Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

PORESKI UDAR NA INVESTICIJE – KOMUNALNE TAKSE (1): U Kolašinu 150 eura, u Baru 126

Opština Kolašin planira da u prvoj zoni grada naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta bude skuplja nego u istoj zoni u Baru. Osim toga, u Nacrtu kolašinske administracije nema ni pomena od navedenih povoljnosti koje je Opština Bar predvidjela za jednokratno plaćanje i za povećanje zaposlenosti

Novoformirana administracija u Kolašinu, kao jedan od prvih poteza, pripremila je Nacrt odluke o izmjenama i dopunama odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta kojim značajno povećava komunalnu taksu u gradu, posebno za prve tri zone.  Nacrtom ovog propisa koji je trenutno na javnoj raspravi, uvodi se novina u obračunavanju naknade za objekte iznad 200 kvadrata tako što se naknada za prvu zonu uvećava sa 30 na 150 eura, na 100 za drugu, treću 70 i četvrtu 30 eura po kvadratu.

Tako će komunalna taksa u Kolašinu, ukoliko ovaj prijedlog bude usvojen, biti skuplja za 24 eura u odnosu na Bar, gdje investitori za prvu zonu treba da izdvoje 126 eura. Ukoliko zainteresovani ulagač “na pjeni od mora” u Baru, odluči za jednokratno plaćanje, što znači plaćanje naknade u cjelokupnom iznosu u roku od 15 dana od zaključenja ugovora, ima pravo na umanjenje od 20 odsto obračunate vrijednosti naknade. Uz to, za objekte namijenjene za novo zapošljavanje za više od 10 lica, kao što su hoteli i kondo hoteli, ide i dodatnih 10 odsto popusta.

Za razliku od njih, Opština Kolašin planira da u prvoj zoni grada naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta bude skuplja nego u istoj zoni u Baru. Osim toga, u Nacrtu kolašinske administracije nema ni pomena od navedenih povoljnosti koje je Opština Bar predvidjela za jednokratno plaćanje i za povećanje zaposlenosti. Kada je riječ o zonama dva i tri, cijena u Baru je nešto veća od cijene predviđene u Kolašinu. Tako je u Baru za zonu II naknada 112 eura, a u Kolašinu planirana 100 eura, dok je za zonu III u Baru 98 eura a u Kolašinu 70…

Naravno, uz sve ovo treba imati u vidu i postojeću komunalnu infrastrukturu u ova dva grada, pitanje vodovoda, kanalizacije, puteva…

Portal Aktuelno je pisao o tome da je povećanje komunalne naknade u Kolašinu udar na razvoj grada, koji je centar ulaganja u državi, koji je dobio novu perspektivu razvoja od otvaranja prve dionice auto-puta. Tako je Kolašin od opštine koja je bila jedna od najzaduženijih po glavi stanovnika postao najperspektivnija jedinica lokalne uprave, a za to je velikim dijelom bio zaslužan i povoljan investicioni ambijent i konkurentna poreska politika. Sada se javlja realna bojaznost da će novi nameti, ukoliko se usvoje, neminovno dovesti do pada interesovanja investitora, ali i do smanjenja cijena nekretnina u prve tri gradske zone, što bi bio udar na džepove građana, vlasnike parcela u ovim dijelovima grada.

Iz Opštine ovu odluku pravdaju namjerom “da se zaštiti interes lokalne uprave u Kolašinu i povećaju prihodi Opštine Kolašin po ovom osnovu, a time zaštite i interesi građana koji takođe zaslužuju uslove za sticanje profita ali kroz održiv i balansiran rast i razvoj kvaliteta turističke ponude u okviru malih i srednjih porodičnih biznisa”.  Ono što, međutim, zaboravljaju je da je mali i srednji biznis u Kolašinu postojao i do sada ali da je najbolju šansu dobio tek kada je počeo investicioni bum u gradu. Da se Kolašin oslanjao samo na porodične biznise, danas se ne bi mnogo razlikovao od Mojkovca, gdje se ne gradi ni jedan hotel iako je planirano čak njih 14 oko Skijališta Žarski, ali nema zainteresovanih investitora. Svakako da, ukoliko se usvoji prijedlog odluke o povećanju komunalne naknade, Mojkovac dobija novu šansu da konkurentnijom poreskom politikom privuče investitore koje će Kolašin da otjera, a potencijalnim ulagačima će posebno biti zanimljivi Berane i Andrijevica probijanjem tunela kroz Bjelasicu i povezivanjem Skijališta Kolašin sa Jelovicom.

Iako je razumljiva namjera Opštine da lokalni budžet bude obezbijeđen za infrastrukturno opremanje, trebalo bi razmisliti da li je povećanje taksi u ovolikom procentu, u situaciji gdje postoji veliko interesovanje investitora, pravi put, ili stranputica. Jer teško je za očekivati da će potencijalni investitor za pristojan hotel od oko 90 smještajnih jedinica i kvadrature od 10.000 u prvoj zoni da izdvoji oko milion i po eura samo za komunalnu taksu!

Nacrt odluke o izmjenama i dopunama odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Opštine Kolašin je na Javnoj raspravi od 01. februara do 15. februara dok će se centralna javna rasprava održati u Maloj sali Centra za kulturu 13. februara u 11.00 časova.

Portal Aktuelno će u nekoliko nastavaka, radi objektivnog informisanja i uključivanja što većeg opsega stručne i laičke  javnosti, objavljivati uporedne podatke u ovoj oblasti Kolašina i nekoliko drugih opština, od Bara do Tivta.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve