Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Postoji šansa da se crnogorski krem proizvodi prodaju u Kini

Biznis Alijansa Crna Gora – Kina u pregovoru sa distributerom

Na nedavno održanom trećem Međunarodnom ,,CHINA-CEEC EXPO 2023“ sajmu robe široke potrošnje i turizma u gradu Ningbou, usmjerenog na promociju evropskih proizvoda i trgovinske razmjene između Kine i zemlja centralne i istočne Evrope (CIE), zavidnu pažnju posjetilaca privukao je štand Biznis Alijanse Crna Gora – Kina, koja je u ime kompanije Falcon Group predstavila domaće proizvode od čokolade i Turističku organizaciju grada Tivta.

,,Interesovanje za čokoladom prevazišlo je naša očekivanja. Razmijenili smo kontakte sa nekoliko distributera i sa jednim smo u pregovorima oko slanja prve probne porudžbine. Čokolada firme Falcon je konkurentna sa cijenom, dok će ukusi i pakovanje vjerovatno morati da se prilagode kineskom tržištu i zahtjevima distributera“, izjavila je izvršna direktorica Biznis Alijanse Crna Gora – Kina, Milica Marković.

Na putu do toga, naša zemlja se mora izboriti sa velikim brojem identičnih proizvoda koje izvoze ostale evropske države.

Image preview
Foto: Media Biro

,,U slučaju da uspijemo da plasiramo crnogorsku čokoladu na kinesko tržište, to će zaista biti veliki uspjeh. Pregovori za dvije vrste čokolade su u toku, nadamo se pozitivnom ishodu. Osim čokolade i vina, Crna Gora za sada ne može da izvozi druge proizvode, jer nema dozvole za izvoz na ovo tržište. Mislim na med i suhomesnate proizvode za kojima je velika potražnja. Ipak, Crna Gora nije pokrenula inicijativu da se usaglase dozvole za izvoz, pa su tako izvozni kapaciteti ograničeni“, objasnila je Marković.

Biznis Alijansa Crna Gora – Kina još od 2021. vrijedno radi na produbljivanju ekonomske saradnje sa Kinom, a poseban akcenat stavljaju na povećanju turističke i investicione vidljivosti naše države među azijskim partnerima.

,,Imali smo sastanak sa Nacionalnom Turističkom organizacijom Crne Gore (NTOCG), gdje smo predložili strategiju za efikasniju promociju naše zemlje za kineske turiste. Imamo saradnju sa Privrednom Komorom Crne Gore (PKCG) sa čijim predstavnicima sam razmijenila mišljenja na temu ekonomskih odnosa Kine i Crne Gore. Smatram da ćemo u narednom periodu napraviti pomake kada je riječ o promociji projekata za investiranje i komunikaciji između kineskih i crnogorskih privrednih subjekata. Nakon sajma u Ningbou, imala sam sastanke sa više turističkih organizacija i investitora u Šangaju. Predstavila sam mogućnosti za ulaganja, a razgovor sa njima je bio koristan, jer sam shvatila kako oni doživljavaju Zapadni Balkan i koliko smo kao zemlja atraktivni za ulaganja. Bilo je riječi i o otvaranju direktne avio linije do Crne Gore. Mislim da bi to bilo izuzetno korisno, ne samo za turizam, nego i za veću vidljivost Crne Gore kao investicione destinacije“, zaključila je Marković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve