Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Preduzetništvo i inovacije – snažan impuls za pametni rast Crne Gore

Šćepanović je dodala da se u ovom smjeru kreće i planiranje buduće podrške Crnoj Gori iz predpristupnih sredstava, dok je u toku rad na stvaranju preduslova za uspostavljanje prve nacionalne Kancelarije za transfer tehnologija koja će pružiti infrastrukturnu podršku saradnji između nauke i privrede

Saradnja između akademske i naučno-istraživačke zajednice i svijeta biznisa na uspostavljanju sinergija znanja bila je tema Ministarskog sastanka Platforme Zapadnog Balkana za istraživanje i inovacije na kojem je učestvovala ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović, a koji je održan juče u Tirani, Albaniji u organizaciji Evropske komisije i Vlade Republike Albanije, saopšteno je iz tog resora.

„Crna Gora saradnju između naučno-istraživačke zajednice i svijeta biznisa prepoznaje kao svoj strateški prioritet, te usmjerava i plasira programe koji će omogućiti održiva i trajna partnerstva. Da bi se ovaj prioritet dodatno naglasio, navedena saradnja zadata je kao preduslov za učešće u raznim nacionalnim pozivima za dodjelu sredstava za istraživanje“ kazala je ministarka Šćepanović.

Ona je dodala da se u ovom smjeru kreće i planiranje buduće podrške Crnoj Gori iz predpristupnih sredstava, dok je u toku rad na stvaranju preduslova za uspostavljanje prve nacionalne Kancelarije za transfer tehnologija koja će pružiti infrastrukturnu podršku saradnji između nauke i privrede.

“Ministarka je predočila dostignuća naše zemlje na polju politike inovacije, i transformisanja i unapređenja inovacionog ekosistema. Predstavila je pozitivne rezultate uspostavljanja novog pravnog okvira za inovacionu djelatnost, istakla poboljšanu funkcionalnost Registra za inovacionu djelatnost i evaluacionih procedura za inovativne programe i projekte”, navodi se u saopštenju.

Takođe je, istakavši uspješno iskorištenu podršku i preporuke Generalnog direktorata Zajednički istraživački centar (DG JRC) koji zemljama i regijama pruža sistemsku podršku na uspostavljanju okvira za pametnu specijalizaciju, govorila o novom implementacionom okviru za inovacije i pametnu specijalizaciju, koji je u Crnoj Gori formalizovan prije svega kroz uspostavljanje Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju i osnivanja Fonda za inovacije, navodeći pri tom i ostale važne komponente implementacionog okvira kao što su međuinstitucionalna radna grupa i inovacione grupe za svaku od četiri prioritetne oblasti pametne specijalizacije.

Dalje, kao važnu komponentu funkcionalnog inovacionog ekosistema, Šćepanović je navela kreiranje sveobuhvatnog programskog okvira koji omogućava konkretne intervencije u inovacionoj politici – usvajanje Operativnog programa za implementaciju Strategije pametne specijalizacije 2021-2024 i Programa za inovacije 2021-2024 koji definiše finansiranje inovacionih programa, obuhvatajući cijeli ciklus razvoja i kontinuiteta inovacija.

„Crna Gora prepoznaje preduzetništvo i inovacije, naročito u IT sektoru, kao nosioce snažnog potencijala za pametni rast, i da će nastaviti da podržava inovativne programe u ovoj oblasti“ naglasila je ministarka.

žU zaključnom dijelu naglašena je dosljedna i veoma plodna saradnja između generalnih direktorata Evropske komisije zaduženih za istraživanje i inovacije, nauku i znanje, susjedstvo i proširenje, s jedne strane, i crnogorskih institucija i struktura zaduženih za politike inovacija i naučno-istraživačke djelatnosti, s druge strane, odnosno iskazana zahvalnost za podršku koju su navedeni direktorati EK pružili Crnoj Gori na transformisanju sistema u oblasti politike istraživanja i inovacija.

“Tokom sastanka razmijenjena su ostvarenja svake od zemalja u oblasti inovacija, najbolje prakse u saradnji između akademskog i poslovnog svijeta, doprinosa zelenoj i digitalnoj tranziciji, a dat je i jedan sveobuhvatan pregled adresiranja izazova vezanih za održivost proizvodnje hrane, energije, i ostalih lanaca nabavke”, piše u saopštenju.

Visoki zvaničnici Evropske komisije dali su pozitivne komentare na napredak koji je Crna Gora ostvarila u navedenim oblastima, navodeći crnogorsko iskustvo kao primjer dobre prakse i podsticaj za dalje unapređenje saradnje među zemljama Zapadnog Balkana.

“Na marginama Ministarskog sastanka u Tirani, ministarka Šćepanović je razgovarala sa komesarkom EU za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade gđom Marijom Gabriel, te zamjenicom generalnog direktora za istraživanje i inovacije u EK Signe Ratso, kao i ostalim zvaničnicima u ovim oblastima iz zemalja Zapadnog Balkana i Evrope”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve