Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović: Ako je novo zaduživanje izazvala projekcija Evropa sad, nećemo glasati za taj program

Nastavak rasprave o Prijedlogu zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu

Budžet za 2022. tema je današnjeg Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Poslanik DF-a Dejan Đurović ocijenio je da je ovaj budžet sanacioni.

“U junu smo i predlagač i ja se složili da bi budžet ove godine morao biti razvojni, i on bi bio da nema član 15. Nekoliko puta Spajić i Milatović su pitani da li će ove odluke koje smo donosili, programirati u budžet i da li će to dovesti do novog zaduženja i podizanja PDV-a. Milatović je rekao da nema novog zaduženja. Glasanjem za budžet dolazimo u situaciju da država može da se zaduži 500 miliona”, kaže Đurović.

Nikakvo zaduženje, kaže, bez parlamenta ne može proći.

Pitao je zašto je potrebno 500 miliona, da li je to izazvala projekcija programa Evropa sad, ako nije, “mi za ovo nećemo glasati jer smatramo da novo zaduženje CG previše nakon ovih četiri milijarde i 400 miliona koje ima, ovih 500 bi prelilo čašu.”

Smatra da treba parlament da donese odluku o ovom pitanju.

“Ako ne budemo zadovoljni odgovorom, tražimo pauzu da bismo se konsltovali unutar klubova poslanika”, kaže on.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kaže da postoji neto i bruto zaduživanje.

“Svaka država u Evropi koja izlazi na tržište kapitala se svake godine u bruto iznosu zadužuje. Bitno je da se svake godine izdaju obveznice i kada nijesu potrebne”, kaže Spajić.

“Jedina država u Evropi koja je ove godine smanjila dug po BDP-u je Crna Gora. Sa te tačke govorimo o novim zaduživanjima. To smo i stavili opciono da se možemo zadužiti do 500 miliona eura kako bi nam taj novac koristio kao rezerva. Mi smo napravili plan da funkcionišemo naredne godine bez problema, ali sa amandmanima to neće biti moguće”, naveo je Spajić.

Kaže da poslije hedžing aranžmana, nisu u trci da vraćaju kineski kredit i da on nije zabrinutost za Crnu Goru.

Navodi da nije bilo tajno zaduženje, te da su svaki dokument objavili.

Đurović je kazao da nije zadovoljan odgovorom jer mu nije saopšteno zbog čega državi treba 500 miliona.

“Ja ne želim da podržavam zaduženja, prošli put smo imali 750 miliona. Pitam zašto nam treba 500 miliona”, kaže Đurović.

Poslanik Damir Šehović iz SD-a poručio je Spajići da su lagali narod.

“Spajić nas nedjeljama ubjeđuje da neće bit potrebno zaduženje, nakon toga Milatović je u predlogu budžeta predvidio mogućnost zaduženja do 500 miliona eura i 900 miliona eura za refinansiranje. Predložili smo amandman kao mogućnost brisanja zaduženja od 500 miliona eura. Sada recite u kameru treba li vam ili ne treba zaduženje od 500 miliona eura”, upitao je Šehović.

Poslanik Slaven Radunović iz DF-a kaže da je ono što je rekao Spajić djelimično tačno.

“Insisitiramo da ova Skupština odlučuje o svakom novom zaduženju. Predlažem da se iz budžeta ukloni opcija o mogućem zaduženju 500 miliona eura”, kaže Radunović.

Spajić je kazao da budžet predviđa suficit tekuće potrošnje.

Navodi da bi se zaduženja, ukoliko ih bude, iskoristila za kapitalne projekte, navodeći da se od tog novca ne može finansirati partija, jer je zakon tu jasan.

Radunović jeporučio Spajiću da je kod njega sve marketing.

“Nijesam ja rekao da će te pare infrastrukturno koristiti za partiju, već da ćete novac da koristite za ono čime će da privučete nove glasače. Mi ovdje nijesmo zbog toga da vama pravimo partiju. Doveli smo vas niotkud, dali vam šansu kao nestranačkoj ličnosti a vi sada hoćete da preuzmete cijelu Vladu. Mi vam ne vjerujemo i zbog toga ovakva zaduženja vam neće proći”, rekao je Radunović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve