Utorak, 27 Jula, 2021
Rubrika:

Privrednici traže ukidanje neradne nedjelje

Događaj je održan u cilju pravovremene pripreme privrednika za ljetnju turističku sezonu i primjenu propisa nad kojima nadzor obavljaju inspekcijske službe objedinjene u okviru UIP-a, posebno u dijelu radne, tržišne, turističke i zdrastveno-sanitarne inspekcije

Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), danas je organizovala okrugli sto sa rukovodiocima Uprave za inspekcijske poslove (UIP), na kojem se čula kritika privrednika po pitanju neradne nedjelje koju, kako kažu, treba ukinuti.

I dodaju, time eliminisati nelojalnu konkurenciju koja je posebno bila primjetna tokom praznika kada su registrovani privredni subjekti imali zatvorene objekte, za razliku od onih iz sive zone koji su nesmetano poslovali, nanoseći direktnu štetu i državi i krizom već opterećenoj biznis zajednici koja posluje u formalnom sektoru.

Događaj je održan u cilju pravovremene pripreme privrednika za ljetnju turističku sezonu i primjenu propisa nad kojima nadzor obavljaju inspekcijske službe objedinjene u okviru UIP-a, posebno u dijelu radne, tržišne, turističke i zdrastveno-sanitarne inspekcije.

Okrugli sto su otvorili predsjednik UPCG Predrag Mitrović i direktor UIP Ilir Harasani koji su u svojim uvodnim izlaganjima naglasili punu posvećenost jačanju međusobne institucionalne saradnje, kao i djelovanju usmjerenom na unapređenje biznis ambijenta i stvaranje uslova za razvoj poslovanja privrednih subjekata.

U direktnoj komunikaciji sa rukovodiocima nadležnih inspekcijskih službi, privrednici su imali priliku da saopšte probleme sa kojima se susrijeću u redovnoj poslovnoj praksi, a zatim i dobiju adekvatna obrazloženja i instrukcije od značaja za njihov rad.

Kao jedan od problema koji su apostrofirali je postojanje sivog tržišta koje je u vrijeme COVID-19 krize dodatno naraslo, što onima koji rade na crno dozvoljava da nesmetano ostvaruju prihode, izbjegavaju i zakonom propisane obaveze i inspekcijske kontrole, a time i kazne koje im po tom osnovu pripadaju.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su istakli da će u narednom periodu dati maksimum kako bi privredni subjekti uskladili svoje poslovanje sa zakonskim normama, i u tom smislu posebnu pažnju će posvetiti proaktivnom i perventivnom djelovanju, jer svrha kontrola nije kažnjavanje subjekata, već njihovo uvođenje u red.

U tom smislu, kako navode iz Uprave, u izradi su i tkz. „ček liste“ odnosno spiskovi sa navedenim normama koje svaki poslovni subjekat u svojoj djelatnosti mora ispuniti kako bi poslovao u skladu sa propisima.

Tokom skupa čula se ocjena i da su neprecizni zakoni vrata za korupciju i nepošteno postupanje, a Uprava se obavezala da će transparentnijim radom i uvođenjem unutrašnje kontrole inspektora sprijećite moguće koruptivne rade i nepoštenu praksu.

U veoma otvorenoj diskusiji, učesnici sastanka ocijenili su da rad privrednika i inspekcijskih službi treba da počiva na partnerstvu i međusobnoj podršci, poslovanju koje počiva na poštovanju zakonskih obaveza, kao i postupanju koje uključuje davanje prvenstva primjeni preventivnih u odnosu na mjere kažnjavanja.

U dijelu regulative, predstavnici UIP-a osvrnuli su se na pravilnu primjenu odredbi Zakona o zaštiti potrošača, instituta reklamacije i vještačenja, te uputili poziv privrednicima da u većoj mjeri koriste postojeće mehanizme vasudskog rješavanja potrošačkih sporova.

Okrugli sto je zaključen dogovorom predstavnika UPCG i UIP da praksu organizovanja zajedničkih događaja nastave i u narednom periodu, i to na način što će privrednicima omogućiti tematske sastanke sa predstavnicima pojedinačnih inspekcijskih službi koje posluju u okviru UIP-a.

Time će biti nastavljena dobra praksa koja privrednicima omogućava da kroz direktne susrete sa nadležnim inspekcijama usklade svoje poslovanje sa zakonskom regulativom, otklone eventualne propuste u radu, te izbjegnu nepotrebne kazne i eventualne zakonske sankcije.

Ispred UIP-a, današnjem događaju pristvovali su pomoćnica direktora za Sektor za zaštitu tržišta i ekonomije, igre na sreću i javne nabavke Rada Marković, glavna turistička inspektorka Svetlana Šljivančanin, glavna tržišna inspektorka Marina Radulović, tržišna inspektorka Dragica Aleksić, zdravstveno-sanitarna inspektorka Zora Šćepanović i inspektor rada Predrag Nešković.

Najnovije

Realme MagDart je prvi magnetni bežični punjač za Android

Prema GSMAreni, Realme predstavlja MagDart bežični punjač koji se magnetno kači na zadnji dio Realme Flash-a telefona da bi ga napunio. Bežično punjenje nije baš...

U eksploziji u Leverkuzenu poginula jedna, a povrijeđena 31 osoba

Njemačka policija je saopštila da je u današnjoj eksploziji na lokaciji “Hemparka” u Leverkuzenu poginula jedna, a povrijeđena 31 osoba, od kojih pet zahtijeva...

Kako je snimljen i zabranjen prvi YU pornić

U saradnji s Yugopapirom Index donosi priču iz 1987. o tome kako je kontroverznom zagrebačkom reditelju Zvonimiru Majcugu oduzeta radna kopija pornografskog filma OAZA. Mart...

DPS Tivat poručuje SDP: Privilegije i fotelje nemojte da branite prebacivanjem odgovornosti na nas

Demokratska partija socijalista nema nikakve veze ni sa aktuelnom lokalnom vlašću u Tivtu, ni sa njihovim hroničnim nagonima da organizuju i podržavaju događaje kojima...

Bajden najavio kraj američkog vojnog angažmana u Iraku

Američka vojska u Iraku će u narednih nekoliko mjeseci okončati svoju borbenu misiju, najavio je predsjednik SAD Džo Bajden nakon sastanka sa iračkim premijerom Mustafom al Kadimijem u...

Najčitanije

Povezano

UIP: U protekla dva dana izrečeno 15 novčanih kazni zbog kršenja mjera

Uprava za inspekcijske poslove je zbog povećanog broja registrovanih slučajeva virusa covid 19 od stupanja novih mjera i preporuka Ministarstva zdravlja na snagu vršila...

Mitrović i Đananti dogovorili prioritete privredne saradnje Crne Gore i Toskane

Predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predrag Mitrović ugostio je Alesandra Đanantija (Alesandro Giannanti), počasnog konzula Crne Gore u Toskani sa kojim je održao...

Administrativni odbor 7. jula o ukidanju imuniteta Zdenki Popović, Draganu Krapoviću, Petru Ivanoviću…

Administrativni odbor Skupštine zakazao je za 7. jul sjednicu na kojoj će se, između ostalog, raspravljati o ukidanju imuniteta poslanicima Zdenki Popović, na zahtjev...

Rad nedjeljom mora biti omogućen svim privrednim subjektima iz sektora trgovine

Predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predrag Mitrović, sa saradnicima, održao je sastanak sa predstavnicima malih, srednjih i velikih kompanija iz sektora trgovine, povodom...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ognjen95
19.05.2021-07:10 07:10

I radnici traze slobodnu nedelju. Privatnici da su postovali radnike i imali slobodan dan 1 – nedeljno. Sad bi neradna nedelja bila radna. Pametnom – dosta.