Konzorcijum kojeg čine Adriatic Marinas – Porto Montenegro i Damen, kompanija koja se na globalnom nivou bavi izgradnjom brodova i superjahti, pokreću program za regrutaciju inženjera u brodogradnji i remont jahti koji će raditi u brodogradilištu u Bijeloj, pišu Dnevne novine.

Program će obuhvatiti organizaciju Dana otvorenih vrata u brodogradilištu, koji je u fazi sanacije i rekonstrukcije, za sve za-interesovane koji se bave ovom djelatnošću – prioritet će imati nekadašnji zaposleni remontnog zavoda Sava Kovačević – Arsenala, brodogradilišta Bijela, kao i iskusni inženjeri na brodovima različitih vrsta.

Benefiti za privredu Crne Gore će biti značajni, jer se očekuje da će se preko 300 ljudi ponovo zaposliti u industriji brodogradnje. Bijela, odnosno Herceg Novi i Boka Kotorska su istorijska postojbina ovog industrijskog sektora u Crnoj Gori, a sa ovim projektom region će opet pružati priznate usluge ove vrste čitavom mediteranskom pomorskom tržištu.

Zajedničko preduzeće radi na zapošljavanju početne radne snage za učešće u planiranju i transformaciji brodogradilišta Bijela u novi remontni objekat, i za mogući rani početak preliminarnih operacija – pružanje određenih usluga brodogradilišta na sadašnjem zapadnom krilu brodogradilišta, dok će se na istočnom dijelu odvijati sanacija bodova i jahti.

“Damen je globalna institucija koja se bavi ovom djelatnošću po najvećim industrijskim standardima, sa stručnim timom inženjera i operativnih kadrova brodogradnje i remonta. Vjerujemo da Boka Kotorska jeste resurs kvalifikovanih stručnjaka u svim ovim profilima, i da ćemo okupiti sjajan tim da oživimo ponovo ovu industriju. Svi oni će imati priliku da sarađuju i rade pod mentorstvom sa našim globalnim timom Damen yards”, istakao je Rene Berkvens, izvršni direktor Damen-a.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve