Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Preko 55.000 nezaposlenih na evidenciji ZZZCG

Iz Zavoda su saopštili da će objaviti tri konkursa za izbor izvođača koji su voljni da u narednom periodu nezaposlenima sa evidencije omoguće usavršavanje kroz radni angažman

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore održao je sjednicu kojom je predsjedavala Hadži Vesna Vujošević.

Kroz četiri programa Zavoda za zapošljavanje Crne Gore “Osposobljavanje za rad kod poslodavca”, “Osposobljavanje za samostalan rad”, “Direktno otvaranje radnih mjesta – Javni rad“ kao i “Podsticaji za sezonsko zapošljavanje” biće angažovano ukupno 1.138 nezaposlenih sa evidencije – odlučeno je na sjednici Upravnog Odbora.

Iz Zavoda su saopštili da će objaviti tri konkursa za izbor izvođača koji su voljni da u narednom periodu nezaposlenima sa evidencije omoguće usavršavanje kroz radni angažman.

Konkursi za dva programa Zavoda, “Osposobljavanje za rad kod poslodavca” i “Osposobljavanje za samostalan rad” biće objavljeni 30. avgusta 2021. godine.

Oni navode da će kroz ove programe biti angažovano ukupno 560 nezaposlenih lica, odnosno 280 po programu, te da je prvi program namijenjen nezaposlenima kojima je nedostatak praktičnih znanja i vještina identifikovan kao prepreka u zapošljavanju, a da se drugi odnosi na nezaposlene sa stečenim srednjim obrazovanjem, bez radnog iskustva u nivou obrazovanja.

Finansijsko učešće Zavoda, po programu, iznosi 609 hiljada Eura.

Iz Zavoda su istakli da će šansu za zapošljavanje na četiri mjeseca, na privremenim netržišnim poslovima od javnog interesa, dobiti i 497 lica sa evidencije kroz program “Direktno otvaranje radnih mjesta – Javni rad“, a konkurs za taj program biće objavljen 9. avgusta 2021. godine.

“Posrijedi je program koji je namijenjen posebno osjetljivoj grupi nezaposlenih: licima bez školske spreme ili sa završenom osnovnom školom, starijim od 50 godina ili mlađim od 30, ženama, licima koja su na evidenciji Zavoda duže od 12 mjeseci, ženama i pripadnicima Romske i Egipćanske populacije. Za finansiranje tog programa odobreno je 815 hiljada Eura”, odlučeno je na sjednici Upravnog Odbora.

Odlučeno je i da 81 nezaposleno lice, naredna tri mjeseca, bude angažovano kroz program “Podsticaji za sezonsko zapošljavanje” i to kod 18 izvođača. Zavod je za tu namjenu opredijelio 88.444,71 Eura.

Budući korisnici sredstava, izvođači, zaključiće narednih dana sa Zavodom za zapošljavanje ugovore o realizaciji Programa.

Upravni odbor je, takođe, razmatrao i usvojio Izvještaj o radu za prvih šest mjeseci, izmjene i dopune Programa rada za tekuću godinu, kao i druga tekuća pitanja iz svoje nadležnosti.

Tom prilikom je saopšteno da se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, na dan 30. jun 2021. godine, nalazilo 55.703 nezaposlena lica te da je u odnosu na isti dan prethodne godine broj nezaposlenih povećan za 13.813 lica.

Stopa regirstrovane nezaposlenosti, posmatrana kao odnos broja registrovanih nezaposlenih i aktivnog stanovništva, na dan 30. jun 2021. godine je bila 24,01 odsto dok je na isti dan prethodne godine iznosila 18,06 odsto, zaključili su iz Zavoda za zapošljavanje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Preko 55.000 nezaposlenih na evidenciji ZZZCG – CG Vijesti
02.08.2021-14:02 14:02

[…] Aktuelno […]