Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Preporuke za turističku privredu u cilju smanjenja uticaja korone na poslovanje

Svjetska turistička organizacija UNWTO ističe da sektor turizma i putovanja koji je najviše pogođen ovom krizom takođe ima potencijal da se brzo oporavi i ponovo bude ključni dio nacionalnih ekonomija i šire agende održivog razvoja

Uzimajući u obzir informacije renomiranih institucija o krizi koja pogađa cijeli svijet a pogotovo sektor turizma i putovanja i neizvjesnost oko dužine trajanja ove situacije, TO Tivat je pripremio set preporuka i sugestija za turističku privredu kako bi se pripremili za period nakon oporavka i kako bi u nekoj mjeri smanjili uticaj koronavirusa na svoje poslovanje.

Svjetska turistička organizacija UNWTO ističe da sektor turizma i putovanja koji je najviše pogođen ovom krizom takođe ima potencijal da se brzo oporavi i ponovo bude ključni dio nacionalnih ekonomija i šire agende održivog razvoja.

“Ova kriza može pružiti i šansu da oblikujemo sektor turizma da nastavi ne samo rast kao prethodnih godina nego da raste i razvija se još bolje, sa prioritetom na inkluzivnosti, održivosti i odgovornosti. Nadalje, u budućnosti posebnu pažnju treba posvetiti održivom razvoju i promociji održivosti na svim nivoima. UNWTO predlaže da ovaj period iskoristimo za bolju pripremu za naredni period”, saopšteno je iz TO Tivat.

Turistička organizacija Tivat predlaže set preporuka za predstavnike turističke privrede:

Usvojite fleksibilniju politiku otkazivanja. Razumljivo je da su turisti, što se tiče njihovih rezervacija, u ovom trenutku nesigurni. Ako trenutno nemate baš fleksibilnu politiku otkazivanja razmislite o promjeni. Mnogi turisti će to cijeniti i zbog samog osjećaja sigurnosti a istovremeno time možete uticati i na neke nove rezervacije.
Razmotrite mogućnost da ponudite vaučere za otkazane bukinge koji će biti validni do kraja 2020.g. kako biste povećali potražnju i podržali svoje goste.

Budite fleksibilni prema onima koji žele da otkažu već rezervisane aranžmane.

Predložite pomjeranje rezervacija.

Iskoristite vrijeme i budite u kontaktu sa svojim poslovnim partnerima i gostima.

Informišite zaposlene o dostupnim besplatnim online treninzima koje bi pratili u ovom periodu i time razvili neke nove vještine. Predlog nekih od stranica: www.brighttalk.com, www.futurelearn.com, www.thewaitersacademy.com (za restorane), www.shetrades.com itd.

Pratite dešavanja na međunarodnom tržištu i preporuke Svjetske turističke organizacije (UNWTO), Svjetskog savjeta za turizam i putovanja (WTTC), airbnb.com, booking.com idr. Svjetska turistička organizacija je učinila dostupnim sve svoje publikacije (UNWTO Online Academy – https://www.unwto-tourismacademy.ie.edu ).

Predstavnicima turističke privrede koji su u svom poslovanju fokusirani na poslovne goste (MICE turizam) preporučujemo webinare i informacije Medjunarodnog udruženja kongresa i konvencija ICCA (www.iccaworld.org), kao i Society for Incentive Travel Excellence SITE (www.siteglobal.com).

Komunicirajte transparentno kako biste povratili povjerenje turistima da ponovo započnu putovanja čim im to omogući zdravstvena situacija.

Uključite se u osmišljavanje posebnih promocija za tržišta koje imaju tendenciju bržeg povratka, regionalno, domaće tržište, tržište Rusije.

Očekuje se da će domaći i regionalni turisti biti među prvima koji će ponovo putovati. Razmislite o konkurentnijim cijenama, promociji dužih boravaka i dodatne popuste za duži boravak (za 7 i više dana) jer će prema nekim predviđanjima turisti nakon krize prije birati duže boravke u odnosu na nekoliko kraćih putovanja tokom godine.

Razmislite o posebnim akcijama za period postsezone 2020.g.

Iskoristite društvene mreže i vaše portale kako biste redovno informisali pratioce o sadržajima, vašim aktivnostima i situaciji u Tivtu.

U periodu nakon okončanja krize vjerujemo da će turisti biti posebno osjetljivi na čistoću. Na svojim informativnim kanalima pružite dodatne informacije o tome, u privatnom smještaju obezbijediti dovoljno sredstava za čišćenje i dezinfekciju prostora.

Radite na pripremi plana oporavka.

I na kraju ostanite doma i budite zdravi.

“Kao što u ovoj situaciji globalne pandemije moramo zajednički djelovati, biti jedinstveni i poštovati mjere kako bi zaustavili širenje virusa tako i u periodu nakon okončanja krize moramo udružiti aktivnosti i napore da nastavimo sa pozicioniranjem Tivat na mapi prestižnih turističkih destinacija. Sektor turizma i putovanja iako najviše pogodjen ovom krizom ima tendenciju i brzog oporavka što će uticati na ekonomiju cijele destinacije u kojoj je turizam prioretetna privredna grana. U realizaciji ovog cilja očekujemo podršku sa nacionalnog nivoa i u dijelu podsticaja za turističku privredu i brzog djelovanja nakon okončanja krize kroz promociju i diversifikaciju tržišta i proizvoda, kao i podsticaja za razvoj novih proizvoda koji bi uključili male preduzetnike i domaćinstva, jer adekvatna ponuda, transparentna komunikacija i intenzivna promocija nakon okončanja krize je ono što će najviše uticati na povratak turista destinaciji”, ocijenila je diretorka TOT Danica Banjević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve