Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Privrednici sa Markovićem i Zaevim: Regionu uskoro grant od 50 miliona eura

Kako je navedeno, uskoro će preko ovog foruma početi realizacija regionalnog projekta unapređenja obrazovnog sistema koji će stvarati kadar u skladu sa potrebama tržišta rada

U najavi je odobravanje granta od oko 50 miliona eura, koji bi preko Njemačke razvojne banke KfW, te Kancelarije KIF-a, bio plasiran regionu.

Kako je navedeno, uskoro će preko ovog foruma početi realizacija regionalnog projekta unapređenja obrazovnog sistema koji će stvarati kadar u skladu sa potrebama tržišta rada.

To je saopšteno na sastanku predsjednika Privredne komore Vlastimira Golubovića i predsjednika Stopanske komore Sjeverne Makedonije Branka Azeskog sa premijerima Crne Gore i Makedonije Duškom Markovićem i Zoranom Zaevim uoči  Poslovnog foruma koji je održan danas nu Privrednoj komori Crne Gore.

KIF je, kako je saopšteno kreirao elektronsku platformu koja doprinosi promociji Balkana kao jedinstvene investicione desticnacije.

Azeski: Crna Gora je postala lider u regionu i po pitanju rasta i investicija

Odobravanje granta od oko 50 miliona eura, koji bi preko Njemačke razvojne banke KfW i Kancelarije Komorskog investicionog foruma bio plasiran regionu je u najavi, to je saopštio predsjednik Stopanske komore Sjeverne Makedonije Branko Azeski na sastanku sa predsjednikom Privredne komore Crne Gore Vlastimirom Golubovićem, sa premijerima Crne Gore i Makedonije Duškom Markovićem i Zoranom Zaevim.

Azeski je kazao da će uskoro preko ovog foruma početi realizacija regionalnog projekta unapređenja obrazovnog sistema koji će stvarati kadar u skladu sa potrebama tržišta rada.

“Komorski investicioni forum zastupa interese 350.000 kompanija. Njegov rad je fokusiran na razvoj regionalne saradnje čime se doprinosi stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora Zapadnog Balkana.KIF je kreirao elektronsku platformu koja doprinosi promociji Balkana kao jedinstvene investicione desticnacije”, kazao je Azeski.

Azeski smatra da je Crna Gora mala zemlja, koja ima velike potencijale.

“Crna Gora je postala lider u regionu i po pitanju rasta i investicija. To treba da se pozdravi.Taj pristup govori da svi imamo šanse ako se postavimo profesionalno. Crnu Goru osjćcam kao svoju drugu domovinu. Ja ću biti jedan od garanta da će se ta saradnja unapređivati u narednom periodu. Sve je na nama kako, ćemo rješavati poslove tako ćemo imati I benefite”, kazao je Azeski.

Golubović: Crna Gora i Makedonija da intenziviraju saradnju

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Vladom, kontinuirano unapređuje biznis ambijent i liberalizuje propise u cilju lakšeg poslovanja, rasta profitabilnosti i zaposlenosti, te boljeg kreditnog rejtinga i pozicije domaće ekonomije na listama konkurentnosti renomiranih međunarodnih organizacija, kazao je predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović.

“Geografska blizina i kompatibilne privrede Sjeverne Makedonije i Crne Gore šansa su za poslovne zajednice da intenziviraju saradnju. Da bi se podstakle investicije i trgovina s makedonskim kompanijama potrebno je riješiti preostale prepreke koje se odnose na administrativne okvire poslovanja, usklađivanje trgovinskih propisa i uklanjanje tehničkih barijera u trgovini”, smatra Golubović.

“Crna Gora i Sjeverna Makedonija su u 2018. godini ostvarile robnu razmjenu u vrijednosti od 38 miliona eura, što je 5,3% više u odnosu na prethodnu godinu. Crnu Goru je u 2018. posjetilo 12,8% više turista iz Sjeverne Makedonije u odnosu na prethodnu godinu koji su ostvarili 159 hiljada noćenja. Navedeni podaci još ne odražavaju potencijal koji mogu ostvariti dvije komplementarne privrede, a čemu će znatno doprinijeti bolje saobraćajno povezivanje. Crnoj Gori se Jadransko-jonski put nameće kao jedan od prioriteta, koji će uz izgradnju puta Rožaje – Peć, obezbijediti podizanje nivoa privredne aktivnosti između naših zemalja”, kazao je Golubović.

Usporen rast u robnoj razmjeni zemalja Regiona uslovljen je,smatra Golubović, netarifnim barijerama koje zemlje CEFTE nameću u međusobnoj trgovini.

“Logistički troškovi u regionu iznose 16% BDP-a, što je dvostruko više u odnosu na evropski prosjek. Samo jedan dan zastoja robe na granici smanjuje njenu izvoznu vrijednost za 1%, a kada je riječ o poljoprivrednim proizvodima, čak i do 7%. Procjena je da bi harmonizovanjem propisa, uzajamnim priznavanjem laboratorijskih analiza i sertifikata, usklađivanjem rada inspekcijskih organa, odnosno punom implementacijom CEFTA protokola, mogli za trećinu uvećati obim trgovine u regionu. Brže kretanje ljudi i roba, te pojednostavljene procedure na granicama, važni su elementi dobrog poslovnog ambijenta”,zaključio je Golubović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve