Utorak, 7 Decembra, 2021
Rubrika:

Potrošači moraju biti zaštićeni i u poziciji da iskoriste prednosti prosperitetne ekonomije

Cilj projekta AIM II je podrška naporima Vlade Crne Gore u naprednoj fazi pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji u oblasti harmonizacije pravne tekovine EU (EU acquis) vezano za Poglavlja 1 - Slobodno kretanje roba i Poglavlja 28 - Zaštita potrošača i zdravlja

Omogućavanje slobodnog i bezbjednog protoka roba između zemalja doprinosi većem kvalitetu proizvoda i osnažuje ekonomski rast, a potrošači moraju biti zaštićeni i u poziciji da iskoriste prednosti prosperitetne ekonomije, zbog čega je usklađivanje sa evropskim standardima od velikog značaja za Crnu Goru.

Završna konferencija EU projekta “Tehnička pomoć za usklađivanje i primjenu pravne tekovine EU o unutrašnjem tržištu – AIM II”

 

To je saopšteno na završnoj konferenciji EU projekta “Tehnička pomoć za usklađivanje i primjenu pravne tekovine EU o unutrašnjem tržištu – AIM II”.

V.d. direktorice Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju – Ministarstvo ekonomskog razvoja, Jasna Vujović, kazala je da je kroz projekat AIM II obezbijeđena tehnička podrška za jačanje kapaciteta crnogorskih institucija za efikasno usklađivanje i primjenu pravne tekovine EU u oblasti slobode kretanja robe i zaštite potrošača, sa krajnjim ciljem unapređenja konkurentnosti crnogorske privrede.

Jasna Vujović, v.d. direktorice Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju, Ministarstvo ekonomskog razvoja

 

„Neki od ključnih benefita projekta odnose se na unapređenje zakonodavnog okvira kroz donošenje značajnog broja zakona i podzakonskih akata u okviru Poglavlja 1 i Poglavlja 28, kao i uvođenje dva važna standarda u Institut za standardizaciju: standard ISO 9001, koji se odnosi na sistem upravljanja kvalitetom u poslovnoj organizaciji i standard ISO/IEC 27001, koji se odnosi na zaštitu i bezbjednost informacija“, navela je Vujović.

Kazala je da je u okviru projekta pripremljen Aplikacioni fajl za punopravno članstvo Instituta za standardizaciju u CEN/CENELEC, čime će se, kako je pojasnila, odgovoriti na zahtjev Evropske komisije adresiran kroz izvještaj o napretku Crne Gore i ostvariti napredak u Poglavlju 1.

„Veoma važno postignuće Crne Gore kojem svjedočimo je i pokretanje tri postupka za zaštitu kolektivnih interesa potrošača od strane CEZAP-a koja su rezultirala donošenjem prve pravosnažne presude Višeg suda, po kolektivnoj tužbi u korist potrošača. Značaj ove sudske odluke ogleda se u tome što su naši sudovi pokazali spremnost da uzimaju u obzir pravo EU kada tumače domaće propise koji su nastali kao rezultat usaglašavanja sa propisima EU, što doprinosi procesu privremenog zatvaranja poglavlja 28, u dijelu koji se odnosi na zaštitu potrošača“, istakla je Vujović.

Šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori, Ingve Engstrom, rekao je da je omogućavanje slobodnog i bezbjednog protoka roba između zemalja osnovni fokus ovog EU projekta, čime se, kako je pojasnio, omogućava veći kvalitet proizvoda i osnažuje ekonomski rast.

Ingve Engstrom, šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori

„U isto vrijeme, potrošači moraju biti zaštićeni i u poziciji da iskoriste prednosti prosperitetne ekonomije. Usklađivanje sa EU standardima u ovim oblastima od velikog je značaja za Crnu Goru jer doprinosi slobodnoj trgovini sa EU i podstiče investicije“, smatra Engstrom.

To rezultira, kako je pojasnio, rastom i razvojem privatnog sektora, kao i ekonomskim i socijalnim benefitima za građane Crne Gore.

„Stoga bi Crna Gora trebalo da nadokadi prethodna kašnjenja u procesu usvajanja važnih pravnih akata, što je spriječilo da napreduje u pristupnim pregovorima vezano za Poglavlje 1 i Poglavlje 28. Nakon završetka projekta, naročito će biti važno obezbijediti adekvatno funkcionisanje nadzora proizvoda na tržištu. Na tom putu, EU će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori“, poručio je Engstrom.

Šefica Radne grupe za poglavlje 28: Zaštita potrošača i zdravlja i pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove (UIP), Rada Marković, kazala je da, iako je Crna Gora u potpunosti odgovorila na obaveze iz završnog mjerila 1, koje se odnosi na zaštitu potrošača, od otvaranja ovog poglavlja, kako je podsjetila, stizale su i stižu nove obaveze, jer je potrošačko zakonodavstvo EU u stalnom unapređenju, a razvoj zakonodavstva smo pratili zajedno sa Projektom.

Rada Marković, šefica Radne grupe za pregovaračko poglavlje 28: Zaštita potrošača i zdravlja; pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove

 

„Tako nam projekat ostavlja u nasljeđe i pripremljeno i započeto zakonodatsvo na kome treba dalje raditi. Nekoliko zakonskih tekstova je u proceduri usvajanja i usaglašavanja, među kojima je i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o potrošačima, koji je u Parlamentu“, navela je Marković.

Pojasnila je da se tim aktom preuzimaju  svi komentari Evropske komisije dati na tabele usklađenosti (s kraja prošle i početka ove godine) i tako vrši tehničko sređivanje određenih odredbi, ali i preciziraju obaveze povezanog djelovanja institucija nadležnih za zaštitu potrošača preko informacionog sistema, sa centralnom tačkom u Upravi za inspekcijske poslove, koji tako postaje zakonska kategorija.

„Takođe, i novi Zakon o potrošačkim kreditima je ušao u javnu raspravu, a njime se, pored već preuzete Direktive o potrošačkim kreditima, preuzima i Direktiva o stambenim kreditima. I predlog (novog) Zakon o nadzoru proizvoda na tržištu, kojim se preuzima nova Regulativa (2019) o nadzoru proizvoda na tržištu, spreman je za mišljenje Evropske komisije.  Isto tako, već su u izradi i zakonski akti kojima se preuzimaju tri najnovije direktive iz 2019. god., uključujući i poslednju iz 2020 o tužbama za kolektivnu zaštitu potrošača. Sve to omogućava da zaštitu potrošača u svim sektorima unaprijedimo i izjednačimo na isti nivo kao u EU“, rekla je Marković.

Podsjetila je da je i novi Zakon o potrošačkim kreditima ušao u javnu raspravu, a njime se, kako je pojasnila, pored već preuzete Direktive o potrošačkim kreditima, preuzima i Direktiva o stambenim kreditima.

“I predlog (novog) Zakon o nadzoru proizvoda na tržištu, kojim se preuzima nova Regulativa (2019) o nadzoru proizvoda na tržištu, spreman je za mišljenje Evropske komisije.  Isto tako, već su u izradi i zakonski akti kojima se preuzimaju tri najnovije direktive iz 2019. god., uključujući i poslednju iz 2020 o tužbama za kolektivnu zaštitu potrošača. Sve to omogućava da zaštitu potrošača u svim sektorima unaprijedimo i izjednačimo na isti nivo kao u EU“, istakla je Marković.

Ona je najavila značajnu aktivnost, prvu te vrste u regionu i prvu koju jedna država prije članstva izvodi po uzoru na istovjetne akcije 27 država članica EU.

„Radi se o zajedničkoj sveobuhvatnoj akciji nadležnih organa i institucija, koja je pripremljena po uzoru na istovjetne EU akcije i realizovaće se tokom decembra ove godine“, precizirala je Marković.

Vođa EU projekta AIM II, Matjaž Logar, istakao je da su uz podršku AIM II, korisnici projekta unaprijedili usklađenost sa pravnom tekovinom evropske zajednice na području medicinskih proizvoda, građevinskih proizvoda, tehničkog zakonodavstva i, naročito, na području zakonodavstva iz oblasti zaštite potrošača i nadzora nad tržištem.

Matjaž Logar, vođa projekta AIM II

„Uz to, unaprijeđeni su administrativni kapaciteti u oblasti djelovanja Akreditacionog tijela (ATCG), Instituta za standardizaciju (ISME) i Uprave za inspekcijske poslove, kao i drugih organa nadležnih za sprovođenje zaštite potrošača. ATCG  je formalno podnijelo zahtijev i dokumentaciju za pristupanje Evropskoj akreditaciji za potpisivanje EA Multilaterarnog sporazuma“, naveo je Logar.

S druge strane, kako je dodao, ISME je pripremio svu dokumentaciju i podnio zahtijev za punopravno članstvo u CEN/CENELEC.

„Istovremeno, unaprijedio je i svoju unutrašnju organizaciju, što potvrđuju i nedavno dobijeni certifikati po standardima ISO 9001:2015 i ISO/IEC 27001:2013.  U oblasti zaštite potrošača donijeta je Odluka o organima nadležnim za zaštitu potrošača i znatno je unaprijeđen Centralni informacioni sistem za zaštitu potrošača – CISZP, a svijedočimo  i primjerima primjene potrošačkih prava preko instituta kolektivne zaštite potrošača. Stoga i ne čudi činjenica da je Evropska komisija i formalno prihvatila zahtijev Crne Gore za privremeno zatvaranje Pregovačkog poglavlja 28: Zaštita potrošača i zdravlja“, rekao je Logar.

Podsjetio je da je u Crnoj Gori još 2007. godine radio na prvom projektu iz ove oblasti, a da sa projektom AIM II završava započeto.

„Možda se nekome čini da je to dug period, ali imajući u vidu obim posla, a prvenstveno nastale promjene kojima i sam svjedočim, moram naglasiti da je u Crnoj Gori ostvaren izuzetan napredak. Zato ovim putim želim da uputim priznanje kolegama iz institucija korisnika projekta – članovima Radne grupe za poglavlje 28, koje su pod rukovodstvom gđe Rade Marković zaslužne za ovako značajne rezultate i ukupan ostvareni napredak“, naveo je Logar.

Projekat “Tehnička pomoć za usklađivanje i primjenu pravne tekovine EU o unutrašnjem tržištu – AIM II” je finansirala Evropska unija sa 1,4 miliona eura, njime upravlja Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) Ministarstva finansija i socijalnog staranja, a sprovodi ga konzorcijum koji predvodi IBF International Consulting.

Cilj projekta AIM II je podrška naporima Vlade Crne Gore u naprednoj fazi pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji u oblasti harmonizacije pravne tekovine EU (EU acquis) vezano za Poglavlja 1 – Slobodno kretanje roba i Poglavlja 28 – Zaštita potrošača i zdravlja.

Najnovije

PRIČA O MORONIMA Do čega nas je dovela opsesija mržnjom prema DPS-u?

Piše: Balša Knežević Epidemija političkog moronizma doživljava kulminaciju u Crnoj Gori i svi aspekti infantilnosti i intelektualne zaostalosti kod političkih djelatnika trenutne vlasti sve se...

Borančić: Liberali u Skoplju o novom konceptu eurointegracija Zapadnog Balkana, Crna Gora već dugo...

Tokom regionalne konferencije ALDE saveza liberala Evrope na temu uspostavljanja drugačijeg i inovativnog koncepta za ubrzanje EU integracija regiona Zapadnog Balkana koja je održana...

Krivokapić: Političkog resetovanja u Crnoj Gori više nema

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da bi mu trebali dani priče za mjerljive rezultate rada Vlade. On je kao i obično demagogijom...

Padaju cijene baterija za električna vozila

Cijene gotovo svih sirovina u auto-industriji rastu, ali ima i izuzetaka. Baterije su najskuplji dio električnih automobila, ali cijene litijum-jonskih baterija su posljednjih godina...

LŠ: Milan, Atletiko i Porto se bore za nokaut fazu

Večeras se igraju mečevi posljednjeg šestog kola Lige šampiona u grupama A, B, C i D. Atletiko Madridu prijeti opasnost od ispadanja pošto je posljednji...

Najčitanije

Povezano

Terapija za pacijente u Crnoj Gori kao u zemljama regiona koje su u EU

Pacijenti u Crnoj Gori imaju mogućnost da se liječe savremenim terapijskim opcijama, kao i pacijenti u zemljama u okruženju koje su članice Evropske unije...

Bregu: Sigurnosni izazovi EU i Balkana sve uže povezani usred novih globalnih prijetnji

Sigurnosni izazovi Evropske unije i Zapadnog Balkana sve su uže povezani usljed niza novih globalnih prijetnji. Moramo se suočiti s tim da se nalazimo...

Bečić razgovarao sa poslanicima Državnog zbora: Slovenija će nastaviti da pomaže Crnoj Gori na putu ka EU

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se sa delegacijom šefova klubova poslanika Državnog zbora, na čijem čelu je Danijel Krivec, predstavnik poslaničke grupe...

Ovo su zaključci i preporuke Konferencije o ekonomiji Montenegro 2021

U Budvi je u organizaciji Privredne komore Crne Gore održana dvodnevna “Konferencija o ekonomiji Montenegro 2021”. Zaključke i preporuke sa Konferencije saopštio je prof....

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve