Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Povećati broj njemačkih investicija u Crnu Goru

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović je u današnjem razgovoru sa direktorom Njemačko-srpske Privredne komore AHK Srbija i koordinatorom aktivnosti te asocijacije za zemlje Zapadnog Balkana Martinom Knappom pozvao njemačke privrednike da ulažu u našu ekonomiju, a posebno u energetiku, turizam i drvnu industriju

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović je u današnjem razgovoru sa direktorom Njemačko-srpske Privredne komore AHK Srbija i koordinatorom aktivnosti te asocijacije za zemlje Zapadnog Balkana Martinom Knappom pozvao njemačke privrednike da ulažu u našu ekonomiju, a posebno u energetiku, turizam i drvnu industriju.

foto PKCG

Kako je saopšteno iz PKCG, sastanak je organizovan uoči poslovnog foruma crnogorskih i njemačkih privrednika iz oblasti saobraćaja i logistike, a sagovornici su razmatrali mogućnosti za jačanje saradnje dvije komore i veću zastupljenost njemačkih privrednika na našem tržištu.

“Golubović je ukratko upoznao gosta sa aktivnostima Komore i njenim značajnim doprinosom kreiranju povoljnog ambijenta za poslovanje svih privrednih društava.  Predstavio je glavne makroekonomske pokazatelje naše zemlje, posebno ukazujući na dinamičan razvoj koji je karakteriše posljednjih godina, a značajno su mu doprinijele strane direktne investicije”, navode u PKCG.

Istakao je da je od obnove nezavisnosti, obim ulaganja Njemačke u Crnu Goru iznosio 305 miliona eura, po čemu je ta zemlja na 12 mjestu na listi država-najvećih investitora u našu ekonomiju (sedma među EU zemljama).

Prema riječima Golubovića, kontinuirano raste robna razmjena između Crne Gore i Njemačke i u 2019. godini je iznosila 260 miliona eura.

“Naglasio je da Crnu Goru posjećuje sve veći broj turista iz Njemačke, potkrepljujući to podatkom da se u odnosu na 2017. godinu taj pokazatelj utrostručio.  Naime, prije tri godine u našoj zemlji bilo je 57.000 gostiju iz Njemačke, koji su ostvarili 313.000 noćenja, dok je u 2019. zabilježeno 150.000 turista i 625.000 noćenja”, dodaju u Privrednoj komori.

Poseban fokus njegovog izlaganja bili su prioritetni sektori razvoja naše ekonomije, projekti koji se u njima realizuju ili su planirani, kao i povoljnosti koje nudi poslovanje u Crnoj Gori, naročito u slobodnim i biznis zonama.

“Govoreći o međukomorskoj saradnji, istakao je učešće poslovne asocijacije koju predstavlja u Eurochambresu, Asocijaciji balkanskih komora, Međunarodnoj trgovinskoj komori i drugim, posebno naglasivši ulogu u radu Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana”, naglasili su u PKCG.

Naveo je i da se kancelarija generalnog sekretara KIF ZB6 nalazi u Privrednoj komori Crne Gore, te ukazao na najznačajnije projekte kojima ona koordinira.

“Riječ je o projektima razvoja stručnog obrazovanja u regionu, vrijednom 25,5 miliona eura, koji je odobrio Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke, a realizuje se preko razvojne banke te države KfW, kao i o podršci DIHK-a privrednim komorama ovog područja”, rekao je Golubović.

Knapp je ukazao na značaj mreže spoljnotrgovinskih komora Njemačke za podsticanje izvoza njihovih kompanija, a posebno malih i srednjih preduzeća.

“Želimo da poboljšamo prisustvo naše asocijacije i njemačkih privrednika u Crnoj Gori”, rekao je Knapp.

On je kazao da će AHK najprije doprinijeti rastu digitalne vidljivosti Crne Gore na njihovim platformama, te, na osnovu interesovanja i upita privrednika za mogućnost poslovanja u našoj državi, razmotriti otvaranje posebne kancelarije ove asocijacije.

“Njemačka Komora računa na blisku saradnju sa crnogorskim kolegama na ovom poslu”, istakao je.

Razmotrena je i za ovu godinu planirana posjeta delegacije mladih crnogorskih privrednika i preduzetnica Njemačkoj, gdje bi trebalo da se sretnu sa saveznim ministrom ekonomije i energetike Peterom Altmajerom i upoznaju se sa poslovanjem inovativnih startapova.

“Dvije asocijacije će tijesno sarađivati kako bi doprinijele kreiranju što sadržajnijeg programa posjete crnogorske delegacije”, zaključeno je na sastanku.

U radu sastanka učestvovao je i koordinator Privredne komore za saradnju sa međunarodnim komorskim asocijacijama Balša Ćulafić, kao i koordinator projekta iz AHK Stevan Đurić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve