Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Princ Nikola Petrović Njegoš predočio inicijativu otvaranja konzervatorijuma za očuvanje crnogorske pčele

''Princ Nikola je iskazao spremnost da pruži svu neophodnu ekspertsku i tehničku pomoć u cilju očuvanja i valorizacije proizvoda i unapređenja sektora pčelarstva u Crnoj Gori'', saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Princ Nikola Petrović Njegoš boravio je u posjeti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede gdje je u razgovoru sa državnim sekretarom Budimirom Mugošom predočio zainteresovanost fondacije “Petrović Njegoš” da se u Crnoj Gori formira konzervatorijum za očuvanje genetičkih resursa u pčelarstvu.

“Princ Nikola je iskazao spremnost da pruži svu neophodnu ekspertsku i tehničku pomoć u cilju očuvanja i valorizacije proizvoda i unapređenja sektora pčelarstva u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

S obzirom da se na teritoriji Crne Gore gaji medonosna pčela koja pripada kranjskoj rasi pčela Apis mellifera Carnica i u skladu sa Zakonom o stočarstvu mora da bude očuvana genetička raznovrsnost-diverziteta kranjske pčele, Princ Nikola je prezentovao projekat „Konzervatorijum za očuvanje crnogorske pčele“ koji bi bio zajednički implementiran u saradnji sa Fondacijom “Princ Albert II od Monaka”.

Naglašeno je da sektor pčelarstva u Crnoj Gori ima velike potencijale za razvoj, koje je potrebno dalje jačati kroz razmjenu iskustava i korišćenje savremenih dostignuća i tehnologija.

“Dogovoren je naredni sastanak sa relevantnim stručnjacima iz oblasti selekcije pčela, kako bi se definisale dalje aktivnosti i doprinijeli daljoj afirmaciji podizanja svijesti o značaju pčela u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
13.07.2022-10:12 10:12

Gospodine Nikola Petrović, moja malenkost želi da Vas izvijesti, da za mene više nijeste crnogorski princ. Zajedno sa Dritanom Abazovićem saglasili ste se da treba zaboraviti tragičnu prošlost Crne Gore, navodno da bi gledali u budućnost. Vašom izjavom uvrijedili ste vjekovne Crnogorske žrtve prinijete slobodi i časti Crne Gore. U te žrtbve možete uvrstiti i Vaše pretke, po kojima nosite titulu Crnogorskog princa. A podlije izdaje i surovijeg čina od onog kojeg su uradili Vaši srpski rođaci Karađorđevići, Crnogorskom Narodu i Crnogorskoj Kraljevskoj Dinastiji Petrović, skoro da se ne može naći u istoriji čovječanstva. Crnogorke i Crnogorci to nikad neće… Pročitaj više »