Poziv investitorima iz Tešnja da ulažu u Crnu Goru

U sklopu manifestacije, predstavnici crnogorskih kompanija imali su trilateralne razgovore sa privrednicima zemlje domaćina i Sjeverne Makedonije o mogućnostima snaženja poslovne saradnje, i bili su u prilici da, u saradnji sa Udruženjem privrednika “Biznis centar”  Jelah-Tešanj, obiđu preduzeća sa ovog područja

Delegacija crnogorskih privrednika, predstavnika državne uprave i  lokalnih samouprava, boravi u Tešnju, Bosna i Hercegovina, gdje se održava 15. Međunarodni sajam privrede. Riječ je o jednom od najznačajnijih privrednih događaja u Bosni i Hercegovini, koji je okupio 302 izlagača iz Holandije, Njemačke, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Austrije, Sjeverne Makedonije, Turske i države  domaćina. Zemlja partner sajma je Sjeverna Makedonija. Partneri manifestacije su vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Zeničko-dobojskog kantona, Opština Tešanj i Privredna komora FBiH. Generalni pokrovitelj je Vijeće ministara BiH.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, pomoćnik ministra ekonomije Radosav Babić, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i potpredsjednik Radomir Novaković, predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević i potpredsjednik Opštine Danilovgrad Aleksandar Pavićević, te predstavnici najvišeg rukovodstva Uprave za saobraćaj i 10 crnogorskih kompanija.

U sklopu manifestacije, predstavnici crnogorskih kompanija imali su trilateralne razgovore sa privrednicima zemlje domaćina i Sjeverne Makedonije o mogućnostima snaženja poslovne saradnje, i bili su u prilici da, u saradnji sa Udruženjem privrednika “Biznis centar”  Jelah-Tešanj, obiđu preduzeća sa ovog područja.

Golubović se sastao sa načelnikom Opštine Tešanj Suadom Huskićem.

Načelnik Hskić predstavio je Tešanj, jednu od najprosperitetnijih opština u zemlji, koja po posljednjem popisu ima 46.000 stanovnika, premda je, kaže, u međuvremenu taj broj porastao za nekoliko hiljada, usljed sve boljih uslova života kojima doprinosi privredni procvat  posljednjih godina.

“Razvoj je rezultat strateškog planiranja”, naglasio  je domaćin.

On je upoznao goste sa povoljnim ambijentom za poslovanje, biznis zonama, te brojnim domaćim i stranim kompanijama koje iz Tešnja posljednjih godina šire aktivnosti na druge gradove u BiH.

“Želimo da budemo konkurentna opština ne samo u odnosu na bosanskohercegovačke, već i na one u okruženju”, kazao je Huskić.

Golubović je predstavio makroekonomske pokazatelje Crne Gore i izrazio očekivanje da će naša  zemlja nastaviti da se intenzivno razvija tokom narednih godina. Govorio  je o povoljnoj investicionoj klimi i sve većem broju investitora, čemu, posljednjih godina, posebno doprinosi članstvo naše države u  NATO alijansi.

“Crna Gora je veliko gradilište. Najviše se investira u sektore saobraćaja, turizma, energetike i poljoprivrede. Najpoznatiji svjetski hotelski brendovi su u Crnoj Gori. Pozivam drvoprerađivače iz Tešnja da ulažu u proizvodne kapacitete u Crnoj Gori, kao i da konkurišu za opremanje pomenutih hotela svojim namještajem”, naglasio je Golubović.

On je istakao institucionalno partnerstvo sa Vladom Crne Gore koje rezultira sve povoljnijim biznis okruženjem, kao i zalaganje ove asocijacije za usklađivanje sistema obrazovanja sa potrebama privrede, čemu doprinosi implementacija dualnog obrazovanja.

On je posebno apostrofirao da je Crna Gora lider u evropskim integracijama na Zapadnom Balkanu i pozvao je privrednike iz Tešnja i drugih gradova BiH da otvaraju svoja preduzeća u našoj zemlji i tako ranije osjete benefite kohezionih evropskih fondova.

Predsjednik opštine Bar Dušan Raičević ocijenio je da Tešanj predstavlja model po kom treba da se razvijaju opštine u regionu.

“Pred nama ste postavili jako značajne zadatke koje treba da ispunimo da bi dosegli vaš nivo. Bar želi da uči na vašim iskustvima”, poručio je Raičević.

Istakao je da Skadrasko jezero svake godine privlači sve više turista, te posebno značaj Luke Bar, preko koje privrednici Tešnja mogu izvoziti svoje proizvode.

“Želimo da zaposlimo što više naših sugrađana, ali ne u administraciji već u privredi, te zato unapređujemo ambijent za poslovanje i doprinosimo razvoju preduzetništva”, naglasio je on.

Predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević je predstavio ovaj turistički centar koji je prošle godine privukao 250.000 posjetilaca i može da se pohvali sezonom koja traje gotovo cijelu godinu.

“Veliko je interesovanje značajnih investitora za gradnju hotela visoke kategorije na Žabljaku. Među njima su brendovi poput Amana, Čedija. Njihove investicije od nekoliko desetina miliona eura će promijeniti “sliku” Žabljaka. Opština se trudi da gradnju takvih objekata prati unapređenjem infrastrukture”, kazao je Vukićević.

Naglasio je da ova opština, koja je obuhvaćena projektom BFC sertifikacije, razvoj takođe duguje strateškom planiranju. Zahvaljujući relaizaciji vrijednih projekata, Žabljak je, navodi Vukićević, ispunio zahtjeve poglavlja 27, izgradivši prečistač otpadnih voda i reciklažni centar.

Potpredsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar Pavićević, predstavio  je domaćinu ovaj grad bogate istorije, kao i povoljnog poslovnog ambijenta i biznis zona.

“Mi smo perspektivan grad sa najmanje biznis barijera, koji štiti svoju životnu sredinu i podstiče započinjanje poslova na zdravim osnovama”, kazao je Pavićević.

Naveo je investicije koje predstoje, a doprinijeće boljoj povezanosti Danilovgrada sa glavnim gradom modernim saobraćajnicama.

Regionalna privredna saradnja

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih  preduzeća i upravljanje EU fondovima Ministarstva ekonomije Radosav Babić učestvovao je u panel diskusiji “Regionalna privredna saradnja”, tokom koje su govorili i Svetlana Cenić, predstavnica
Regionalnog poslovnog kluba “Biznis plus”, prof. dr Ferid Muhić, poslanik u Sobranju Sjeverne Makedonije, Ahmed Egrlić, predstavnik Vanjskotrgovinske komore BiH, te Izudin Ahmetlić, jedan od vlasnika kompanije Hifa Oil.

Značajan i konstantan rast mikro, malih i srednjih preduzeća u Crnoj  Gori obavezuje Ministarstvo ekonomije, kao i Vladu Crne Gore, na stvaranje što povoljnijih preduslova za razvoj i poslovanje sektora MMSP, poručio je predstavnik Ministarstva ekonomije

Sa panela je poručeno da je Balkan područje velikih potencijala, postoji mnogo prostora za značajno unapređenje privredne saradnje među zemljama regiona, a u tom smjeru je potrebna još intenzivnija podrška državnih politika. Jer, privrednici traže prohodnost, rečeno je tokom diskusije, te apeluju na uklanjanje svih barijera koje onemogućavaju nesmetan protok roba na Zapadnom Balkanu. Takođe je ukazano da se riječ privrede mora jače čuti prilikom donošenja legislative koja se odnosi na poslovni ambijent.

Komentari

avatar