Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

PORESKI UDAR NA INVESTICIJE – KOMUNALNE TAKSE (2): U Kolašinu 150 eura za hotele, na Svetom Stefanu i Miločeru 116 eura

I dok Opština Budva, daje ogromne povlastice na ekskluzivnim lokacijama kako bi privukli nove investitore, uz sve prednosti zaokruženog infrastruktrurnog opremanja, Opština Kolašin predlaže značajno povećanje komunalnih taksi, za prvu zonu od čak 120 eura povećanja - sa sadašnjih 30 eura, na 150 eura

Investitori u Kolašinu će, ukoliko se usvoji Nacrt odluke o izmjenama i dopunama odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta koji je na javnoj raspravi, u buduće morati da plati ovu taksu za zonu I 150 eura/m2, dok je u Budvi, u ekskluzivnoj zoni za izgradnju hotela, kondo hotela, aparthotela, garni hotela, objekta tipa sajamskog sadržaja, šoping molova, spa centara ta cijena 116 eura!

Odlukom o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Opštine Budva, određeno je da je komunlna taksa za eksluzivnu zonu 290 eura po metru kvadratnom, ali je članom 10, stav 2 alineja 5 predviđeno umanjenje od 60 odsto za za izgradnju hotela, kondo hotela, aparthotela, garni hotela, objekta tipa sajamskog sadržaja, šoping molova, spa centara… Dodatno, ova odluka predviđa i minus 200 eura za svaki metar kvadratni ugrađenog solarnog panela u objektima koji sisteme sa sunčevom energijom koriste u cilju povećanja energetske efikasnosti, kao i 15 €/m2 ugrađene kamene fasade.

Odlukom Opštine Budva kao ekskluzivna zona se određuje zona zahvata Morskog dobra, Sveti Stefan-Miločer, u Petrovcu, na Buljarici…

I dok Opština Budva, daje ogromne povlastice na ekskluzivnim lokacijama kako bi privukli nove investitore, uz sve prednosti zaokruženog infrastruktrurnog opremanja, Opština Kolašin predlaže značajno povećanje komunalnih taksi, za prvu zonu od čak 120 eura povećanja – sa sadašnjih 30 eura, na 150 eura. Dakle, veće je predviđeno povećanje naknada u Kolašinu, nego cijeli iznos takse u ekskluzivnoj zoni na Svetom Stefanu, kada su u pitanju hoteli, kondo hoteli, aparthoteli, garni hoteli, objekti tipa sajamskog sadržaja, šoping molova, spa centara!

Portal Aktuleno je već pisao da je novoformirana administracija u Kolašinu, kao jedan od prvih poteza, pripremila Nacrt odluke o izmjenama i dopunama odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta kojim značajno povećava komunalnu taksu u gradu, posebno za prve tri zone.  Nacrtom ovog propisa koji je trenutno na javnoj raspravi, uvodi se novina u obračunavanju naknade za objekte iznad 200 kvadrata tako što se naknada za prvu zonu uvećava sa 30 na 150 eura, na 100 za drugu, treću 70 i četvrtu 30 eura po kvadratu.

Javnost je upoznata  o tome da je povećanje komunalne naknade u Kolašinu udar na razvoj grada, koji je postao centar ulaganja u državi i dobio novu prespektivu razvoja od otvaranja prve dionice auto-puta. Tako je Kolašin od opštine koja je bila jedna od najzaduženijih po glavi stanovnika postao najperspektivnija jedinica lokalne uprave, a za to je velikim dijelom bio zaslužan i povoljan investicioni ambijent i konkurentna poreska politika. Sada se javlja realna bojaznost da će novi nameti, ukoliko se usvoje, neminovno dovesti do pada interesovanja investitora, ali i do smanjenja cijena nekretnina u prve tri gradske zone, što bi bio udar na džepove građana, vlasnike parcela u ovim dijelovima grada.

Iz Opštine ovu odluku pravdaju namjerom “da se zaštiti interes lokalne uprave u Kolašinu i povećaju prihodi Opštine Kolašin po ovom osnovu, a time zaštite i interesi građana koji takođe zaslužuju uslove za sticanje profita ali kroz održiv i balansiran rast i razvoj kvaliteta turističke ponude u okviru malih i srednjih porodičnih biznisa”.  Ono što, međutim, zaboravljaju je da je mali i srednji biznis u Kolašinu postojao i do sada ali da je najbolju šansu dobio tek kada je počeo investicioni bum u gradu. Da se Kolašin oslanjao samo na porodične biznise, danas se ne bi mnogo razlikovao od Mojkovca, gdje se ne gradi ni jedan hotel iako je planirano čak njih 14 oko Skijališta Žarski, ali nema zainteresovanih investitora. Svakako da, ukoliko se usvoji prijedlog odluke o povećanju komunalne naknade, Mojkovac dobija novu šansu da konkurentnijom poreskom politikom privuče investitore koje će Kolašin da otjera, a potencijalnim ulagačima će posebno biti zanimljivi Berane i Andrijevica probijanjem tunela kroz Bjelasicu i povezivanjem Skijališta Kolašin sa Jelovicom.

Iako je razumljiva namjera Opštine da lokalni budžet bude obezbijeđen za infrastrukturno opremanje, trebalo bi razmisliti da li je povećanje taksi u ovolikom procentu, u situaciji gdje postoji veliko interesovanje investitora, pravi put, ili stranputica. Jer teško je za očekivati da će potencijalni investitor za pristojan hotel od oko 90 smještajnih jedinica i kvadrature od 10.000 u prvoj zoni da izdvoji oko milion i po eura samo za komunalnu taksu!

Nacrt odluke o izmjenama i dopunama odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Opštine Kolašin je na Javnoj raspravi od 01. do 15. februara dok će se centralna javna rasprava održati u Maloj sali Centra za kulturu 13. Februara u 11.00 časova.

Portal Aktuelno će u nekoliko nastavaka, radi objektivnog informisanja i uključivanja što većeg opsega stručne i laičke  javnosti, objavljivati uporedne podatke.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve