Srijeda, 27 Oktobra, 2021
Rubrika:

Privrednici traže ukidanje neradne nedjelje

Događaj je održan u cilju pravovremene pripreme privrednika za ljetnju turističku sezonu i primjenu propisa nad kojima nadzor obavljaju inspekcijske službe objedinjene u okviru UIP-a, posebno u dijelu radne, tržišne, turističke i zdrastveno-sanitarne inspekcije

Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), danas je organizovala okrugli sto sa rukovodiocima Uprave za inspekcijske poslove (UIP), na kojem se čula kritika privrednika po pitanju neradne nedjelje koju, kako kažu, treba ukinuti.

I dodaju, time eliminisati nelojalnu konkurenciju koja je posebno bila primjetna tokom praznika kada su registrovani privredni subjekti imali zatvorene objekte, za razliku od onih iz sive zone koji su nesmetano poslovali, nanoseći direktnu štetu i državi i krizom već opterećenoj biznis zajednici koja posluje u formalnom sektoru.

Događaj je održan u cilju pravovremene pripreme privrednika za ljetnju turističku sezonu i primjenu propisa nad kojima nadzor obavljaju inspekcijske službe objedinjene u okviru UIP-a, posebno u dijelu radne, tržišne, turističke i zdrastveno-sanitarne inspekcije.

Okrugli sto su otvorili predsjednik UPCG Predrag Mitrović i direktor UIP Ilir Harasani koji su u svojim uvodnim izlaganjima naglasili punu posvećenost jačanju međusobne institucionalne saradnje, kao i djelovanju usmjerenom na unapređenje biznis ambijenta i stvaranje uslova za razvoj poslovanja privrednih subjekata.

U direktnoj komunikaciji sa rukovodiocima nadležnih inspekcijskih službi, privrednici su imali priliku da saopšte probleme sa kojima se susrijeću u redovnoj poslovnoj praksi, a zatim i dobiju adekvatna obrazloženja i instrukcije od značaja za njihov rad.

Kao jedan od problema koji su apostrofirali je postojanje sivog tržišta koje je u vrijeme COVID-19 krize dodatno naraslo, što onima koji rade na crno dozvoljava da nesmetano ostvaruju prihode, izbjegavaju i zakonom propisane obaveze i inspekcijske kontrole, a time i kazne koje im po tom osnovu pripadaju.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su istakli da će u narednom periodu dati maksimum kako bi privredni subjekti uskladili svoje poslovanje sa zakonskim normama, i u tom smislu posebnu pažnju će posvetiti proaktivnom i perventivnom djelovanju, jer svrha kontrola nije kažnjavanje subjekata, već njihovo uvođenje u red.

U tom smislu, kako navode iz Uprave, u izradi su i tkz. „ček liste“ odnosno spiskovi sa navedenim normama koje svaki poslovni subjekat u svojoj djelatnosti mora ispuniti kako bi poslovao u skladu sa propisima.

Tokom skupa čula se ocjena i da su neprecizni zakoni vrata za korupciju i nepošteno postupanje, a Uprava se obavezala da će transparentnijim radom i uvođenjem unutrašnje kontrole inspektora sprijećite moguće koruptivne rade i nepoštenu praksu.

U veoma otvorenoj diskusiji, učesnici sastanka ocijenili su da rad privrednika i inspekcijskih službi treba da počiva na partnerstvu i međusobnoj podršci, poslovanju koje počiva na poštovanju zakonskih obaveza, kao i postupanju koje uključuje davanje prvenstva primjeni preventivnih u odnosu na mjere kažnjavanja.

U dijelu regulative, predstavnici UIP-a osvrnuli su se na pravilnu primjenu odredbi Zakona o zaštiti potrošača, instituta reklamacije i vještačenja, te uputili poziv privrednicima da u većoj mjeri koriste postojeće mehanizme vasudskog rješavanja potrošačkih sporova.

Okrugli sto je zaključen dogovorom predstavnika UPCG i UIP da praksu organizovanja zajedničkih događaja nastave i u narednom periodu, i to na način što će privrednicima omogućiti tematske sastanke sa predstavnicima pojedinačnih inspekcijskih službi koje posluju u okviru UIP-a.

Time će biti nastavljena dobra praksa koja privrednicima omogućava da kroz direktne susrete sa nadležnim inspekcijama usklade svoje poslovanje sa zakonskom regulativom, otklone eventualne propuste u radu, te izbjegnu nepotrebne kazne i eventualne zakonske sankcije.

Ispred UIP-a, današnjem događaju pristvovali su pomoćnica direktora za Sektor za zaštitu tržišta i ekonomije, igre na sreću i javne nabavke Rada Marković, glavna turistička inspektorka Svetlana Šljivančanin, glavna tržišna inspektorka Marina Radulović, tržišna inspektorka Dragica Aleksić, zdravstveno-sanitarna inspektorka Zora Šćepanović i inspektor rada Predrag Nešković.

Najnovije

Odluka: Ista pravila i za Đokovića i za premijera, 14 dana karantina

Teniseri i teniserke koji nijesu vakcinisani ipak će dobiti šansu da se nadmeću na Australijan openu, ali će za sve važiti pravilo obaveznog karantina...

Protest u Bijelom Polju: Roditelji beba traže da se ispravi nepravda

Roditelji inficiranih beba u bjelopoljskoj Opštoj bolnici, od kojih je jedna preminula, danas su protestovali ispred Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju zbog oslobađajuće...

LP: Sve suverenističke građanske snage da se ujedine, Crna Gora preča od partijskih interesa

Liberalna partija (LP) poziva sve crnogorske i proevropske, građanske snage na odgovoran odnos prema građanima, na okupljanje i zajedničko djelovanje na predstojećim lokalnim izborima...

Boks: Džošua spremio taktiku za revanš sa Usikom

Entoni Džošua se ozbiljno sprema za revanš sa Aleksandrom Usikom i ima novu taktiku. Ukrajinac je u septembru stigao do pobjede sjajnom borbom, a po...

Neprijatnost za Banjalučane u Peći: Vrijeđali Srbe, skandirali Velikoj Albaniji

Rukometaši Borca iz Banjaluke dočekani su neprijateljski u Peći, a i pred sam meč se moglo naslustiti kakva ih atmosfera očekuje. Naime, autobus rukometaša...

Najčitanije

Povezano

Potpisan Granski kolektivni ugovor za djelatnost turizma i ugostiteljstva

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) i Sindikat turizma i ugostiteljstva Crne Gore potpisali su danas Granski kolektivni ugovor (GKU) za djelatnost turizma i ugostiteljstva....

Harasani: Oko 30 odsto privrednika nije poslovalo u skladu s propisima

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani predstavio je rezultate rada ove uprave tokom pojačane ljetnje turističke sezone. On je naglasio da je ova uprava...

Potpisan sporazum o saradnji između ISRCG i UPCG

„Strane potpisnice smatraju da postoji veliki potencijal sa međusobnu saradnju, sa ciljem zajedničkog iniciranja izmjena i dopuna zakonskih rešenja koja regulišu računovodstvenu profesiju i...

Ljetnja sezona bila iznad očekivanja privrednika

Ovogodišnja ljetnja turistička sezona za crnogorske privrednike bila je uspješna, a ostvareni rezultati iznad očekivanja, podaci su anketnog istraživanja koje je Unija poslodavaca Crne...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ognjen95
19.05.2021-07:10 07:10

I radnici traze slobodnu nedelju. Privatnici da su postovali radnike i imali slobodan dan 1 – nedeljno. Sad bi neradna nedelja bila radna. Pametnom – dosta.