Utorak, 24 Maja, 2022
Rubrika:

Prijeti još veći skok cijena: Kina otkupila skoro polovinu zaliha hrane u svijetu

Nezasiti apetit Kine za nabavkom žitarica vodi ka daljem smanjenju globalne ponude i stvara uslove za dugotrajni rast cijena hrane, piše Blumberg.

U čitavom svijetu cijene hrane su rekordno porasle. Pandemija, poremećaji u logistici, loša žetva, energetska kriza – sve to je dovelo do skoka cijena osnovnih proizvoda. U takvoj situaciji još veći rizik stvaraju prekomjerni apetiti Kine – ta zemlja je otkupila skoro polovinu zaliha hrane u svijetu, piše portal „Izvestija“.

Prema riječima eksperta Univerziteta u Varviku Alistera Smita, cijene hrane u svijetu rastu brže nego ikad u posljednjih skoro pola vijeka.

Postoji rizik da cijene još više skoče zbog Kine: prema procjenama američkog Ministarstva poljoprivrede, Kina u skladištima drži 69 odsto svjetskih zaliha kukuruza, 60 odsto riže, 51 odsto pšenice i preko 30 odsto soje. U 2020. godini Kina je kupila hranu u vrijednosti od rekordnih 98,1 milijardi dolara. Tokom protekle decenije uvoz je porastao za 360 odsto.

Šef Nacionalne uprave za rezerve žitarica Cin Jujong potvrdio je da su državne zalihe hrane u zemlji dostigle istorijski maksimum. Kako je rekao, zalihe pšenice u Kini pokrivaju potrebe za godinu i po dana, prenosi Sputnik.

Kako objašnjava profesor sa Univerziteta u Aičiju (Japan) Goro Takašahi, aktivna nabavka hrane je prinudna mjera Kine, jer unutrašnja proizvodnja stagnira od 2015. godine. Naime, u Kini su loši prinosi, između ostalog, zbog zagađenja tla, a osim toga farmeri migriraju u megalopolise.

Zbog čega su Kinezima neophodno tolike zalihe?

Prema riječima analitičara, činjenica da Kina povećava zalihe hrane može biti povezana sa nizom razloga: zemlja se osigurava od trgovinskog rata, nastavka pandemije, slabe žetve i od posljedica energetske krize.

Ekspert Leonid Hazanov podsjeća da su „2020. godine čitavi gradovi bili u karantinu zbog pandemije, a njihove stanovnike trebalo je obezbijediti hranom kako bi se izbjegli nemiri“. Takođe, 2021. godine brojne poljoprivredne zemlje svijeta suočile su se sa problemima.

Kako objašnjava stručnjak, energetska kriza već je dovela do smanjenja proizvodnje mineralnih đubriva i prekida izvoza. Uvozni proizvodi su skupi, a nije ih lako ni nabaviti – u Evropi hemijska preduzeća ne rade punim kapacitetom, a u Rusiji su uvedene kvote za izvoz azotnih i kompleksnih đubriva, cijene su visoke, postoje poteškoće sa transportom i pretovarom agrohemikalija. Shodno tome, sjetva poljoprivrednih kultura u Kini i drugim zemljama svijeta može se smanjiti, dovodeći do pada prinosa, kazao je ekonomista.

Pored toga, energetska kriza obustavila je rad fabrika u različitim granama industrije, pa se očekuje porast nezaposlenosti.

„U takvim uslovima gomilanje velikih zaliha hrane je najjednostavnija i najpouzdanija opcija za snabdijevanje stanovništva u slučaju vanrednih situacija“, ističe analitičar.

Koje zemlje će prve nastradati?

Kineske vlasti uvjeravaju da u zemlji „ne postoje apsolutno nikakvi problemi sa hranom“. Međutim, problem je u tome što će hrana dodatno poskupjeti.

„Gomilanje zaliha u Kini jedan je od razloga rasta cijena hrane širom svijeta“, konstatuje predsjednik tokijskog Instituta za istraživanje prirodnih resursa Akio Šibata.

Nezasiti apetit Kine za nabavkom žitarica vodi ka daljem smanjenju globalne ponude i stvara uslove za dugotrajni rast cijena hrane, piše „Blumberg“.

U takvoj situaciji prve će biti na udaru najsiromašnije zemlje. Prema navodima lista „Vol strit džurnal“, situacija je posebno napeta u Latinskoj Americi „gdje je inflacija dovela do poskupljenja većine robe, a prema podacima UN desetine miliona ljudi gladuje“.

„Među zemljama koje mogu nastradati su Brazil, SAD i Kanada, EU, Kina i Japan – zbog osobenosti njihovih privreda, strukture proizvodnje, potrošnje prehrambenih proizvoda, zavisnosti od uvoza“, smatra Hazanov.

Što se tiče Rusije, situaciju procjenjuje kao manje-više stabilnu. Hazarov prognozira da 2022. godine hrana može da poskupi još 15-20 odsto.

Najnovije

Književna manifestacija Karneval romana od 25. do 28. maja

Književna manifestacija ,,Karneval romana“ u organizaciji JU Narodna biblioteka ,,Njegoš“ Nikšić je događaj koji će od 25. do 28. maja realizovati sadržaj posvećen pojmu...

Abazović: Crna Gora mora da diverzifikuje svoju ekonomiju, traži nova turistička tržišta i investitore

Crna Gora mora da diverzifikuje svoju ekonomiju, da tražimo nova turistička tržišta, da tražimo investitore, poručio je premijer Dritan Abazović koji prisustvuje Svjetskom ekonomskom forumu u...

Kraj jedne ere: Njujork zvanično uklonio sve telefonske govornice sa ulica

Obilježavajući kraj jedne ere, njujorške gradske vlasti u ponedjeljak su uklonile gotovo sve svoje telefonske govornice, koje su posljednjih godina postale žrtve sveprisutnosti besplatnog...

Vuksanović Stanković: Izborom članova Sudskog savjeta u Parlamentu napravićemo veliki korak ka EU

Ohrabrujemo i pozivamo sve stručne i kompetentne ljude da se prijave. Izborom članova Sudskog savjeta u Parlamentu kvalifikovanom većinom napravićemo veliki korak ka EU,...

Promocija knjige Andree Begović Korak do poezije večeras u biblioteci Đurđe Crnojević

Promocija knjige poezije Andree Begović “Korak do poezije”, biće održana u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore “Đurđe Crnojević” u utorak, 24.05.2022. godine, sa početkom u...

Najčitanije

Povezano

WWF: EU ne hrani, nego jede svijet na štetu okoline

Evropska unija uvozi više hrane nego što izvozi na štetu okoline, pokazao je novi izvještaj organizacije za zaštitu okoline WWF. EU troši više od svog...

SAD bi vojno intervenisale u slučaju kineske invazije na Tajvan

Predsjednik SAD Džo Bajden upozorio je danas u Tokiju da bi SAD “vojno branili Tajvan ako bi Peking izvršio invaziju” na to autonomno ostrvo, upozoravajući da...

Bajden: SAD bi vojno intervenisale u slučaju kineske invazije na Tajvan

Predsjednik SAD Džo Bajden upozorio je danas u Tokiju da bi SAD “vojno branili Tajvan ako bi Peking izvršio invaziju” na to autonomno ostrvo, upozoravajući da...

Čelanović: Vlada da najzad primijeni zakon i ograniči cijene proizvoda

Pozivamo Vladu Crne Gore da hitno predloži podzakonski akt i omogući primjenu zakona koji omogućava ograničavanje cijena proizvoda! To je danas saopštio Generalni sekretar...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve