Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Privredna saradnja Crne Gore i Holandije u oblasti poljoprivrede odvija se na visokom nivou

Drugog dana posjete, predstavnici delegacija Holandije su sa predstavnicima ministarstva obišli više crnogorskih proizvođača koja se bave proizvodnjiom tradiconalnih crnogorskih proizvoda

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković susreo se sa Kunfan Hinekenom, atašeom za poljoprivredu Kraljevine Holandije za Crnu Goru, Srbiju, Austriju i Mađarsku. Na sastanku je od strane predstavnika holandske ambasade ponuđena saradnja u oblasti stočarstva, odnosno, nabavke čiste rase mliječnih krava i svinja za priplod i uzgoj, čime bi se pojačao genetski potencijal ovih životinja u Crnoj Gori.

“Pored toga, fan Hineken je predstavio ministru Jokoviću program plavo-zelenih gradova, koji se trenutno sprovodi u zemljama okruženja i predstavio mogućnost saradnje lokalnih uprava Holandije sa lokalnim upravama Crne Gore u ovoj oblasti, a pod pokroviteljstvom ministarstva. Cilj ovog projekta je pametno korišćenje vodotokova za poljioprivredu, energetiku, a prije svega sprečavanje poplava u kišnom periodu što je evidentan problem u svim zemljama regiona”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Joković je sa zadovoljstvom prihvatio predložene inicijative i konstatovao da će se u narednom periodu raditi na još intenzivnijoj saradnji dvije zemlje, te da da je potrebno raditi i na uklanjanju svih oblika poslovnih barijera. Govoreći o iskustvu korišćenja IPARD i drugih EU fondova, ministar je predložio da saradnja dvije države, kao i saradnja sa EU treba da ide u pravcu pomoći Crnoj Gori u što boljem plasmanu svojih kvalitetnih proizvoda na tržište zemalja EU, prije svega crnogorskih vina, mesnih prerađevina i sireva.

Konstatovano je da se privredna saradnja u oblasti poljoprivrede između Holandije i Crne Gore odvija na visokom nivou, uz obostrano opredeljenje da se u narednom periodu još više ojača. U sklopu radne posjete Crnoj Gori Kun fan Hineken održao je sastanak i sa direktorom Uprave za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove Vladimirom Đakovćem na kojem je bilo razgovora o pomoći na stručnom nivou, narocito u oblasti kontrole populacije pasa lutalica i drugih aspekata iz oblasti zdravlja i dobrobiti životinja.

“Kako je Crna Gora veliki uvoznik sjemena i sadnog materijala iz Holandije, bilo je riječi i o unapređenju saradnje iz oblasti zdravstvene zaštite bilja. Fan Hinekenje pohvalio napore proizvođača hrane u Crnoj Gori i Uprave, koji su kao rezultat dali da se mnogi crnogorski proizvođači i prerađivači hrane sada nalaze na listi odobrenih izvoznika u zemlje EU, kao i regiona”, ističe se u saopštenju.

Drugog dana posjete, predstavnici delegacija Holandije su sa predstavnicima ministarstva obišli više crnogorskih proizvođača koja se bave proizvodnjiom tradiconalnih crnogorskih proizvoda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve