrtak nije prisustvovala ministar ekonomije, Dragica Sekulić, koja je nadležna za sektor energetike, jer je bila na službenom putu u Bakuu.

Prema nezvaničnim informacijama, Italijani aneksom dobijaju pravo upravljanja EPCG još šest mjeseci i moguće dio dividende od 40 miliona EUR.

Vijesti su nedavno objavile da je dogovor da Italijani dobiju i garancije da će njihov udio u Rudniku uglja Pljevlja biti otkupljen po cijeni koju su ponudili, odnosno 6,5 EUR po akciji.

Tako bi A2A, nakon isteka produženog ugovora, dobila mogućnost da izađe iz EPCG za značajno više od 250 miliona EUR, koliko iznosi put opcija koju je dogovorio raniji Vladin pregovarački tim.

Akcionarskim ugovorom, koji je važio do 31. decembra prošle godine, ustanovljeno je pravo preče kupovine. To podrazumijeva da je A2A obavezna da obavijesti Vladu o eventualnoj namjeri da proda akcije, sa jasnim informacijama ko je kupac i pod kojim uslovima, a država će, ako joj kupac ne odgovara, iskoristiti pravo preče kupovine.

Pravo preče kupovine ostaje na snazi i kada istekne ugovor.

Država Crna Gora ima 57 odsto akcija u EPCG, a partner iz Italije 41 odsto.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve