Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

PRED NOVU GODINU USVOJEN SET PORESKIH ZAKONA: Uzimaju od privrede da daju sebi

Praksa ove kao i prethodne Vlade je da kada ponestane novca državi za finansiranje njihovih populističkih zakona radi ostvarivanja političkih poena, oni udare na privredu, kako porezima tako i PR-om.  Tako ispada da su privrednici neki ''zli momci'' koji samo gledaju kako da pozajmljuju pare sami sebi i izbjegnu oporezivanje, dok su u Vladi ''dobri momci'' koji se navodno bore da to spriječe. Da sve ovo nije tačno pokazuju zvanični podaci

Novi porez od 15 odsto na pozajmice pravih fizičkim licima usvojen tiho, bez javne rasprave, stručne analize i konsultacija sa strukovnim udruženjima. Taj Zakon koji je dva dana prije novogodišnjih praznika usvojila Skupština Crne Gore, o čemu je portal Aktuleno juče pisao, predstavlja dodatno opterećenje ionako oslabljenoj privredi i vrlo je izvjesno da će otvoriti prostor za jačanje sive ekonomije.

Iako je to zakonsko rješenje predložila Socijalistička narodna partija (SNP), mnogi smatraju da je ta ideja potekla iz Ministarstva finansija na čijem čelu je kadar SNP-a Aleksandar Damjanović. Prema pouzdanim izvorima portala Aktuelno, ideja o uvođenju poreza koji dosad nije postojao u državi, potekla je iz Ministarstva, a tekst je doturen SNP-u da ga oni predlože u parlamentu kako bi sam Damjanović izbjegao negativan PR.

Da je ideja dodatnom opterećenju privredi koja najviše učestvuje u punjenju državne kase potekla od njega, pokazalo se i na ministrovim radnom doručku sa novinarima gdje je njegov državni sekretar Ilija Vukčević kazao da se “time izbjegavaju situacije koje sada postoje da vlasnik preduzeća pozajmi firmin novac sebi, stalno produžuje rokove otplate, nikada ne plati porez, a firmu ostavi u dugovima. Svrha postojanja preduzeća nije da daje pozajmice fizičkim licima”. Vukčević, međutim, nije objasnio na koje analize se ove njegove izjave oslanjaju.

Osim toga, na sličan način je usvojena i izmjena Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica pa privredna društva koja žele uplatiti humanitarnu, socijalnu ili bilo koju drugu vrstu pomoći pojedincima na donirani iznos odmah su dužni platiti porez od 15 odsto.  Ovakvo rješnje sigurno će destimulisati poslovnu zajednica od pružanja pomoći građanima koji su u nevolji i bez materijalne podrške od državnih službi ili nevladinih organizacija. Uz to, dopunom Zakona o PDVu, parlamentarna većina usvojila je i odredbu o nepriznavanju ulaznog PDV-a u slučajevima kupovine novoizgrađenih stambenih objekata.

Praksa ove kao i prethodne Vlade je da kada ponestane novca državi za finansiranje njihovih populističkih zakona radi ostvarivanja političkih poena, oni udare na privredu, kako porezima tako i PR-om.  Tako ispada da su privrednici neki “zli momci” koji samo gledaju kako da pozajmljuju pare sami sebi i izbjegnu oporezivanje, dok su u Vladi “dobri momci” koji se navodno bore da to spriječe. Da sve ovo nije tačno pokazuju zvanični podaci. Tako je u 2022. godini, u strukturi potrošnje, tekuća potrošnja predstavljala 91 odsto, dok je kapitalni budžet na nivou od devet odsto ukupne budžetske potrošnje. Za neupućene to u prevodu znači da su samo trošili, a nisu ulagali. Tekuća potrošnja je pojela skoro čitav budžet, a i ovako mala ulaganja su za skoro 16 odsto manja od plana.

Mantru kako je privreda “loša” i gleda da se obogati, a da državi ne uplaćuje poreze, demantuju budžetski prihodi koji su ove godine veći od plana upravo zahvaljući povećanoj naplati PDV-a kako od domaćinstava tako i od privrede.  Ipak, projekcije za narednu godinu pokazuju da će budžetu nedostajati oko 600 miliona eura, najviše zbog implementacije programa Evropa sad, ali i populističkih rješenja nove Vlade.

Kad novca fali, najlakše je udariti na privredu novim porezima. Kada je, međutim, njihov komfor u pitanju, Vlada se ne odriče ničega, naprotiv. Troškovi za službena putovanja, smještaj, dnevnice, gorivo, ugovore o djelu, samo rastu a sve to finansira i ta “zla” privreda, uz mnoge namete na lokalnom nivou. Posljedice ovakve državne politike najbolje pokazuju činjenice. U decembru 2022. godine u blokadi je bilo 19,55 hiljada preduzeća a iznos blokiranog duga je 998 miliona eura. Stopa nezaposlenosti  je 20,8 odsto a broj nezaposlenih 46,6 hiljada. U takvoj situaciji, umjesto hitnih mjera podrške privredi, Skupština i Vlada uvode nove poreze. Samo dok se ima za službena putovanja…

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
20.01.2023-08:42 08:42

Bravo! Svaka cast!

Life
20.01.2023-09:42 09:42

Konačno na ovom portalu ozbiljan tekst. Hvala.

Odredbe o oporezivanju gotovinskih tokova su neustavne jer pozajmice ne utiču na izračun dobiti. Morao se pripremiti novi zakon ako se uvodi porez na gotovinu.

Life
20.01.2023-10:03 10:03

Zašto ćute Privredna komora i Unija poslodavaca i ona smiješna Asocijacija menadžera?

Tara
20.01.2023-21:23 21:23

Njima je cilj da Crnogorsku privredu uniste…Unistili su je dosta..Ovo sto oni rade..je cisti srbijanski fasizam..unistavanje CG..
U skolama nema grijanja..Ustavni sud prokisnjava..a za popa Micovica..daruju 900hiljada€..Na sta ovo lici..?