Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Pozitivni privredni trendovi u Herceg Novom

Oocijenjeno tokom posjete delegacije Privredne komore Crne Gore toj opštini

Turistička sezona u Herceg Novom podsjeća na najbolja vremena i privredni trendovi su pozitivni, ocijenjeno je tokom posjete delegacije Privredne komore Crne Gore toj opštini.

Kako su saopštili iz Privredne komore i novske uprave, tokom razgovora su predstavljeni rezultati analize poslovanja privrednih subjekata koje je PKCG uradila za sve crnogorske opštine i posebno potenciran značaj sertifikacije lokalnih samouprava po BFC standardu.

Predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić naglasio je da se lokalna samouprava trudi da ekspeditivno rješava zahtjeve privrede i u najkraćem roku izdaje dozvole za rad. Istakao je da se na tom području realizuju ili su planirane značajne kapitalne investicije u turizmu, koje prate ulaganja opštine u komunalnu infrastrukturu.

“Maksimalno smo uključeni u izgradnju rizorta na Luštici, gdje je u planu sedam ili osam turističkih kompleksa, uključujući i Ritz-Carltonov. Izgradićemo novu saobraćajnu i vodovodnu infrastrukturu ka tom dijelu opštine”, naveo je Katić.

Prema njegovim riječima, turistička sezona u Herceg Novom podsjeća na najbolja vremena, bilježi se značajan broj gostiju koji uglavnom dolaze iz zapadne Evrope, preko dubrovačkog aerodroma. Međutim, problem predstavljaju velike saobraćajne gužve koje se, kaže on, mogu riješiti samo izgradnjom obilaznice oko grada.

Deficit kvalifikovane radne snage u turizmu, nefunkcionisanje hotela u centru kojima upravlja Vektra Boka, te nejasna budućnost bolnice Meljine, neki su izazovi koje je istakao predsjednik opštine.

“Pri kraju je peti tender za privatizaciju Instituta Dr Simo Milošević, najvećeg poslodavca u Herceg Novom, koji ima 800 zaposlenih. Potrebno je sačuvati sedamdeset godina tradicije ovog banjskog liječilišta koje je čuveno ne samo u regionu već i šire, a posebno u skandinavskim državama”, rekao je Katić.

Tokom sastanka je predstavljena Mapa investicija koju je napravila Opština Herceg Novi i predloženo da se promocija te publikacije organizuje u Privrednoj komori. Mapa pokazuje riješenost lokalne samouprave da dodatno valorizuje ne samo priobalni dio opštine, već i zaleđe.

Predsjednik PKCG Vlastimir Golubović predstavio je aktivnosti Komore na kreiranju poslovnog ambijenta, prije svega kroz uticaj na regulatorni okvir, ukazujući da su predstavnici Komore članovi Vladinih savjeta i komisija, te radnih grupa za izradu propisa.

“Nijedan propis koji utiče na poslovanje ne može biti usvojen ukoliko privreda, preko Komore, o njemu nije dala mišljenje”, rekao je Golubović, dodajući da je ta asocijacija u 2019. godini razmotrila više od 50 propisa. Komora je, dodao je, tokom ove i prethodne godine obišla više od 2.000 privrednih subjekata koji su istakli sivu ekonomiju i nelojalnu konkurenciju kao glavne izazove za našu ekonomiju.

“Golubović ističe punu podršku asocijacije borbi protiv sive ekonomije, koja za rezultat treba da ima proširenje poreske osnovice, stabilne javne finansije i smanjenje poreskog opterećenja privrede. Upoznao je domaćine sa ulogom Komore u promociji privrede organizacijom učešča naših proizvođača na sajmovima, poslovnim forumima, kao i realizacijom projekata Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće i Domaći ukusi”, navodi se u saopštenju.

Proizvođači iz Herceg Novog su pozvani na predstojeći sajam domaćih proizvoda u Nikšiću, koji je organizovan sa ciljem njihovog povezivanja sa hotelijerima i restoraterima.

Privredna komora je, prema Golubovićevim riječima, partner u reformi sistema obrazovanja i afirmaciji dualnog.

“Dualnim obrazovanjem za sada je obuhvaćeno više od 800 učenika na nivou Crne Gore, a u Herceg Novom ih je 25, u tri obrazovna programa. Komora je u 2019. godini organizovala 67 edukativnih aktivnosti, u kojima je učestvovalo 4000 privrednika. Golubović je predstavio mogućnost brzog i efikasnog rješavanja privrednih sporova pred Arbitražnim sudom pri Privrednoj komori, te preporučio Opštini i privrednicima Herceg Novog da u ugovore koje sklapaju uključe arbitražnu klauzulu”, dodaje se.

U Analizi poslovanja privrednih subjekata koju je uradila ta asocijacija, navodi se da je, prema podacima Poreske uprave, završne račune za 2018. godinu u opštini Herceg Novi predalo 1.606 privrednih subjekata, što je 19,7 odsto više u odnosu na prethodnu.

Najveći broj njih registrovano je za poslove trgovine 352 (21,9 odsto), pružanje usluga smještaja i ishrane 238 (14,8 odsto), stručne, naučne i tehničke djelatnosti 226 (14,1 odsto) i građevinarstvo 206 (12,8 odsto). Zapošljavali su ukupno 6.963 osoba, 13,9 odsto više nego 2017. Iskazali su ukupan prihod od 317 miliona eura, 23,6 odsto veći nego prethodne godini i dobit od 22,3 miliona.

“Rezultati su pozitivni i siguran sam da će ove godine biti još bolji”, prokomentarisao je prvi čovjek Opštine.

U delegaciji Privredne komore bili su i potpredsjednici Ljiljana Filipović i Danilo Gvozdenović, te direktorica Sektora za analize i istraživanja Nina Drakić, a u radu sastanka učestvovali su i sekretarka za turizam, ekonomski razvoj i preduzetništvo Opštine Herceg Novi Suzana Memarović i menadžer Opštine Dragan Šimrak.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve