Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Produžen rok za rezultate istraživanja nafte i gasa, država slabo kontroliše proces

''Bušotina je stigla do izolator stijene gdje je spuštena kolona. Vrši se testiranje sigurnosne opreme, kalibracija senzora i nadamo se da ćemo uskoro krenuti sa bušenjem rezervoara. Završetak prvog istražnog bušenja se očekuje do kraja godine'', ističu u MKI

Iako je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić u martu ove godine, kada je počelo prvo istražno bušenje italijansko-ruskog konzorcijuma Eni-Novatek u crnogorskom podmorju, tvrdio da “će to trajati četiri do šest mjeseci”, u odgovoru na pitanja CdM-a kada se očekuje završetak ovog posla, u Ministarstvu kapitalnih investicija su naveli da je rok do kraja godine.

“Bušotina je stigla do izolator stijene gdje je spuštena kolona. Vrši se testiranje sigurnosne opreme, kalibracija senzora i nadamo se da ćemo uskoro krenuti sa bušenjem rezervoara. Završetak prvog istražnog bušenja se očekuje do kraja godine”, ističu u MKI.

I dok prva istražna bušotina još nije završena, o drugoj, koja je definisana Obaveznim radnim programom po osnovu Ugovora o koncesiji sa kompanijama Eni i Novatek, za sada nema ni naznaka.

“Datum početka istražnog bušenja na drugoj bušotini zavisi od završetka svih operacija na trenutnoj bušotini te precizan datum još uvijek nije poznat”, naveli su u resornom ministarstvu.

Na pitanje da li se na platformi Topaz Driller nalazi neko od predstavnika države, u ministarstvu su odgovorili da će, čim se započne sa bušenjem rezervoara, ili preciznije, čim započne karotazno snimanje rezervoara koje će precizno pokazati koji fluid se nalazi u bušotini, kao i jezgrovanje, predstavnici Uprave za ugljovodonike biti prisutni na platformi i vršiti stručni nadzor.

“U prethodnom periodu na platformi su boravili predstavnici Uprave za ugljovodonike u smjenama od po 14 dana, a osim toga obavljane su i dnevne posjete. Radi se o inženjeru za naftu i gas i geološkom inženjeru. Napominjemo i da će dva geologa uskoro ući u sedmodnevni karantin i boraviti na platformi tokom operacija elektro-kartože i jezgrovanja”, istakli su u ministarstvu.

Iz odgovora se može zaključiti da ovaj, za državu izuzetno važan proces, koji zahtijeva usko stručan nadzor, prate dva inženjera, a nejasno je da li su, od marta do danas, bili svega 28 dana na platformi.

U Ministarstvu su istakli da država operacije prati preko Uprave za ugljovodonike koja je u posjedu InterAct software-a koji omogućava praćenje u realnom vremenu.

“Takođe, država je uključena i preko radne grupe koje je osnovalo Ministarstvo kapitalnih investicija za koordinaciju i nadzor nad operacijom bušenja i preko radne grupe osnovane od strane Ministarstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma za praćenje zaštite životne sredine na projektu bušenja kao i preko nadležne inspekcije”, naveli su iz tog resora.

Koja je inspekcija nadležna, ima li stručnih kapaciteta za vršenje ovog nadzora, da li je kontolisala bušotinu i kakvi su inspekcijski nalazi, u Ministrastvu nijesu precizirali.

Na pitanje koji je status koncesionog ugovora sa kompanijom Energean i da li se može očekivati bušenje na blokovima 26 i 30 koji su predmet ugovora sa ovom kompanijom, u Ministarstvu kažu da je kompanija Energean dužna da do 15. januara obavijesti Upravu za ugljovodonike o nastavku svojih operacija. Takođe, kompanija ima rok do 15. marta da predstavi Vladi partnera za nastavak operacija, ili u krajnjem slučaju da se obrate Vladi i Skupštini Crne Gore kako bi im odobrili da samostalno započnu projekat bušenja što podrazumijeva da mogu samostalno da snose troškove i rizike.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve