Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Prelević: EPCG može povećati cijenu struje do kraja godine

Elektroprivreda (EPCG) nije iskoristila zakonsko pravo i nije tražila povećanje cijena svojih usluga od 1. januara za šest odsto, što bi dovelo do povećanja ukupne cijene električne energije za tri procenta. Ipak, kako je za „Dan“ potvrdio predsjednik Odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) Branislav Prelević, EPCG može da traži povećanje cijene svojih usluga za šest odsto bilo kad tokom 2019. godine.

“EPCG u ulozi snabdjevača ima pravo da iskoristi povećanje od šest odsto i primijeni ga bilo kad tokom godine, pri čemu ne može preći ograničenje od šest odsto u odnosu na cijenu iz 2018. godine i uz uslov da promjenu cijena objavi najmanje 15 dana prije početka primjene”, pojasnio je Prelević.

On je kazao da je cilj reforme energetskog sektora, koji je započet donošenjem Zakona o energetici iz 2003. godine i formiranjem RAE u januaru naredne godine, razvoj tržišta električne energije unutar Crne Gore i njegovo uključivanje u jedinstveno tržište EU.

“Zbog čega se insistira na tržišnom mehanizmu? Zbog toga što je tržište jedini mehanizam koji će neselektivno eliminisati sve one proizvođače koji nijesu u stanju da obezbijede u datom trenutku najpovoljniju cijenu. U ovom usklađivanju sa tržišnom cijenom, neke države koje su imale ili još uvijek imaju administriranje cijenama iz uglavnom populističkih razloga imaće šokantno suočavanje sa istinom ili neće biti dio EU. Zahvaljujući dobrim zakonskim i metodološkim rješenjima iz prethodnog perioda, Crna Gora je ovaj proces prošla bez naglih skokova cijene električne energije.

Štaviše, tarife za domaćinstva u 2018. godini su iste kao i 2009. godine, dok su cijene za privredu niže i do 50 odsto. Dakle, uprkos potpunom usklađivanju sa cijenom električne energije sa berzama u Evropi u 2017. godini, tarife za domaćinstva su bile na nivou 50 odsto evropskog prosjeka”, rekao je Prelević.

Od 2017. godine, tj. od stupanja na snagu Zakona o energetici, usklađivanje cijene sa berzanskom cijenom ima ograničenje u smislu da u periodu od 2017. do 2019. godine povećanje cijena energije ne može biti veće od sedam, odnosno šest odsto.

“Kratkoročno gledano, ovo je za potrošače u Crnoj Gori dobro jer je cijena na regionalnoj berzi u Budimpešti veća za više od 50 odsto u odnosu na onu koju trenutno plaćaju potrošači u Crnoj Gori. Dugoročno posmatrano, ukoliko ovako visoke cijene potraju na energetskim tržištima Evrope, prije ili kasnije mora doći do usklađivanja domaćih cijena sa tržišnim, dok istovremeno EPCG ne valorizuje svoj potencijal u odnosu na konkurente, što će se odraziti na njen investicioni potencijal”, izjavio je Prelević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve