Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Poreski savjetnik novo zanimanje

Sada poslove pružanja usluga poreskim obveznicima vrše knjigovodstvene agencije, advokati i mislimo da će na ovaj način biti omogućeno da se kvalitetnije pruži usluga poreskim obveznicima u dijelu poreskih i carinskih propisa

Poreski savjetnik uskoro će početi da funkcioniše kao nezavisno i samostalno zanimanje, poput advokata i notara. Njihov posao biće da pružaju savjete poreskim i carinskim obveznicima, kazala je za Novu M generalne direktorica Direktorata za poreski i carinski sistemBiljana Peranović.

Biljana Peranović

“Znate, sada poslove pružanja usluga poreskim obveznicima vrše knjigovodstvene agencije, advokati i mislimo da će na ovaj način biti omogućeno da se kvalitetnije pruži usluga poreskim obveznicima u dijelu poreskih i carinskih propisa. Zainteresovanost postoji, a čim osnujemo komisiju za ispitivanje očekujemo zahtjeve za polaganje i radimo intenzivno na tome”, istakla je Peranović.

Uvođenjem poreskih savjetnika želi se stvoriti bolji poslovni ambijent i dobra infrastruktura, koja će pružiti kvalitetne usluge poreskim obveznicima. Ministarstvo finansija trenutno priprema podzakonske akte kojim će se definisati način sticanja licenci poreskog savjetnika.

“Nakon dobijanja prvih deset licenci poreskih savjetnika moći će da osnuju svoju komoru, do tada će poslove komore obavljati Ministarstvo finansija. Za sada su ti uslovi, a kasnije ćemo dalje propisati šta treba”, poručuje Peranović.

Da bi neko postao poreski savjetnik potrebno je da ima najmanje pet godina radnog iskustva na izradi ili primjeni poreskih ili računovodstvenih propisa. Nakon što dobiju licencu, poreski savjetnici će biti u obavezi da u naredne dvije godine polože ispit.

IzvorNova M

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve