Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

PORESKA UPRAVA: Traže stečaj u pet preduzeća

Poreska uprava podnijela je prijedlog za otvaranje stečajnog postupka kod pet poreskih obveznika, nakon mjerama prinudne naplate nije bilo mogla da naplati poreski dug u ukupnom iznosu od preko tri miliona eura.

PU je inicirala otvaranje stečajnog postupka kod „Galenike Crna Gora“ iz Podgorice, zbog duga od million i po eura, “Pelagonija” iz Podgorice, zbog duga od 584 hiljade eura,  “Montemala” takođe iz Podgorice, zbog duga od 432 hiljade. Otvaranje stečaja su tražili i u podgoričkoj firmi  „MP engineering“ sa dugom od skoro 353 hiljade eura I “M-Grupa koja duguje 347 hiljada eura.

– Važno je istaći da se navedeni iznosi odnose na obaveze koje su već bile predmet mjera prinudne naplate, kojima Poreska uprava nije uspjela naplatiti dug, a da su u međuvremenu dospjele i ostale obaveze ovih poreskih obveznika, navodi se u saopštenju PU.

Poreska uprava će, kako su kazali, i u narednom periodu nastaviti da primjenjuje mjere za povećanje stepena fiskalne discipline u Crnoj Gori, s jedne strane podstičući dobrovoljno izmirivanje poreskih obaveza proaktivnim pristupom obveznicima i jačanjem uslužnih funkcija, a s druge strane primjenjujući mjere za obezbjeđenje potraživanja kod poreskih obveznika koji zbog poteškoća u poslovanju ili nižeg stepena poreske discipline ne izmiruju blagovremeno poreske obaveze prema državi.

– U cilju efikasnog upravljanja poreskim dugom, mjera predlaganja otvaranja stečajnog postupka biće preduzimana kao posljednja mjera za obezbjeđenje potraživanja  prema svim obveznicima koji ne budu izmirivali poreski dug u sistemu reprograma, kao i prema svim obveznicima kojima rješenja o reprogramu budu ukinuta u skladu sa odredbama Zakona o reprogramu poreskog potraživanja, zaključeno je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve