Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Potrošnja struje niža za četiri odsto u odnosu na april prethodne godine

Očitano je ukupno 380.008 brojila, ili 93.5 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni)

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u aprilu preuzeli ukupno 188.866.423 kWh električne energije, što je za oko četiri odsto manje u odnosu na isti period prošle godine i za 18 odsto manje u odnosu na martovsku potrošnju. Najviše električne energije, oko 38 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2), saopštli su iz Crnogorskog elektro-distributivnog sistema (CEDIS).

Ilustracija

Očitano je ukupno 380.008 brojila, ili 93.5 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni). Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto.

Ekipe Sektora za održavanje su u aprilu 1.428 puta intervenisale na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je oko 210.371 hiljada eura.

“Tokom aprila dobijene su upotrebne dozvole za dvije stubne trafostanice na području Rožaja (STS 10/0,4kV „Repište“ i „Crnja“), vrijednosti oko 60 hiljada eura, a otpočeli su i radovi na rekonstrukciji trafostanice 10/0,4 „Tomaševo“ u Bijelom Polju. Prethodnog mjeseca rađeno je i na pripremama za realizaciju 39 investicionih projekata, za čiju izgradnju je planiran iznos od preko 2.3 miliona eura (iznos bez PDV-a). Među navedenim projektima, najviše novca, odnosno oko 485 hiljada eura (iznos bez PDV-a), planirano je za izgradnju 10 kV voda “Klinci-Arza”, naveli su iz CEDIS-a.

Na distributivnu mrežu je tokom aprila priključeno 207 novih korisnika.

“Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 794 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 325 hiljada, čime je pokriveno oko 80 odsto konzuma”, dodaju oni.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 406 hiljada korisnika na području Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve