Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Privrednici zadovoljni nastupom na sajmu u Celju

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović ističe značaj učestvovanja crnogorske poslovne delegacije na sajmu, poslovnim forumima i manifestaciji Dani Crne Gore u Sloveniji

Među 40 crnogorskih izlagača na Međunarodnom sajmu preduzetništva u Celju, najveći broj čine predstavnici agroindustrije, poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici koji se bave preradom. Njihov nastup na ovoj prestižnoj manifestaciji podržali su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Investiciono razvojni fond. Riječ je o nastavku podrške koja se u kontinuitetu pruža unapređenju proizvodnje, kvaliteta proizvoda, konkuretnosti i dostizanju EU standarda.

foto PKCG

Posjetioci sajma i kompanije iz regiona imali su priliku da se upoznaju sa potencijalima sektora poljoprivrede Crne Gore, asortimanom kvalitetnih i tradicionalnih proizvoda koji čine gastronomsku ponudu naše zemlje, među kojima posebno mjesto zauzimaju tradicionalni proizvodi – pršuta i sir, vino, voćne rakije, organske žitarice i brašno, prerađeni proizvodi od voća, maslinovo ulje, Crnogorski med.

Riječ proizvođača

Bojana Otašević je vlasnica kompanije Mille Bacci koja je osnovana prije nekoliko mjeseci i bavi se proizvodnjom zdravih sladoleda od potpuno prirodnih sastojaka.

“Sladoledi na štapiću Mille Bacci su potpuno crnogorski proizvodi koji angažuje naše proizvođače mlijeka i voća”, rekla je Otašević.

Porodica Otašević bavila se proizvodnjom sladoleda još u vrijeme SFRJ, a Bojana je posljednjih 18 godina živjela u Italiji, gdje je diplomirala i magistrirala političke nauke. Ipak, želja da u Crnu Goru donese novi vid proizvodnje bila je jača od akademske orijentacije.

Ističe da je država prepoznala značaj njenih proizvoda, pa je naišla na podršku Investiciono razvojnog fonda i Privredne komore Crne Gore.

Ona ističe zadovoljstvo prijemom sladoleda Mille Bacci na crnogorskom tržištu i najavljuje širenje asortimana.

“Moj cilj je da se sladoledi Mille Bacci nađu na tržištima Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine”, istakla je
Otašević.

Marko Ćirović iz Tušinje, Opština Šavnik, predstavnik je proizvođača „Ana-Marija“ koji se bavi proizvodnjom organskog meda, propolisa, perge, kao i prirodne kozmetike na bazi pčelinjih proizvoda.

“Učestvovanje na međunarodnim sajmovima je veoma značajno za proizvođače poput nas. Veliki broj posjetilaca je obišao naš štand i veoma sam zadovoljan što smo uspostavili kontakte koji će, nadam se, uroditi konkretnom saradnjom”, kazao je Ćirović.

Vasilj Tadić iz nikšićke firme Virjanka, proizvođač je ručno taftovanih vunenih tepiha. Ističe da rado dolazi na sajmove gdje upoznaje nove poslovne prijatelje.

“Učestvovanjem na sajmu u Celju otkrivamo novo, slovenačko tržište. Slovenci cijene prirodne proizvode i pokušaćemo da uspostavimo saradnju koja će omogućiti da se tepisi Virjanke nađu u njihovim domovima”,  navodi Tadić.

Završne ocjene

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović ističe značaj učestvovanja crnogorske poslovne delegacije na sajmu, poslovnim forumima i manifestaciji Dani Crne Gore u Sloveniji.

“Ovim smo unaprijedili ekonomsku, prije svega međukompanijsku saradnju sa Slovenijom, te predstavili našu kulturu i tradiciju. Na samom štandu, naši proizvođači su dobili dokaz da postoji interesovanje slovenačkog tržišta za njihove proizvode i usluge. Sa Slovenijom imamo tradicionalno dobre ekonomske odnose koji su oslonjeni na odlične međudržavne. Privredna saradnja se unapređuje iz godine u godinu”,  prokomentarisao je predsjednik Privredne komore Crne Gore.

Zoran Vukčević, direktor Investiciono razvojnog fonda, ocijenio je da je Sajam u Celju bio prilika da crnogorski privrednici prezentuju proizvode i uspostave što veći broj poslovnih kontakata.

“MOS je ujedno bio i šansa da upoznaju standarde i procedure koji ih očekuju kada Crna Gora bude dio Evropske unije, kako bi unaprijedili proizvode i usluge, te osvojili nova tržita. Sajam je takođe bio prilika za promociju države Crne Gore kao i kvalitetnu prezentaciju njenih potencijala u oblasti turizma, energetike, poljoprivrede. Smatram da smo pokazali potencijal da budemo uzorna članica EU, bez obzira na našu veličinu”,  rekao je Vukčević.

Predsjednik Upravnog odbora Celjskog sajma Franc Pangerl imao je samo riječi hvale za crnogorski nastup u Celju.

“Smatram da je crnogorski nastup na Sajmu jedan od najboljih koje su priredile zemlje partneri u posljednjih pet godina. Ponuda vaših proizvođača i kulturni program koji je to pratio dali su potpuno novu dimenziju 52. MOS-u, na čemu sam vam zahvalan, a moje mišljenje dijele i zvaničnici Slovenije koje smo ugostili na sajmu”,  kazao je Pangerl.

Sajam MOS Celje se zatvara 15. septembra.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve