Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Predstavnici CEDIS-a posjetili Operatora distributivnog sistema Hrvatske elektroprivrede

Razgovarano je o nizu značajnih tema sa posebnim fokusom na analizu propisa i uporednih praksi hrvatskog Operatora distributivnog sistema koje su usklađene sa EU propisima

U Zagrebu je organizovana službena posjeta predstavnika CEDIS-a Operatoru distributivnog sistema Hrvatske elektroprivrede. Upriličeno je niz sastanaka kojima su prisustvovali izvršni direktori CEDIS-a i HEP ODS – a, Vladimir Čađenović i Nikola Šulentić, sa saradnicima.

Razgovarano je o nizu značajnih tema sa posebnim fokusom na analizu propisa i uporednih praksi hrvatskog Operatora distributivnog sistema koje su usklađene sa EU propisima.

Kako je saopšteno, tokom posjete akcenat je stavljen na detaljno upoznavanje sa organizacijom i funkcionisanjem HEP ODS – a, s obzirom na strukturalnu i organizaconu sličnost dvije kompanije.

Takođe, jedna od važnijih tema odnosila se na iskustva hrvatskog ODS-a u dijelu imovinsko-pravnih pitanja koja se tiču infrastrukture iz perioda SFRJ, kao i ustupanja distributivne infrastrukture telekomunikacionim operaterima za polaganje optičkih kablova

“Veoma značajna su i razmijenjena iskustva koja se odnose na obnovljive izvore energije i priključenja solarnih elektrana na distributivni sistem, što predstavlja važan aspekt poslovanja CEDIS-a u perspektivi projekata koje razvija EPCG – Solar gradnja. Obostrano je iskazana zainteresovanost i spremnost za nastavak saradnje, razmjenu znanja i iskustava i preduzeti su konkretni koraci u tom pravcu”, navodi se u saopštenju.

HEP – Operator distribucijskog sustava d.o.o. (HEP ODS) je dio HEP grupe, obavlja regulisanu djelatnost distribucije električne energije i odgovoran je za izgradnju, razvoj, održavanje i upravljanje distributivnom mrežom u Republici Hrvatskoj. Sa 2,4 miliona korisnika, 140 hiljada kilometara dugom mrežom i oko 27 hiljada trafostanica, HEP ODS je šest puta veći u odnosu na elektrodistributivni sistem kojim upravlja CEDIS.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve