Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Poslovna tajna – paravan za sumnjive milionske transakcije?

To Montenegro krije koliko koštaju konsultantske usluge sa Lufthanzom, kao i ugovore o zakupu poslovnih prostora

Nova avio kompanija ToMontenegro nikada nije objavila informaciju o tome koliko koštaju konsultantske usluge sa Lufthanzom, čije je eksperte angažovala da pomognu u otvaranju nove kompanije nakon što je Krivokapićeva Vlada praktično ugasila Montenegro Airlines. Ne samo što javnost nije upoznata koliko je novca crnogorskih građana otišlo na konsultantske usluge, već je ovaj ugovor proglašen poslovnom tajnom, uz napomenu da ni Lufthanza ne dozvoljava trećim stranama da imaju uvid u sadržaj ugovora, saznaju Dnevne novine.

ToMontenegro Air Montenegro se poziva na član 14 Zakona o slobodnom pristupu informacijama kojim je propisano da “organ vlasti može ograničiti pristup informaciji ili dijelu informacije ako je informacija poslovna ili poreska tajna u skladu sa zakonom”.

Da ToMontenegro krije sve od građana Crne Gore pokazuje i podatak da su poslovnom tajnom proglasili čak i ugovore o zakupu prostora. Dakle, ni ta informacija nije dostupna poreskim obveznicima, pišu Dnevne novine.

ULOGA ZORAVNA RADUNOVIĆA

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama Dnevnih novina, angažovanje Lufthanzinih konsultanata ili konsultanta košta na stotine hiljada eura, u što je imao priliku da se uvjeri i bivši menadžment Montenegro Airlinesa. To je bio jedan od razloga zbog čega je odustao od njihovog angažovanja.

Naime, tokom 2019. godine uprava tadašnjeg MA raspisala je međunarodni konkurs za izbor najpovoljnijeg konsultanta, čiji je osnovni zadatak bio izrada optimalne organizacione i komercijalne strategije kompanije. Jedina pristigla ponuda bila je njemačke kompanije Lufthansa Systems, koja je iznosila nešto preko 600.000 eura. Pored toga što je ponuđena cijena prevazilazila procijenjenu, ponuda je odbijena i zbog nepotpune dokumentacije.

Ključni čovjek koji je, prema izvorima Dnevnih novina, direktno bio uključen i koji je predstavljao Lufthansu u ovom projektu bio je tadašnji direktor u nacionalnoj aviokompaniji, a sadašnji državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Zoran Radunović.

“Na sastanku predstavnika nacionalne kompanije MA i Lufthanse, organizovanom kod tadašnjeg ministra finansija Darka Radunovića, u timu Lufthanse bio i Zoran Radunović, na iznenađenje tadašnjeg menadžmenta MA. Ono što mu nije uspjelo tada sproveo je u naum sada. S obzirom da je riječ o projektu osnivanja nove kompanije, vjerujemo da je vrijednost tog projekta mnogo veća od tada ponuđene za MA”, kažu dobro upućeni izvori Dnevnih novina.

Kakav je ugovor sklopila nova avio-kompanija, zašto je Ministarstvo kapitalnih investicija, u čijoj je nadležnosti ToMontenegro, imalo potrebu da ugovor sa jednom kompanijom svjetskog ranga krije od javnosti, da li je to zaista bio zahtjev i Lufthanze da “treća strana” ne smije da zna sadržinu ugovora…, navode Dnevne novine.

A ko je treća strana građani od kojih se kriju finansijske transakcije Vlade Crne Gore, kome šta plaćaju, za koje usluge, ko su im poslovni partneri, odakle ih sve nabavljaj u i dovode, u kakvoj su vezi sa ministrima…

Najava da će Lufthanza biti angažovana da pomogne u formiranju nove avio-kompanije objavljena je u martu ove godine. Tada je saopšteno da je “Lufthanza, jedna od vodećih svjetskih avio-kompanija, izabrana na međunarodnom konkursu za konsultanta nove nacionalne avio-kompanije ToMontenegro” te da će njen “stručni tim već od 29. marta 2021. godine započeti saradnju sa menadžmentom kompanije ToMontenegro kako bi se jasno definisala strategija i struktura nove avio-kompanije”, koj a bi trebalo da uz “maksimalnu uštedu troškova postiže najbolje poslovne rezultate”. O ovom aranžmanu, kao i planovima nove avio-kompanije govorio je u Jutarnjem program RTCG upravo bivši zastupnik Lufthanze, danas državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Radunović.

CIJENA EKSPERIMENATA EKSPERATA

Zasad je nova aviokompanija u javnosti najviše bila zastupljena zbog kvarova na avionima, i opet je javnost ostala uskraćena za informaciju koliko je novca otišlo na opravke za motor.

Nedavno je vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric u intervjuu za Dan upozorio da će nova kompanija trošiti veliki novac poreskih obveznika, da je broj linija skroman, da je red letjenja loše napravljen, da su kupili avion koji nije letno sposoban zbog čega moraju unajmljivati skupi avion Germana i već imaju sudske tužbe…

“Dali ste 10,5 miliona dolara poreskih obveznika za avion koji nije u funkciji, a onda dajete ogromnu svotu novca za iznajmljivanje tuđeg aviona. Kako je moguće da je kompanija kupila avion koji ima takav problem? Kako to nijesu znali i nijesu se zaštitili”, pitao je Šćuric.

Upozorio je takođe da se avioni Air Montenegra servisiraju u Bratislavi, što samo održavanje čini komplikovanijim, skupljim i prolongira rješenja u slučaju kvarova.

Air Montenegro je počeo da leti 10. juna. Koliko je sve što je pratilo osnivanje kompanije koštalo građane Crne Gore, zajedno sa konsultantima, avionima, oštećenim motorima i njihovim opravkama, ko će odgovarati za trošenje novca poreskih obveznika, a i ko će platiti cijenu ako se jednog dana pokupe i nestanu i konsultanti i menadžeri i ministri koji su ih doveli? Jedno je sigurno, račun za sve ove eksperimente eksperata platiće crnogorski građani.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Poslovna tajna – paravan za sumnjive milionske transakcije? – CG Vijesti
04.08.2021-08:53 08:53

[…] Aktuelno […]