Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Premija osiguranja u 2022. godini veća za 9,54 miliona eura

Savjet Agencije za nadzor osiguranja donio pravilnik o sistemu upravljanja u društvima za osiguranje

Savjet Agencije za nadzor osiguranja, na danas održanoj 377. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta Uroš Andrijašević donio je, između ostalog, Pravilnik o sistemu upravljanja u društvima za osiguranje.

“Pravilnikom, kojim se crnogorska regulativa dodatno usklađuje sa EU regulativom u oblasti osiguranja, obuhvaćeni su opšti organizacioni zahtjevi za društva za osiguranje, organizacioni zahtjevi po pitanju ključnih funkcija i zahtjevi za imenovanje lica odgovornih za rukovođenje tim ključnim funkcijama”, saopšteno je iz Agencije za nadzor osiguranja.

Najznačajnija novina, kako su istakli, u oblasti upravljanja je detaljno propisivanje sistema i funkcije upravljanja rizicima, gdje je, između ostalog, uvedena obaveza društva da kapitalne potrebe, osim onih definisanih Zakonom o osiguranju, procjenjuje i na bazi rizika, te da najmanje jednom godišnje sprovodi samostalnu procjenu rizika i solventnosti (ORSA izvještaj).

Savjet je, takođe, razmatrao rezultate poslovanja crnogorskog sektora osiguranja u 2022. godini. Prethodna godina je bila najbolja do sada kada je u pitanju bruto fakturisana premija, nadmašivši rezultate do sada rekordne 2021. godine.

“Prema preliminarnim podacima, društva za osiguranje su tokom 2022. godine fakturisala ukupnu bruto premiju u iznosu od 108,3 miliona eura, što predstavlja rast od 9,6 odsto, odnosno za 9,5 miliona eura više u odnosu na 2021. godinu”, navodi se u saopštenju.

tAKOĐE, Premija neživotnog osiguranja ostvarila je rast za 10,3 odsto, (8,1 miliona eura), kao i premija životnog osiguranja za 6,8 odsto (1,4 miliona eura) u odnosu na 2021. godinu.

“Najzastupljenija vrsta osiguranja na crnogorskom tržištu je vrsta 10 Osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila sa učešćem od 36,6%, zatim vrsta 20 Osiguranje života sa učešćem od 18,1 odsto, vrsta 01 Osiguranje od posljedica nezgode sa učešćem od 10,6 odsto i vrsta 09 Ostala osiguranja imovine sa učešćem od 9,1 odsto (ukupna imovinska osiguranja 12,6 odsto učešća) u ukupnoj tržišnoj premiji”, zaključuju iz Agencije za nadzor osiguranja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve