Rok za podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak fizičkih lica (GPPFL) za 2019. godinu, koji ističe 30. aprila, biće produžen za 15 dana, cijeneći okolnosti nastale zbog epidemiološke situacije u Crnoj Gori i naredbe Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje u cilju prevencije širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane koronavirusom, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

poreska uprava

– Poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak fizičkih lica (obrazac GPP FL), dužni su da podnesu rezidentni poreski obveznici – fizička lica koji su u 2019. godini ostvarili dohodak:

– od samostalne djelatnosti, koja predstavlja osnovnu djelatnost poreskog obveznika, osim za prihode koji se paušalno oporezuju;

– od imovine i imovinskih prava;

– kapitalnih dobitaka;

– iz inostranstva;

– po osnovu ličnih primanja ostvarenih kod dva ili više poslodavaca, odnosno isplatilaca primanja, a čiji je ukupan mjesečni bruto iznos iznad prosječne zarade – navode iz PU.

Oni podsjećaju da fizička lica koja obavljaju samostalnu djelatnost – preduzetnici po stvarnom dohotku i fizička lica koja su PDV obveznici, imaju mogućnost elektronskog slanja godišnje prijave poreza na dohodak fizičkih lica (GPPFL), uz posjedovanje digitalnog sertifikata.

Podnošenje GPPFL-a vrši se preko kartice za IOPPD, birajući opciju ”Upravljanje dokumentima”, zatim opciju ”Novi dokument” i vrstu prijave GPPFL.

Iz PU takođe podjsećaju da su preduzetnici koji se oporezuju se po stvarnom dohotku dužni da uz prijavu dostave bilans stanja i bilans uspjeha.

– Navedeni dokumenti mogu se podnijeti putem desktop aplikacije “Finansijski iskazi”, koja je dostupna na portalu Poreske uprave. U tom slučaju, poreski obveznici koji ne posjeduju digitalni sertifikat nakon slanja bilansa stanja i bilansa uspjeha na portal Poreske uprave dužni su da iste otštampaju, potpišu i ovjere, te da ih u originalu dostave kao prilog Godišnjoj prijavi nadležnoj područnoj jedinici, dok poreski obveznici koji posjeduju digitalne sertifikate potpisivanje dokumenata vrše elektronskim putem. Nerezidentna fizička lica podnose poresku prijavu za prihode ostvarene u Crnoj Gori po osnovu kapitalnih dobitaka i izdavanja u zakup imovine fizičkim licima – zaključuje se u saopštenju PU.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve