Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Lakićević: Evropa sad hrabar plan, zahtijeva mnoge mjere

''Ukoliko želimo da napravimo ozbiljnije rezultate na planu implementacije i ovog plana mora doći do temeljne i ozbiljne reforme i budžetskih korisnika, odnosno institucija i organa države. Moramo se ponašati na način da možemo trošiti samo onoliko koliko imamo prihoda'', naveo je Lakićević

Projekat Evropa sad je ambiciozan i hrabar, a da bi napravili rezultate potrebno je sprovesti temeljne i ozbiljne reforme i budžetskih korisnika, odnosno institucija i organa države, ocijenio je profesor Ekonomskog fakulteta Milan Lakićević.

On je naveo da je predlog budžeta za narednu godinu zasnovan na hrabrom i ambicioznom planu Evropa sad.

“Kratkoročno taj plan zahtijeva mnoge mjere i preduzimanja aktivnosti, ali kako narod kaže – pregaocu Bog daje snagu. Optimista sam da će rezultati biti vidljivi. Oni se očitavaju prije svega u suzbijanju sive ekonomije i porastu standarda stanovništva. Projekat Evropa sad dugoročno treba da obezbijedi kreiranje novog razvojnog modela Crne Gore, koji mora u sebi uvažavati dvije komponene –  digitalnu transformaciju i zelenu ekonomiju. Uspjesi tih modela zavisiće prije svega od toga koliko ćemo iskoristiti znanje koje imamo za kreiranje novih modela”, rekao je Lakićević u parlamentu na konferenciji predstavnika svih budžetskih jedinica.

On smatra da će većina budžetskih korisnika dobiti dovoljno novca za nesmetan rad.

“Ukoliko želimo da napravimo ozbiljnije rezultate na planu implementacije i ovog plana mora doći do temeljne i ozbiljne reforme i budžetskih korisnika, odnosno institucija i organa države. Moramo se ponašati na način da možemo trošiti samo onoliko koliko imamo prihoda”, naveo je Lakićević.

Podsjećamo, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić donio je odluku da organizuje Konferenciju predstavnika svih budžetskih jedinica, u procesu usvajanja Budžeta za iduću godinu, a prije sjednice na kojoj će biti raspravljano o Prijedlogu zakona o budžetu za 2022. godinu.

Konferencija o Budžetu, na kojoj će predstavnici budžetskih jedinica biti u prilici da iznesu svoje viđenje i argumente povodom planiranog Budžeta, naročito u odnosu na finansijska sredstva koja su opredijeljenja za njihovu budžetsku jedinicu, biće održana danas, u 11 sati, u Plenarnoj sali Skupštine Crne Gore.

Pored predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića, prisutnima će se obratiti profesori na Ekonomskom fakultetu u Podgorici Milan Lakićević i Milijana Novović Burić, kao i predstavnici budžetskih jednica u Crnoj Gori.

“Konferencija će biti prilika da prvi put u istoriji crnogorskog parlamenta, predstavnici budžetskih jedinica izlože svoje stavove i ukupnoj javnosti pruže dodatna objašnjenja u odnosu na Predlog budžeta o kojem se rasprava očekuje sredinom decembra. Imajući u vidu da je Skupština Crne Gore, po mišljenju eminentnih nevladinih i međunarodnih organizacija, najtransparentniji i najotvoreniji parlament u regionu Zapadnog Balkana, uključujući tu i parlamente Hrvatske i Slovenije, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić odlučio je da učini dodatan iskorak koji će značiti doprinos da i drugi državni organi unaprijede transparentnost, otvorenost i javnost rada”, navodi se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve