Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Približavanje obali i nedozvoljena brzina najčešći prekršaji, kazne do 2.000 eura

“Brzina u Boki bez obzira koje je plovilo u pitanju je 10 čvorova a u tjesnacima Verige i Kumbor 6 čvorova. Plovila se ne smiju približavati obali u punoj brzini na udaljenosti od 200 metara”, kazao je inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor Željko Lompar

U akvatorijumu Bokokotorskog zaliva promet je tokom ovoga ljeta povećan oko 15 odsto. U Boku je ušlo 350 kruzera od preko 580 koliko je najavljeno za ovu godinu i između 15.000 i 20.000 jahti. Po riječima inspektora sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor Željka Lompara bilo je nekoliko incidentnih situacija sa povrijeđenim licima, ali bez žrtava.

Luka Kotor (Foto: BokaNews)

Premda je kraj avgusta, kada završava glavna turistička sezona, na moru će ona potrajati do novembra, kaže Lompar, a u najavi je osim dolazaka kruzera još dosta prijavljenih maratona i regata.

Lompar kaže da su najčešći prekršaji koji su evidentirani ovoga ljeta približavanje obali i nedozvoljena brzina.

“Brzina u Boki bez obzira koje je plovilo u pitanju je 10 čvorova a u tjesnacima Verige i Kumbor 6 čvorova. Plovila se ne smiju približavati obali u punoj brzini na udaljenosti od 200 metara”, kazao je Lompar.

Inspektori Lučke kapetanije Kotor do sada su izrekli oko 120 prekršajnih naloga, a Lompar objašnjava da je kazna za približavanje obali 200 eura za fizičko i do 2.000 za pravno lice.

Ove godine, navodi on, je mnogo više malih brzih plovila kojima inspektori teško dokazuju brzinu, osim ako nije evidentirana na licu mjesta, jer ta plovila nemaju automatski identifikacioni sistem.

“Još uvijek od Uprave pomorske sigurnosti očekujemo instaliranje radara sa kamerama kako bi kontrola bila efikasnija”, objašnjava Lompar.

Područje od ulaza u Boku do Platamuna, koje je u nadležnosti kotorske Lučke kapetanije, pokrivao je jedan inspektor i dva pomoćnika (inspektori juniori) a tokom ljeta su im na raspolaganju bila dva plovila.

Lompar kaže da im je u patrolama na moru “desna ruka“ Plovna jedinica MUP-a. Po potrebi koriste i tri plovila Uprave pomorske sigurnosti ali isključivo u “jačim” kontrolama i incidentnim situacijama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve