Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Povraćaj PDV-a ToMontenegru proglašen poreskom tajnom

Iz institucije kojom rukovodi Aleksandar Damjanović, Pobjedi je, nakon insistiranja da dostave precizne podatke o iznosu traženog povraćaja PDV-a, vremenskom periodu za koji je tražen i njegovoj osnovanosti, saopšteno da nijesu ovlašćeni da to urade

Uprava prihoda i carina odbila je da Pobjedi dostavi podatke o povraćaju PDV-a koji je tražio ToMontenegro, pozivajući se na institut poreske tajne propisan Zakonom o poreskoj administraciji.

Iz institucije kojom rukovodi Aleksandar Damjanović, Pobjedi je, nakon insistiranja da dostave precizne podatke o iznosu traženog povraćaja PDV-a, vremenskom periodu za koji je tražen i njegovoj osnovanosti, saopšteno da nijesu ovlašćeni da to urade.

“U skladu sa članom 16 Zakona o poreskoj administraciji, koji propisuje institut poreske tajne, Uprava prihoda i carina nije ovlašćena da podatke o pojedinačnim poreskim obveznicima objavljuje javno”, navodi se u odgovoru Uprave na upit Pobjede.

Oni su tako tajnom proglasili informaciju na koji način budžetski korisnici, što je ToMontenegro, raspolažu državnim novcem. Tim prije što je Vlada ovoj kompnaiji omogućila kupovinu dva aviona, a što je državni budžet koštalo 21 milion eura. Iz budžeta im je od osnivanja proslijeđeno još pet miliona eura, a najkasnije u prvom polugodištu naredne godine Vlada treba da im uplati još pet miliona eura, jer se obavezala da na ime osnovnog kapitala ovu avio-kompaniju pomogne sa ukupno 30 miliona eura.

Osim toga, pozivanje na poslovnu tajnu ne pije vodu ni zbog činjenice da su sve firme koje se kotiraju na tržištu kapitala, obavezane da svoje revidovane završne račune u kojima se anvode i poreski podaci, dostavljaju Montenegroberzi i Komisiji za hartije od vrijednosti, a banke da ih objavljuju i u dnevnim novinama i na svom sajtu.

Nije zanemarljiva ni činjenica da Uprava prihoda redovno objavljuje crne i bijele liste poreskih obveznika sa punim iznosima duga i visine reprograma i za to joj ne smetaju odredbe Zakona o poreskoj administraciji.

Pobjeda još čeka odgovor Uprave na zahtjev za slobodan pristup informacijama, koji im je upućen istim povodom.

Ove informacije ne želi da objelodani ni ToMontenegro.

Ministar finansija Milojko Spajić tražio je 18. maja od Uprave prihoda da se ToMontenegru ne obračunava ovaj PDV, navodeći da je pravni nasljednik Montenegro erlajnza, koji je za te avione već platio carinu.

Nije poznato da li je carina u međuvremenu plaćena, kao ni da li ToMontenegro sada traži njen povraćaj.

Iz ToMontenegra su ranije kazali da će godinu završiti u minusu, koji je na kraju drugog kvartala iznosio 1,46 miliona eura.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve