Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Privredna komora danas obilježava 94 godine svog postojanja

''Naša je obaveza da se sjećamo po svemu uzorne istorije crnogorskog preduzetničkog organizovanja i slijedimo put onih koji su postavili temelje ove institucije, iskazujući poštovanje prema svim važnim trenucima iz njene bogate tradicije'', kazala je predsjednica PKCG Nina Drakić

Danas je u prostorijama Privredne komore Crne Gore (PKCG) obilježena 94. godišnjica njenog postojanja. Tom prilikom predstavnicima Vlade, diplomatskog kora, privrednicima i ostalima obratila se predsjednica PKCG, Nina Drakić. 

Ona je izrazila zadovoljstvo povodom obilježavanja 94 godine trajanja Privredne komore Crne Gore.

Kako je navela, naša je obaveza da se sjećamo po svemu uzorne istorije crnogorskog preduzetničkog organizovanja i slijedimo put onih koji su postavili temelje ove institucije, iskazujući poštovanje prema svim važnim trenucima iz njene bogate tradicije.

“Poštovani privrednici, raduje me što ste se odazvali pozivu za ovogodišnju svečanost i na taj način pokazali osjećaj pripadnosti svojoj instituciji potvrđujući vjeru u ono što tako ujedinjeni možete ostvariti. Raduje me da sam zajedno sa vama domaćin poštovanim gostima iz državnih struktura, sa kojima gradimo bolju ekonomsku budućnost naše privrede i države Crne Gore, kao i uvaženim predstavnicima diplomatskog kora, univerziteta, nevladinog sektora i medija”, kazala je Drakić.

Prema njenim riječima, za nama su teške godine, a pred nama novi i kompleksni izazovi. Privredna komora je u periodu pandemije koja je jako uzdrmala i snažnije ekonomske sisteme, predano radila na oživljavanju ozbiljno narušene privredne aktivnosti.

“Svoje kapacitete usmjeravali smo na pronalaženje načina za očuvanje privrede zastupajući interese svojih članica prilikom definisanja mjera ekonomske politike. Bavili smo se i operativnim ali i strateškim pitanjima od značaja za napredak ekonomije”, dodala je Drakić.

Intenzivan angažman svih predstavnika biznis zajednice uključene, prije svega, u granske odbore udruženja unutar Komore pomogao je da na pravi način postavimo prioritete i artikulišemo ih prema donosiocima odluka.

“Ovim povodom želim da naglasim da je zdravstvena kriza kroz nastojanje crnogorskih privrednika da dođu do alternativnih tržišta za robe široke potrošnje, kao i u potrebi da sačuvaju svako radno mjesto, potvrdila da ova zemlja ima ozbiljan privredni potencijal spreman i sposoban da odgovori velikim izazovima, pokazujući uz to najviši stepen društvene odgovornosti”, istakla je ona.

Drakić je naglasila da je za Privrednu komoru kao ekonomiju usmjerenu na usluge, prvenstveno turizam, covid kriza je uzrokovala posljedice koje treba sanirati u narednim godinama, uprkos ostvarenim dobrim rezultatima u 2021. godini.

“Zbog toga je u prvi plan ponovo dospjela nužnost promjene strukture crnogorske privrede, koja bi stvorila uslove za smanjenje uvozne zavisnosti i ostvarenje održivog rasta i razvoja. Sve to treba da prati i realizacije niza planiranih infrastrukturnih projekata, a što postaje upitno uz poskupljenje energenata i drugih berzanskih roba na globalnom tržištu”, dodala je predsjednica PKCG.

Kako je kazala, već smo pretrpjeli prvi nalet neizvjesnosti vezan za poremećaje na tržištu koji su izazvani otvaranjem sukoba Rusija – Ukrajina. Nema dileme da će se ta dešavanja reflektovati na uspješnost turističke sezone, premda već svi veoma aktivno radimo na pronalaženju novih tržišta, koja bi mogla nadomjestiti dolaske turista iz ovih zemalja.

Prems njenim riječima, projekcije kretanja domaće ekonomije u ovoj godini je nezahvalno davati, budući da se na nas kao malu, otvorenu i uvozno zavisnu ekonomiju negativna kretanja u bližem i daljem okruženju veoma brzo reflektuju.

“Sigurno je da ćemo kao poslovna asocijacija koja objedinjava i štiti interese cjelokupne crnogorske biznis zajednice, sa svojim članicama kontinuirano raditi na prepoznavanju najboljih rješenja za izazove sa kojima ćemo se sretati i u danima koji slijede”, navela je Drakić.

Ona je istakla da su period covid krize, u Komor pokušali iskoristiti na najbolji način, unapređivanjem sopstvenih kapaciteta, usvajanjem novih znanja, prije svega, o poslovanju u digitalnom okruženju, a u nastojanju da našim članicama obezbijedimo cjelovit servis koji će im olakšati rad.

Ona je izrazila zadovoljstvo time što su , kako je navela, uprkos pandemiji uspjeli održati naše redovne aktivnosti na nivou iz ranijih godina, a u pojedinim segmentima i na višem.

“Naša težnja je da Komora bude prava adresa za odgovore na sva pitanja i izazove sa kojima se privreda suočava. Uz podršku članstva koje je za 94 godine postojanja Komore pokazivalo veliku posvećenost ovoj instituciji, taj cilj će biti dostižan”, kazala je Drakić.

Prema njenim riječima, saradnja i otvoreni dijalog sa donosiocima odluka na unapređenju poslovnog ambijenta preduslov su kreiranja adekvatne ekonomske politike, koja će garantovati predvidivost poslovanja i sigurnost za domaće i strane investitore. Dostizanje ekonomskog rasta i razvoja naš je glavni interes i kreatori politika će na tom poslu u ovoj instituciji imati pouzdanog partnera.
Poštovani gosti,

“Koristim ovu priliku da vas informišem da ćemo u cilju inoviranja najvećeg privrednog priznanja u zemlji, Nagrade Privredne komore Crne Gore od ove godine dodjeljivati na Svjetski dan preduzetništva, 19. novembra”, rekla je Drakić.

Umjesto toga, dodaje, danas ćemo, kao institucija koja odgovorno promišlja o ekonomskoj i sveukupnoj budućnosti kroz panel koji slijedi povesti razgovor o ekonomskoj i društvenoj perspektivi Crne Gore, osvjetljavajući ovu temu iz ugla privrede, ekonomske struke i akademske zajednice, te nevladinog sektora.

“Takođe, već sjutra, na istom ovom mjestu promovisaćemo dokument koji smo izradili u saradnji sa našim članicama, a uz podršku UNDP i stručnih konsultanata. Riječ je o Mapi puta Crne Gore ka cirkularnoj ekonomiji, koja predstavlja osnovu narednih nacionalnih dokumenata i planova usmjerenih na ispunjavanje obaveza preuzetih iz međunarodnih sporazuma i deklaracija u oblasti ozelenjavanja ekonomije što je pretpostavka snaženju konkurentnosti i odgovornom upravljanju prirodnim resursima. Pozivam vas da i sjutra, tim povodom budete naši gosti”, kazala je predsjednica PKCG.

Ona se zahvalila na pažnji i prisustvu, koje kako je istakla, “razumijem kao izraze poštovanja za sve ono što je za razvoj crnogorske ekonomije i društva Komora uradila od 1928. godine i što radi danas”.

“U to su utkani odlučnost, pregalaštvo i znanje svih onih koji su stvorili, tvorili i vodili do sada ovu instituciju.Poštovani privrednici, vi ste snaga i bit Komore, koja će zahvaljujući vašem jedinstvu u godinama koje dolaze biti nezaobilazan činilac u pronalaženju odgovora o ekonomskoj budućnosti zemlje”, zaključila je Drakić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve