Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

PREDLOG BUDŽETA GLAVNOG GRADA U kasi skoro 94 miliona, na projekte 50 miliona

''Primarni cilj budžetske politike je uspostavljanje održivog sistema finansija gdje će se iz ostvarenih prihoda pokriti svi tekući rashodi i obezbijediti sredstva za kapitalne investicije'', navodi se u pripremljenoj Odluci.

Predlog odluke o budžetu Glavnog grada Podgorice za 2022. godinu naći će se 27. decembra pred odbornicima lokalnog parlamenta. Ukupni prihodi sa početnim depozitom budžeta Glavnog grada za narednu godinu planirani su u iznosu od 93,92 miliona eura, što je za 465.000 eura više u odnosu na Odluku o budžetu Glavnog grada za 2021. godinu.

“Primarni cilj budžetske politike je uspostavljanje održivog sistema finansija gdje će se iz ostvarenih prihoda pokriti svi tekući rashodi i obezbijediti sredstva za kapitalne investicije”, navodi se u pripremljenoj Odluci.

Strukturu ukupnih primitaka čine sopstveni prihodi od 49,7 miliona eura, ustupljeni prihodi 14,8 miliona, prenijeta sredstva iz prethodne godine 10,3 miliona, kreditna sredstva 5,4 miliona i donacije 13,5 miliona eura.

Ukupno planirani prihodi sa početnim depozitom Budžeta Glavnog grada za narednu godinu raspoređuju se na tekuću budžetsku potrošnju 38,1 miliona, otplatu duga 5,7 miliona i kapitalni budžet od 50,1 miliona eura.

Planirana sredstva za otplatu duga po osnovu ugovora o dugoročnom zaduženju iznose 3,5 miliona eura.

Kada su u pitanju ukupni prihodi od 93,92 miliona eura, najveće učešće imaju donacije 13,49 miliona eura, naknada za komunalno opremanje 13 miliona, prirez porezu na dohodak fizičkih lica 10,7 miliona, prihod od prodaje nepokretnosti od osam miliona, te pozajmice i krediti od 5,4 miliona eura.

Najveći dio prihoda je po osnovu poreza 36,54 miliona ili 38,9 odsto ukupnih budžetskih sredstava. Prihod po osnovu nakanada planirani su u iznosu od 16,3 miliona eura, pa ovi prihodi predstavljaju značajne izvore sredstava, naročito od naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, koje su planirane na 13 miliona eura.

Nacrtom odluke o Budžetu Glavnog grada za narednu godinu planirana su kreditna sredstva u iznosu od 5,4 miliona eura, od čega je četiri miliona eura za kupovinu autobusa, u cilju modernizacije linijskog prevoza putnika, dok je 1,4 miliona za uređaj za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici.

Planirani rashodi budžeta planirani na 93,9 miliona eura raspoređeni su na tekuću potrošnju 38,1 miliona, otplatu duga 5,7 i kapitalni budžet 50,1 milion eura, što je 53,3 odsto ukupnog budžeta.

Od kapitalnog budžeta, najviše je izdvojeno za lokalnu infrastrukturu -38,3 miliona, za građevinske objekte 2,4 miliona, opremu 7,7 miliona, te 13 miliona eura za investiciono održavanje.

Za izgradnju saobraćajnica i mostova biće izdvojeno sedam miliona eura.

U rekonstrukciju magistralnog puta M18, odnosno puta Podgorica-Nikšić, od raskrsnice sa Cetinjskim putem do Komanskog mosta, opredijeljeno je 850 .000 eura, a 50.000 eura manje za izgradnju saobraćajnice Trešnjica-Mataguži, faza od Trešnjice do naselja Gošići.

Za most i nadvožnjak na Ribnici predviđeno je oko milion eura, dok je za sanaciju opštinskih i nekategorisanih puteva i ulica na teritoriji grada izdvojeno 3,4 miliona eura.

Tokom naredne godine predviđeno je i ulaganje od 14,8 miliona eura u Postrojenje za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda.

Budžetom je predviđeno 1,27 miliona eura u uređenje zelenih površina, dječjih igrališta, oko milion i po za izgradnju i rekonstrukciju javne rasvjete, te milion i sto hiljada eura za izgradnju novog groblja.

Izdaci za građevinske objekte su 2,4 miliona eura, od čega je gotovo trećina za izgradnju IV sanitarne kade na Deponiji. Izdaci za opremu su 7,7 miliona eura, a pet miliona je namijenjeno za kupovinu autobusa, dok su izdaci za investiciono održavanje planirani na milion i po eura.

Transferi privrednim društvima planirani su na 9,7 miliona, od čega najviše “Čistoći” 1,88 miliona eura.

Planirano skoro 60 novih radnih mjesta u 2022. godini

Na bruto zarade zaposlenih planirano je 12,3 miliona eura ili skoro trećina tekućih rashoda.

U cilju efikasnosti u radu gradske uprave, tokom 2022. godine planiran je, kako se navodi u Odluci, prijem određenog broja novozaposlenih.

Najznačajnije povećanje broja novozaposlenih je kod Sekretarijata za socijalno staranje (10), u cilju realizacije novih socijalnih servisa.

Uprava lokalnih javnih prihoda (8), shodno preporukama DRI, kod Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj (9) u cilju poboljšanja naplate prihoda od bespravno podignutih objekata, kod Komunalne policije (6).

Takođe, prijem novozaposlenih planiran je i kod javnih ustanova (26 zaposlenih) iz razloga, kako se navodi, njihovih specifičnih djelatnosti (JU Muzeji i galerije, JU Gradsko pozorište, JU NB Radosav Ljumović), a u cilju što boljeg obavljanja poslova iz njihove nadležnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve