Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Privredna komora: Postoji mogućnost izmjene iznosa ugovora zaključenih po tenderima

“Poremećaji na tržištu koje je uzrokovalo poskupljenje gotovo svih građevinskih materijala, goriva, maziva i drugih resursa u lancu izvođenja građevinskih radova i usluga, ogromni su i već danas se ne mogu ni kontrolisati niti predvidjeti – ocjena je prisutnih privrednika iz oblasti građevinarstva”, ocijenjeno je na sastanku

Mogućnosti izmjena iznosa ugovora zaključenih po tenderima postoje, a iste stoje na raspolaganju naručiocima kao njihovo zakonsko ovlašćenje iz Zakona o javnim nabavkama, zaključeno je na današnjem sastanku predsjednice Privredne komore dr Nine Drakić i privrednika, sa predstavnicima Ministarstva finansija i socijalnog staranja u čijoj su nadležnosti politike javnih nabavki.

“Poremećaji na tržištu koje je uzrokovalo poskupljenje gotovo svih građevinskih materijala, goriva, maziva i drugih resursa u lancu izvođenja građevinskih radova i usluga, ogromni su i već danas se ne mogu ni kontrolisati niti predvidjeti – ocjena je prisutnih privrednika iz oblasti građevinarstva”, ocijenjeno je na sastanku.

Pored toga, postoje i još uvijek nerealizovani ugovori zaključeni u prethodnom periodu, koji datiraju i 3-5 godina, čiji se radovi iz objektivnih okolnosti nijesu mogli završiti, i gdje odgovornost nije na strani privrednika, odnosno ponuđača. Takođe, isti su zaključeni po ranijem Zakonu o javnim nabavkama, koji nije prepoznavao institut Izmjene ugovora o javnoj nabavci do iznosa od 20 odsto, i na taj način ovi izvođači bili bi dovedeni u neravnopravan položaj.

Na sastanku je ocijenjeno da je zahtjev privrede za donošenjem lex specialisa, kojim bi se riješila sporna pitanja kada poremećaji iznose preko 20%, moguć kao rješenje, ali je za takav model potrebno uključivanje Vlade i Skupštine. Za takvu odluku izvršne vlasti postoji podrška Privredne komore, koja je spremna da aktivno participira u svakoj fazi donošenja adekvatnih rješenja.

Pored toga, razmatrano je i pitanje potencijalnog raskida ugovora, što je ocijenjeno kao veoma rizično rješenje i sa aspekta ponuđača, ali i sa aspekta realizacije razvojnih politika države kao naručioca.

“Privrednici su apostrofirali težak i nepovoljan položaj u kojem su se našli, te gubitke koji se mjere milionima eura, zbog kojih je ugroženo očuvanje radnih mjesta i opstanak pojedinih kompanija. Sagovornici su se saglasili da je privredna aktivnost ovih kompanija jedan od osnova daljeg ekonomskog rasta, a da bi raskid ugovora i započinjanje novog procesa javnih nabavki po višestruko višim cijenama, takođe bio ozbiljan izazov za razvojne politike i nastavak započetih investicija”, navodi se u saopštenju.

Privredna komora preko nadležnog Odbora udruženja organizovaće novi sastanak na kojem će privrednici još podrobnije istaći i oblikovati svoje zahtjeve i predloge za prevazilaženje očigledno teške tržišne pozicije koja je uzrokovana okolnostima koje privreda nije mogla predvidjeti.

Sastanku su, pored predstavnika kompanija iz ove oblasti, prisustvovali i predstavnici Uprave javnih radova i Odbora udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve