Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Pristigle tri ponude za izgradnju solarne elektrane na Briskoj gori

Ponude za izgradnju solarne elektrane na lokalitetu Briska gora u Ulcinju dostavila su tri ponuđača I to: Konzorcijum “Fortum i  EPCG” ,”IREDL”  i “Montesolar” konzorcijum.  Tenderska komisija će u roku od 30 dana od dana otvaranja ponuda, na osnovu vrednovanja ponuda, predložiti Vladi Crne Gore jednu , sa kojom će potpisati ugovor i koja će pristupiti realizaciji projekta prema tenderom utvrđenim pravilima.

Ministarstvo ekonomije raspisalo je u maju Javni poziv za  davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini ukupne površine 6.621.121m2, radi projektovanja, izgradnje, korišćenja i održavanja solarne elektrane instalisane snage veće od 200 MW.

Javni poziv  završen je danas nakon čega je  izvršeno   otvaranje omota ponuda  i konstatacija njene formalne ispravnosti u prisustvu tenderske komisije.

Pravo učešća po ovom pozivu imala su sva pravna i fizička, domaća i strana lica, kao i konzorcijumi.  Uslovi utvrđeni Javnim pozivom i tenderskom dokumentacijom su: iskustvo u oblasti realizacije projekata izgradnje solarnih elektrana kumulativne instalisane snage od 400 MW ili više; iskustvo u oblasti realizacije projekata izgradnje solarnih elektrana, a najmanje jedne solarne elektrane instalisane snage 100 MW ili veće i prosječni godišnji bruto prihod veći od 100 miliona €, ili ekvivalentno u drugoj valuti, za poslednje 3 poslovne godine (2014, 2015, 2016).

Zemljište se daje u zakup na period od 30 godina i početna (minimalna) cijena godišnjeg zakupa zemljišta u državnoj svojini je 5 c€/m2.

Predviđeno je da radovi na elektrani neće trajati  duže od 36 mjeseci, tačnije u prvoj fazi radova, koji će trajati 18 mjeseci od potpisivanja ugovora sa izabranom kompanijom, izgradiće se 50MW elektrane. Izgradnja preostalog dijela elektrane trajaće tri godine od potpisivanja ugovora.

Nakon izgradnje solarne elektrane i njenog puštanja u rad, građani neće preko računa za struju plaćati podsticaje za struju proizvedenu iz tog energetskog objekta.

Izvor: cdm.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve