Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Predstavnici CEDIS-a posjetili Elektrodistribuciju Srbije: Dogovorena kontinuirana saradnja i razmjena iskustava

Kako je saopšteno iz CEDIS-a, domaćin posjete u ime EDS-a bio je generalni direktor Bojan Atlagić sa najbližim saradnicima

Izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović sa saradnicima boravio je u radnoj posjeti Elektrodistribuciji Srbije.

Kako je saopšteno iz CEDIS-a, domaćin posjete u ime EDS-a bio je generalni direktor Bojan Atlagić sa najbližim saradnicima.

“Mogućnosti za unapređenje saradnje dva operatora distributivnog sistema u cilju povećanja efikasnosti i produktivnosti kroz uvođenje novih tehnologija za moderan i fleksibilan sistem distribucije električne energije bila je tema radnog sastanka predstavnika rukovodstava CEDIS-a i EDS-a.

Na sastanku je prezentovan postupak restrukturiranja koje EDS sprovodi već nekoliko godina u cilju ispunjavanja svih regulatornih i međunarodnih obaveza (Energetska zajednica jugoistočne Evrope), preuzetih posljednjih godina.

Vođeni su detaljni razgovori oko načina teritorijalne organizacije distributivne djelatnosti na kompletnom konzumu Elektrodistribucije Srbije, unutrašnje funkcionalne organizacije, kao i o svim vitalnim poslovnim i tehničkim sistemima”, navodi se u saopštenju.

Organizovana je i posjeta glavnom dispečerskom centru Distributivnog područja Beograd kako bi se naši predstavnici upoznali sa instaliranim sistemima daljinskog nadzora i upravljanja distributivnom mrežom na svim naponskim nivoima, navode iz CEDIS-a.

“EDS na ovim složenim sistemima već duže aktivno radi, a naši predstavnici detaljno su se upoznali sa procesima njihove implementacije u toj kompaniji (planiranje, projektovanje, nabavka opreme, instalacija).

Upoznali su se, takođe, sa načinom rada Distributivnog dispečerskog centra Beograd, kao i koordinaciojom rada sa nadređenim centrima.

Prezentovane su sve funkcionalnosti SCADA sistema preko koga se obavlja efikasno operativno upravljanje nad jednim izuzetno složenim elektrodistributivnim sistemom, kao što je konzum grada Beogarada. Predstavljen je i način rada i međusobna koordinacija podređenih centara upravljanja koji pokrivaju 10 kV i NN elektrodistributivnu mrežu na gradskom dijelu konzuma Beograda.

Takođe je prezentovana primijenjena koncepcija automatizacije SN elektrodistributivne mreže, kao i njen evolutivni razvoj do najsavremenijih rješenja napredne automatizacije SN mreže koja su trenutno u fazi realizacije”, navode iz CEDIS-a.

Predstavnici CEDIS-a bili su u prilici da se upoznaju i sa savremenim rješenjima integrisanog sistema za daljinski nadzor nad NN mrežom, kao i daljim planovima u pogledu daljeg razvoja i šire primjene sistema na cjelokupnom konzumom području grada Beograda, kao i ostalih distributivnih područja koja su u nadležnosti operatora distributivnog sistema.

“Analizirane su mogućnosti transfera znanja i iskustava shodno potrebama za implementaciju ovakvih sistema za potrebe CEDIS-a i dogovorena kontinuirana saradnja i razmjena iskustava na nivou dvije kompanije narednih godina”, piše u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
borko
30.11.2021-06:27 06:27

Nijesu imali đe poć no u Srbiju, no barem dvojica od ove trojice Srbiju doživljavaju kao svoju matičnu zemlju…

gagi
30.11.2021-09:44 09:44

Nuznici svetosavski odose po savjet u Beograd i za koju dnevnicu gladnovi gladni.