Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Privredna komora: Razgovori o budućnosti od 26. do 28. oktobra u Bečićima

Budući da je Evropska unija 2022. proglasila Godinom mladih, Komora je njima posvetila prvi dan skupa

Konferencija o ekonomiji – Montenegro 2022, u organizaciji Privredne komore Crne Gore (PKCG), održaće se od 26. do 28. oktobra u hotelu „Splendid”.

Jedan od najuticajnijih ekonomskih skupova u regiji, kako stoji u najavi, u Bečićima će 11. put okupiti poslenike privrede i ekonomske misli, predstavnike međunarodnih institucija, asocijacija i akademske zajednice, koji će razgovarati o budućnosti – kako i glasi tema ovogodišnje konferencije – u nastojanju da kroz dijalog dođu do odgovora važnih za poslovnu zajednicu regiona i šire, te za društvo u cjelini.

Budući da je Evropska unija 2022. proglasila Godinom mladih, Komora je njima posvetila prvi dan skupa.

“Njihovi predstavnici, već dokazani u biznisu, tokom panela “Migracije, (ne)zapošljavanje mladih i Zapadni Balkan” uputiće preporuke donosiocima odluka za poboljšavanje pozicije ove populacije na Zapadnom Balkanu i povećanje zapošljivosti, kako bi se smanjile migracije i iseljavanje sa naših prostora. Moderator panela biće prof. dr Dragana Radević, direktorica Instituta za preduzetništvo i strateški razvoj, a panelisti Uroš Bulatović, predsjednik Unije mladih preduzetnika Crne Gore, Aleksandar Goračinov, član UO Udruženja mladih privrednika Srbije, Kostadin Petrov, preduzetnik i start-up mentor iz Sjeverne Makedonije, Erna Šošević, osnivačica Bizbook.ba, Bosna i Hercegovinina, dok je gost panela Martin Kohtze, analitičar OECD-a. Uslijediće razgovori sa povodom sa Kerimom Hadžićem, direktorom Melius Cras iz Bosne i Hercegovine, zatim će čelnici Privredne komore Crne Gore i Unije mladih preduzetnika potpisati Sporazum o međusobnoj saradnji, da bi prvi dan bio okončan umrežavanjem učesnika”, naveli su iz PKCG.

Konferenciju će 27. oktobra, kako dalje se navbodi u pozivu, zvanično otvoriti predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić i direktor globalnih odnosa i operacija u OECD Andreas Schaal, nakon čega će, tokom panela „Zapadni Balkan i Evropa u 2023. godini“, eksperti govoriti o spremnosti regiona da nastavi integracije, ali i spremnosti EU za proširenje.

Moderator je Zoran Martinovski, ekspert IFC, a panelisti: Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Aleksandar Vlahović, predsjednik Saveza ekonomista Srbije, profesor emeritus Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, prof. dr Janez Prašnikar, Ekonomski fakultet Univerziteta u Ljubljani.

“Kakve su naše veze sa dijasporom, znamo li da ih njegujemo i stavljamo u funkciju ekonomskog napretka, tema je panela pod nazivom „Uloga dijaspore u ekonomskom razvoju”. Učesnici Konferencije biće u prilici da čuju uspješne priče koje svjedoče o velikom potencijalu dijaspore od afirmisanih privrednika: Hajriza Brčvaka, vlasnika i direktora MIH – GmbH, Njemačka, suvlasnika više kompanija u Crnoj Gori, Vladana Todorovića, vlasnika i direktora Advanced Security Technologies, Srbija, dr Srđana Plamenca, člana Alijanse Crna Gora – Njemačka Lilijan Sulejmanović, osnivačice i vlasnice Bardo brenda, Bosna i Hercegovina, te Anta Medića, direktora i suvlasnika kompanije Pulsar Laboratories, Hrvatska. Moderator je Sanjin Arifagić, regionalni direktor za Jugoistočnu Evropu, Financial Markets International”, dodaje se.

Kako su naveli iz PKCG, inicijative EU i sinergije za pametnu i zelenu budućnost neizostavna su tema svih događaja koji u centar stavljaju održivi rast i budućnost.

“Slijedom toga, a i niza inicijativa kojima je iskoračila u prethodnim godinama, Komora uz podršku projekta finansiranog kroz Horizon Europe program, daje doprinos razmatranju ovih pitanja organizovanjem posebne panel diskusije na ovu temu. Govoriće Ladeja Godina Košir, osnivačica Circular Change, Slovenija, Radovan Nikčević, projekt menadžer Zelena Agenda – Srbija, UNDP Srbija Margit Noll, direktorica, Partnerstvo za pokretanje urbane tranzicije – European Partnership, Andrea Hoeglinger, voditeljica evropskih i međunarodnih programa, Austrijska Agencija za promociju istraživanja Ignacio Chanzá, vođa strateškog razvoja za Južnu Evropu, Evropski institut za inovacije i tehnologije. Moderator je dr Srna Sudar, direktorica Centra za projekte, Univerzitet Crne Gore”, navode iz Komore.

Usklađivanje obrazovnog sistema i tržišta rada, kako ističu iz Komore, je već godinama prioritet država Zapadnog Balkana, a brojni su i projekti kojima EU nastoji da podstakne što bolje rezultate regije u ovoj oblasti.

O toj temi,  tokom Konferencije, govoriće ugledni predstavnici akademske zajednice, privrednici i predstavnici razvojnih agencija: prof. dr Dejan Šoškić, Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu, Nikola Milić, direktor hotelske grupacije Casa del Mare, prof. dr Boban Melović, Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore prof. dr Klodiana Gorica, Univerzitet u Tirani i Efka Heder, tim lider projekta Austrijske razvojne agencije na Kosovu.

“Koliko smo digitalno osviješćeni i transformisani, prije svega kao poslovna zajednica, pitanje je na koje moramo dati realan odgovor jer želimo dostići ubrzani korak kojim se svijet kreće u tom smjeru. Upravo sa tom namjerom, u okviru Razgovora o budućnosti, Komora otvara ovu temu panelom „Digitalna transformacija poslovnih modela”. Moderiraće Radoje Cerović, ekspert za komunikaciju, upravljanje ljudskim resursima i digitalnu transformaciju, a panelisti su Tomi Ilijaš, vlasnik i direktor Arctur, Slovenija, Miloš Miketić, član Odbora direktora u Addiko banci i predsjednik Odbora udruženja bankarstva u Privrednoj komori Crne Gore, te Valentina Taseva, direktorica i vlasnica, Semos Education, Sjeverna Makedonija”, stoji u pozivu.

Nepredvidljivost globalnog tržišta, niska konkurentnost u odnosu na industrijski napredne i razvijene zemlje, cjenovno visok pristup finansijama je, kako se ističe,  “ono sa čime se naše kompanije susrijeću svakog dana”.

“Kako opstajati na tržištu uprkos krizama tema je posljednjeg panela Konferencije. Predsjednica PKCG dr Nina Drakić razgovaraće sa panelistima – Enesom Bandom, finansijskim direktorom Euromix Beton, Viktorom Mizom, direktorom Kostala iz Sjeverne Makedonije, Vasilisom Panagopoulosom, direktorom Jugopetrola, Gazmendom Abrašijem, direktorom Exclusive Group sa Kosova i Zoranom Drakulićem, direktor kompanije Ispoint, Srbija”, kazali su iz Komore.

Kao i prethodnih godina, napominju iz te ustanove,  tokom trajanja Konferencije biće organizovani B2B susreti, što je šansa za uspostavljanje saradnje među privrednicima na konkretnim poslovnim aranžmanima.

“Posebno interesovanje za ovaj vid umrežavanja iskazali su makedonski izvoznici. Prateći događaji biće vezani i za projekat DigN€st, te EIT i European Partnership”, zaključuju u pozivu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve