Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) je, putem aplikacije za zaštitu prava potrošača, primio 60 validnih prijava građana, od kojih se najveći broj odnosi na supermarkete.

Kako je saopšteno je iz CeMI-ja, najveći broj prijava stigao je iz Podgorice – 47, dok je iz Nikšića poslato pet, Budve četiri, Danilovgrada tri i Tivta jedna prijava.

– U skorije vrijeme ljudi prijavljuju najviše supermarkete, a razlozi su različiti – istekli rokovi, različite cijene na kasi i na polici ispod određenog artikla. Takođe, u okviru prijave potrošači traže pravne savjete, kaže se u saopštenju.

Iz CeMI-ja su istakli da im Uprava za inspekcijske poslove, sa kojom su u svakodnevnoj komunikaciji, redovno dostavlja odgovore na poslate prijave, a da nakon nje slijede Vodovod Podgorica i Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost.

– Najupečatljivija prijava u posljednje vrijeme jeste da nijesu obilježeni artikli na Brajevom pismu na deterdžentima Fairy, a ni na ostalim proizvodima koje distribuira koje uvozi i distribuira Napredak Kotor, navodi se u saopštenju.

Aplikacija je nastala u okviru projekta „Unapređenje kapaciteta organizacija civilnog društva i sistema zaštite potrošača u Crnoj Gori – ZAŠTITI.ME“, kojeg finansira Evropska unija (EU) posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori.

– Pozivamo građane da besplatno preuzmu aplikaciju za zaštitu prava potrošača putem Google play prodavnice ili veb sajta www.potrosaci.me, koja će im omogućiti da anonimno prijave kršenja prava potrošača, kazali su CeMI-ja.

Oni su podsjetili da, u okviru istog projekta, pružaju i besplatnu pravnu pomoć za sve građane kojima su ugrožena prava potrošača putem telefona 020 511 424 i mail-a pravna.pomoc@cemi.org.me

– Od oktobra prošle godine do danas bilo je ukupno 98 slučajeva u kojima je pružena besplatna pravna pomoć, naveli su iz CeMI-ja.

Izvor: Mina business

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve