Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Privredna komora: Zakon o solidarnom doprinosu udar na privredu, zatražen hitan sastanak sa premijerom i ministrima

''Privrednici su ocijenili da se radi o zakonskom predlogu koji uvodi dodatne i neočekivane obaveze za preduzeća kao nosioce privredne aktivnosti i izrazili su eksplicitan stav da ovakav namet crnogorska privreda ne može izdržati''

Upravni odbor Privredne komore je, na danas održanoj vanrednoj sjednici, razmotrio Nacrt zakona o solidarnom doprinosu (tzv. dodatnom porezu na profit privrednih subjekata), koji je upućen javnosti radi dostavljanja komentara.

“Privrednici su ocijenili da se radi o zakonskom predlogu koji uvodi dodatne i neočekivane obaveze za preduzeća kao nosioce privredne aktivnosti i izrazili su eksplicitan stav da ovakav namet crnogorska privreda ne može izdržati. Smatraju da se predloženim rješenjima šalje loša poruka svima koji razmišljaju da se bave biznisom u Crnoj Gori i da će funkcionisati u sistemu koji nije predvidiv, u kojem se efikasnost i uspješnost u poslovanju dodatno oprezuje i kažnjava”, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).

Članovi Upravnog odbora su u svojim izlaganjima, kako se navodi, posebno potencirali pitanje retroaktivnosti primjene predloženog zakona, ocjenjujući da se na ovaj način podstiče nepredvidljivost i ekonomska nesigurnost koja se nikako ne može podvesti niti opravdati javnim interesom.

Sa sjednice je poslata poruka ministru ekonomskog razvoja Goranu Đuroviću da je on adresa koja treba da se oglasi u ovoj situaciji, i da zaštiti interese privrede, čija je održivost preduslov za opstanak crnogorske ekonomije.

Kako su saopštili iz PKCG, na sjednici bilo je riječi i predloga o jačanju solidarnosti po ovom pitanju među samim privrednicima, kroz “moguću kratkotrajnu obustavu rada i proizvodnje kao mjeru upozorenja na moguće posljedice ovakvog novog poreskog opterećenja”.

“Tokom rasprave su analizirani parametri i podaci koji jasno ukazuju na konkretne primjere kompanija koje bi bile zatvorene odmah nakon eventualnog usvajanja Zakona o tzv. solidarnom doprinosu, sa štetom koja bi se mjerila otkazima i to kroz stotine izgubljenih radnih mjesta. Jednoglasno je zaključeno da su ovakva zakonska rješenja opasan udar na crnogorsku ekonomiju u cjelini”, poručuju u saopštenju.

Zbog toga je upućen poziv za hitan sastanak sa predsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem i ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem, kao i članovima Vlade koji dolaze iz privrede- ministrom ekonomskog razvoja i turizma Goranom Đurovićem i ministrom poljoprivrede Vladimirom Jokovićem.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve