Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Privredna komora: IT podržane inovacije u oblasti zdravstva

Stefan Jovanović, samostalni savjetnik u Sektoru za projekte Privredne komore Crne Gore, predstavio je projekat PHASE koju ova poslovna asocijacija realizuje u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore, Kliničkim centrom i partnerima iz Italije i Albanije, a traje do kraja 2022. godine

Privredna komora Crne Gore i Crnogorsko udruženje za medicinsku informatiku (MAMI) organizovali su 12. maja događaj Open day: IT podržane inovacije u oblasti zdravstva, realizovan kao dio aktivnosti projekata PHASE i DigN€st.

Kako je saopšteno iz PKCG, projekat PHASE finansira EU kroz program Interreg CBC Italija- Albanija-Crna Gora, a DigN€st kroz Erasmus +.

Cilj skupa bio je, kako su naveli, povezivanja zdravstvenog i ICT sektora kroz proces digitalne transformacije, jer bi potencijali i benefiti koji mogu proisteći iz interakcije ova dva sektora imali multiplikativni efekat.

Prof. dr Ivana Ognjanović, sa Univerziteta Donja Gorica, istakla je da medicinska informatika predstavlja oblast u kojoj se može ostvariti ključan doprinos u unapređenju zdravstvenih usluga uz smanjenje troškova.

Istakla je primjer Velike Britanije u kojoj je primjena elektronskog zdravstvenog kartona i telemedicinskih servisa doprinijela smanjenju bolničkih noćenja i prijema za po 14 odsto, hitnih intervencija za 15 odsto, te smrtnosti za 45 i troškova za osam odsto. Takođe, prema njihovim riječima, primjeri Danske, Estonije i Portugala, koje su upotrebom medicinske informatike značajno unaprijedile zdravstvenu zaštitu stanovništva i smanjile troškove, pokazuju da je riječ o procesu kojem je neophodno prići na sistematičan način.

U razvijenim zemljama programi medicinske informatike izučavaju se na osnovnim studijama. Studenti se od prve godine uče elementima informatike i javnog zdravlja, epidemiologije, prava pacijenata, te rada sa pacijentima. To, prema riječima Ognjanović, šalje poruku da obrazovanje prije svega mora raditi u pravcu kreiranja adekvatnih kadrova, te da medicinske aplikacije koje kreiraju IT kompanije treba da budu rezultat rada multidisciplinarnih timova.

Projekat PHASE bi trebalo da, kako ističu, pruži ključan doprinos upravo u tom razvojnom pravcu. Finansiran je iz fondova Evropske unije u okviru programa prekogranične saradnje IPA CBC Italija – Albanija – Crna gora, i trajaće do juna 2022. godine.

Stefan Jovanović, samostalni savjetnik u Sektoru za projekte Privredne komore Crne Gore, predstavio je projekat PHASE koju ova poslovna asocijacija realizuje u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore, Kliničkim centrom i partnerima iz Italije i Albanije, a traje do kraja 2022. godine.

“PHASE projekat je usmjeren na razvoj e-Zdravstva, što će doprinijeti ne samo poboljšanju javnih i privatnih zdravstvenih usluga, već i jačanju inovacija, te konkurentnosti malih i srednjih preduzeća koja rade u oblastima digitalnih tehnologija i tradicionalnih zdravstvenih usluga. Jedan od glavnih ciljeva projekta PHASE jeste stvaranje ekosistema politika, praksi i alata koji će djelovati kao podsticaj konkurentnosti MSP u zdravstvenom sektoru i e-zdravstvu, te jačanje kreiranja i razvoja digitalnih mikro, malih i srednjih preduzeća u e-zdravlju pružanjem nefinansijskih usluga”, pojasnili su u saopštenju.

Tokom Konferencije, na temu “Medicinska informatika: istorija, potencijali i perspektive” govorili su prof. dr John Mantas, sa Državnog i Kapodistrianovog univerziteta u Atini (Grčko udruženje za biomedicinsku i informatiku u zdravstvu), te prof. dr Sorana D. Bolboacă sa Univerziteta za medicinu i farmaciju (Društvo za medicinsku informatiku Rumunije), u gradu Kluž-Napoka.

Segment konferencije bio je posvećen primjerima dobre prakse i razvoju IT podržanih rješenja u zdravstvu. O digitalnoj podršci obrazovanju u oblasti medicine i kliničkoj praksi govorio je prof. dr Lăcrămioara Stoicu-Tivadar, sa Politehničkog univerziteta Timisoara u Rumuniji, dok je o e-zdravstvu u Crnoj Gori, uz prezentaciju rezultata PHASE projekta, izlaganje imala prof. dr Ivana Ognjanović. Potencijali za inovacionu zajednicu bili su tema izlaganja prof. dr Rama Šendelja, Univerzitet Donja Gorica, a AI rješenja u oblasti neurologije Milovana Roganovića iz Kliničkog centra Crne Gore.

Tokom događaja učesnici su upoznati i sa projektima DigNEST, BeWell@DIGITAL i SI4SEC.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve