Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Prihodi budžeta veći od plana, suficit i u oktobru

Suficit budžeta u oktobru iznosio je 2,8 miliona eura

Suficit budžeta Crne Gore ostvaren je i u oktobru ove godine i iznosio je 2,8 miliona eura, saopšteno je danas iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

To je, kako kažu u tom Vladinom resoru, zabilježeno nakon tromjesečnog suficita tokom ljetnje turističke sezone i primarno ostvarenog suficita u septembru.

“U oktobru 2019. godine, koja je bila rekordna po prihodima od turizma, zabilježen je deficit od 22,6 miliona eura dok je u istom mjesecu 2020. ostvaren deficit od 51,1 miliona eura”, napominju u MFSS.

MFSS
MFSS

Prihodi budžeta u oktobru ove godine iznosili su 160 miliona eura i ostvarena naplata je i iznad oktobra 2019. godine za 3,4 miliona eura.

“Deficit budžeta za deset mjeseci (januar – oktobar) smanjen je na 1,3 odsto BDP-a i iznosi 61,8 miliona eura, što je za 119,2 miliona eura ili 65,8 odsto manje od plana. Desetomjesečni deficit je manji za 322,2 miliona eura ili 83,9 odsto u odnosu na uporedni period 2020. godine”, naglašavaju u MFSS.

MFSS
MFSS

Prema njihovoj ocjeni snažan oporavak ekonomske aktivnosti, predvođen uspješnom ljetnjom turističkom sezonom, doprinio je poboljšanju naplate budžetskih prihoda.

MFSS
MFSS

“Prihodi budžeta za deset mjeseci ove godine su iznad plana, što još jednom ukazuje na uspješnost planiranja prihoda. Zabilježeno je niže ostvarenje kod gotovo svih kategorija izdataka u odnosu na plan, a tekući izdaci budžeta manji su za 45,8 miliona eura ili 6,3 odsto u odnosu na planirane. Ostvarenje kod kapitalnih izdataka značajno je uvećano u septembru i oktobru shodno poboljšanoj dinamici izvođenja radova, što se očekuje i u predstojećem periodu, posebno imajući u vidu rokove za završetak izgradnje prioritetne dionice autoputa”, zaključuju u MFSS.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve