Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Potpisan Memorandum o tehničkoj saradnji između ministarstava finansija Crne Gore i Holandije

Ovogodišnje teme sastanka su ''Kako obuzdati globalnu inflaciju iz perspektive Centralne banke i Vlade'' i ''Energetska bezbijednost, tranzicija i saradnja''

Ministar finansija Aleksandar Damjanović sa saradnicima, učestvuje na redovnom godišnjem sastanku Konstituence, grupe zemalja članica Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, na čelu sa Holandijom i Belgijom, koji se održava u Sarajevu. Damjanović je u ime Vlade Crne Gore, u Sarajevu je potpisao i Memorandum o razumijevanju o tehničkoj saradnji između Ministarstva finansija Crne Gore i Ministarstva finansija Holandije.

Ovogodišnje teme sastanka su “Kako obuzdati globalnu inflaciju iz perspektive Centralne banke i Vlade” i “Energetska bezbijednost, tranzicija i saradnja”.

Damjanović u Sarajevu je,  imao i niz bilaterlanih susreta sa zvaničnicima Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i predstavnicima zemalja članica Konstituence.

“Sa izvršnim direktorom Svjetske banke, Koenom Davidsom razgovarao je o aktuelnoj političkoj i finansijskoj situaciji u Crnoj Gori, potvrdama kreditnog rejtinga od strane Standard and Poor’s-a i Moodys-a, koje su ocijenjene kao znak stabilnosti javnih finansija i dobra poruka investitorima”, navode iz Ministarstva finansija.

Damjanović se sastao i sa zamjenikom izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Bo Lijem, sa kojim je, kako se navodi, razgovarao o rebalansu budžeta koji je Vlada usvojila, kao “neophodan” preduslov za konsolidaciju javnih finansija pred pripremu budžeta za 2023. godinu, kao i o fiskalnoj održivosti seta zakona nove poreske politike ali i sajber napadima sa kojim se suočava državna informatička struktura.

“Takođe je obavljen sastanak sa Alfredom Kamerom direktorom Međunarodnog monetarnog fonda – Odsjek za Evropu na teme finansijske i ekonomske situacije u Crnoj Gori i okruženju i mogućih načina buduće saradnje Crne Gore i MMF-a”, dodaju iz Ministarstva.

Iz resora napominju da je Damjanović, u ime Vlade Crne Gore, u Sarajevu  potpisao i Memorandum o razumijevanju o tehničkoj saradnji između Ministarstva finansija Crne Gore i Ministarstva finansija Holandije.

“Nakon potpisivanja Memoranduma uslijedio je konstruktivan razgovor sa holandskom ministarkom finansija i potpredsjednicom holandske Vlade, Sigrid Kaag o ekonomskim prilikama u Crnoj Gori u kontekstu globalne krize i rata u Ukrajini”, zaključuju iz resora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve