Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Privrednike najviše obradovalo smanjenje i ukidanje taksi

Predstavnici Privredne komore smatraju da će se novim zakonom o privrednim društvima, koji je ušao u skupštinsku proceduru otkloniti brojne nedorečenosti i nejasnoće koje se tiču poslovanja

Predstavnike privrede je lani obradovalo usvajanje Zakona o administrativnim i o lokalnim komunalnim taksama, kojima je ukinut, odnosno smanjen znatan broj naknada.

foto Arhiva

Ocjenjujući značaj novih zakona iz prošle godine, istakli su značaj Zakona o radu na olakšanje poslovanja i uklanjanje biznis barijera.

“Vjerujemo da će novi Zakon o radu adekvatnije odgovoriti zahtjevima savremenih uslova poslovanja, jer je praksa pokazala daje važeći bio zreo za izmjene”, kazali su Pobjedi iz UPCG.

Za zakone o lokalnim komunalnim i o administrativnim taksama tvrde da donose i značajnu novinu, jer predviđaju da je za usvajanje lokalnih odluka kojima se utvrđuju parafiskalni nameti potrebna prethodna saglasnost Vlade. Broj lokalnih komunalnih taksi smanjen sa 11 na tri, a određenje i zakonski maksimum iznosa lokalnih komunalnih taksi. Smanjene su 72 administrativne takse (11 odsto od ukupnog broja) i ukinuto 49 (sedam odsto).

Predstavnici UPCG su poručili da će se i ove godine zalagati za rasterećenje poslodavaca, naročito za smanjenje troškova rada, za koje tvrde da su neopravdano visoki i navode da smo jedina zemlja u Evropi u kojoj ne postoji neoporezivi dio zarade. Podsjetili su da je u sklopu dogovora sa socijalnim partnerima, povećanje minimalne zarade pratilo i smanjivanje doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca od dva odsto.

“Ovo smanjenje posmatramo kao pozitivan signal da Vlada razmišlja u pravcu nastavka rasterećenja troškova rada”, rekli su iz UPCG i naglasili da ove godine očekuju posvećeniju i efektivniju borbu prodv sive ekonomije.

Udio sive ekonomije u našem BDP-u je na alarmantno visokom nivou i kreće se između 30 i 40 odsto, što ga čini pet do šest puta većim nego u zemljama EU. Dok ne počnemo da ostvarujemo značajnije napretke u borbi protiv ove pojave, ne možemo govoriti ni o povoljnijem poslovnom ambijentu, značajnijem privrednom rastu i stvaranju novih radnih mjesta poručeno je iz UPCG.

Predstavnici Privredne komore smatraju da će se novim zakonom o privrednim društvima, koji je ušao u skupštinsku proceduru otkloniti brojne nedorečenosti i nejasnoće koje se tiču poslovanja.

U PKCG nijesu u potpunosti zadovoljni novim Zakonom o radu, jer i dalje ne počiva na modernim, tržišnim principima poslovanja, koji zahtijevaju fleksibilniju organizaciju rada. Poručuju da će insistirati na reformama koje će u većoj mjeri slijediti tržišnu logiku u regulisanju odnosa poslodavaca i zaposlenih i na taj način, kako kažu, ubrzati dinamiku otvaranja novih radnih mjesta i podići konkurentnost privrede, uz poštovanje svih garantovanih i pripadajućih prava zaposlenih.

U PKCG smatraju daje novom regulativom stvoren osnov za dalje unapređenje cjelokupne politike javnih nabavki, kroz uvođenje potpune elektronske komunikacije i povećanje transparentnosti.Zadovoljni su zakonima o lokalnimm i administrativnim taksama i poručuju da ove godine fokus treba da bude na poreskim propisima.

“Treba uvesti nižu stop PDVa za pripremanje i usluživanje hrane i pića u svim hotelima, bez obzira na kategoriju i teritorijalnu određenost”, smatraju u PKCG i traže nižu stopu za hranu, koja je sastavni dio potrošačke korpe.

Traže i manji raspon poreskih stopa i povoljniji poreski tretman za proizvodne objekte, radi smanjenja troškova poslovanja i povećanja konkurentnosti.

Predstavnici Montenegro biznis alijanse su istakli važnost izmjena zakona o o radu. o javno-privatnom partnerstvu, o javnim nabavkama i o koncesijama, kao i činjenice da je u skupštinsku proceduru ušao novi zakon o privrednim društvima.

“Nova regulativa bi trebalo da donese određene pozitivne efekte za ljude iz biznisa, koji opravdano imaju negativan stav prema pojedinim zakonskim rješenjima”, rekli su iz MBA i istakli da je važno obezbijeđiti primjenu zakona i pođzakonskih akata „jer u suprotnom kao i da nijesu donešeni“.

Oni smatraju i da bi trebalo nastaviti zakonsku reformu.

“Treba nastaviti zajedničke aktivnosti privatnog i javnog’ sektora, jer mi rezervni privatni sektor nemamo, zato vodimo računa o tome da postojećem obezbijedimo najbolje uslove za njegov razvoj”, poručeno je iz MBA.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve